moni_citroni pisze:Ada, Sheba to ekskluzywne świństwo

Pięknie pachnie i wygląda, ale sklad ma taki jak Whiskas i spółka.
W takiej cenie kupisz Animondę Vom Feinsten Light Lunch, która ma samego indyka z niewielkim dodatkiem sera, krewetek... Wyglada i pachnie przyjemnie, moje koty ja uwielbiaja.
Kubusiowy, te karmy nie są świetne

Za dużo w nich skladników roślinnych. A to miesko, ktore jest na początku składu, nie jest wysuszone - to oznacza, że po wysuszeniu spada na niższą pozycje na liscie.
Sklad RC Indoor:
Suszone mięso drobiowe, ryż, kukurydza, gluten kukurydziany, mąka kukurydziana, tłuszcz drobiowy, włókno roślinne, hydrolizowane białko roślinne, suszona wątróbka drobiowa, pulpa buraczana, sole mineralne, olej roślinny, frukto-oligosacharydy, drożdże, tran, pierwiastki śladowe, DL-metionina, L-lizyna, tauryna, witaminy.
Jesli chodzi o karmy, to ja kieruje sie zawsze takimi zasadami:
-ma byc duzo mieska
-bez cukru, karmelu
Skomplikowana sprawa z tymi karmami... RC jest tu na forum ogolnie przez wszystkich chwalone, ale w tym kupowanym tutaj we Francji nie ma podanego dokladnie skladu procentowego. Zreszta w twoim cytacie tez nie widze procentow, natomiast jest wlokno roslinne, olej roslinny i pulpa buraczana

. Czy kotu potrzebna jest pulpa buraczana??? W Purinie "Vital Balance" jej nie ma...
Generalnie unikam radykalnych okreslen typu "swietna karma", "swinstwo" itp... Ciagle jeszcze szukam i sie doksztalcam... Wiem ze we Francji sa prawnie gwarantowane reguly dotyczace skladu produktow zywnosciowych dla ludzi. Np kolejnosc podawanych skladnikow jest podawana poczawszy od skladnika ktorego jest najwiecej. Nie wiem czy one dotycza takze produktow dla zwierzat ale z czasem sie tego dowiem. A jak z tym jest w Polsce? Dopoki nie przeczytam na ten temat wiarygodnych dokumentow to bede odnosil sie z rezerwa do
wszystkich karm.
Uwazam ze karma zaslugujaca na okreslenie dobrej jest (bedzie?) taka, ktora swoj sklad bedzie miala najbardziej zblizony do tego co kot moglby upolowac w naturze... Czyli mieska jak najwiecej, ale... Jaki to kurczak, z ktorego jest robiona karma dla kotow? Bo jesli to jest taki kurczak z "Meatrixu" to ja dziekuje... Niestety tego nie wiadomo, nie jest to napisane ani zagwarantowane na
zadnej karmie dla kotow...