Pinky, Oliwka, Uszka, Lunitari i Napoleonka

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 17, 2003 20:25 Pinky, Oliwka, Uszka, Lunitari i Napoleonka

No to sie dokocilam. Kocia ma podobno 11 tygodni, urodzila sie 28 lutego, ale szczerze mowiac jak dla mnie to ma ze 6 tygodni. W poniedzialek dr Piotr oceni ile kotka naprawde ma tygodni.
Kotka to BRI C03. Jest sliczna :) ma liliowo-biale umaszczenie :)
nie mam jeszcze zadnych zdjec. Generalnie to taka mala kluseczka z ogonkiem krociutkim :) ogolnie jest duzo glosniejsza niz Oliwka, teraz siedzi zamknieta w lazience, bo ma miec kwarantanne. Oli widziala ja dwa razy. Nie slyszalam, zeby moja kotka kiedykolwiek syczala. Jednak jak zobaczyla Pinky to waz przy niej jest cichutki. Malutka je shebe, az jej sie uszka trzesa. Nie chce zdecydowanie pic wody.
Pojechalam po nia do Lodzi w piatek nie wiedzac jeszcze, czy w ogole wybiore kotke. Jednak ten maluch chwycil mnie za serce:) jak ona sie fajnie oblizuje :) taka mala a ma taki dlugi jezor :) w kontenerku siedziala grzecznie, czasem pomialkujac. Ogolnie jest troszke dzikuska :( w porownaniu z Oli to moja byla bardzo oswojona. Ta dopiero dzis wieczorkiem powoli zaczyna jesc, qpki w ogole jeszcze nie zrobila, mimo ze ma inna kuwete i inny zwirek - taki sam jak w hodowli.
Oli sie nia w ogole nie interesuje, jak mala mialczy to nie reaguje. Dopiero jak mala miala paznokcie obcinane (bo ciagle zahaczala o kocyk) to Olka zaczela syczec.

Martwi mnie dlaczego Pinky jes taka malutka. Skoro w umowie ma date urodzenia taka, to powinna miec 11 tygodni skonczone, a naprawde zachowuje sie jak niemowle, ale takie maluskie. Chowa sie w budzie, ktora kupilam kiedys dla Oliwki - Oli w ogole z niej nie korzystala. Jak ja wypuszcze na chwile w pokoju, to wlazi w najciemniejszy kat. Na szczescie tych katow mam malutko, wiec mozna ja wyciagnac. Troszke mnie to dziwi, bo Olka sie tak nie zachowywala. W ogole reaguje czasem histerycznie strasznie. Gdy ja poznawalam, ciezko mi bylo ja utrzymac, bo zwiewala. Oliwka chetnie przychodzila i bawila sie. Pinky w ogole sie nie bawi, siedzi i lypie oczkami.

Na razie co jakis czas sadzam ja w kuwecie i masuje jej brzuszek. Pinky mruczy przy tym :) I szczerze mowiac przyznam sie, ze przestawilam kotke na Royala dla niemowlakow, bo z hodowli dostalam Sensible i jeszcze cos duzego tzn Royala, ale takiego duzego. Mala nie chciala tego jesc, a Baby Cata wcina :)

I sie zastanawiam czy o Oli pisac w tamtym watku czy tu tez ? :D Jak myslicie ? jak wygodniej ?
Ostatnio edytowano Wto paź 23, 2007 21:33 przez kinus, łącznie edytowano 49 razy
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Sob maja 17, 2003 20:50

Gratuluje :D

A z jakiej hodowli jest koteczka?

/NO I OCZYWISCIE CZEKAM NA ZDJECIA CUDENKA :) /
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Od: Nie mar 02, 2003 13:18

Post » Sob maja 17, 2003 23:32

Ale fajnie :)

Pisz w tym watku, tak bedzie najlatwiej :)

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Sob maja 17, 2003 23:52

Oliwka byla w czwartek u weta - zaszczepilam ja IV, balam sie V. Za Tydzien bedzie odrobaczana. Olka trzesla sie ze strachu u weta..ciekawe skad wiedziala, ze bedzie tam cos zle ?

I pochwale sie - Oliwka wazy juz 1,7 kg :) Jest zdrowa, ale nie lubi jezdzic samochodem, wymiotuje za kazdym razem po powrocie. Podobala sie u weta :)) a ja bylam taaaaaaka dumna z mojej kici :)
A dzis mniej, bo syczy caly czas. Pinky chce do Oliwki, a Oli sssssssssssssssssyyyyyyyyyyyyyyyyy. Pinky to taka slodka kluseczka :) i macha ogonem 8O jak piesek. ale qpki nadal niet :( Hodowczyni twierdzila, ze mala byla odrobaczana raz, ale nie stwerdzono robakow, wiec dalej nie odrobaczala. W poniedzialek moja Pinky - Sprezynka (tak odzywa sie jak sprezynka od dlugopisu ) bedzie miala pierwsze szczepienie. Tak wiec mam ksiezniczke i przylepke w domku, tyle, ze nad Pinky trzeba popracowac troszke. Zahukana jest biedactwo...tyle kotow tam bylo :(

kinus

Post » Sob maja 17, 2003 23:55

kinus pisze: Tak wiec mam ksiezniczke i przylepke w domku, tyle, ze nad Pinky trzeba popracowac troszke. Zahukana jest biedactwo...tyle kotow tam bylo :(

Moze wlasnie dlatego jest taka niesmiala... I pewnie nie miala zbyt duzego kontaktu z czlowiekiem :roll:

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Nie maja 18, 2003 0:10

Generalnie ciagnie ja do kotkow - jak Oli widzi, to zaraz idzie ufnie. Do mnie i TZta tez, ale po jakims czasie. Jak poglaszcze malutka po brzuszku - masuje jej co jakis czas, zeby zrobila qpke, to zaczyna mruczec, rozklada sie na pleckach. Jestem w szoku jak ta kocia sie zachowuje. Zupelnie inna jest niz Oliwka. I szczeka lub mialkoli co jakis czas, zazwyczaj gdy jestem z nia, a potem ide sobie. W hodoli bylo duzo kotkow, a ona sie zachowuje jak brana na reke, ale tylko tak do polezenia, bez gadania do niej itd. Taka pol dzikuska, cos jabym dostala kotka z domu dziecka albo cus....Spragniona czulosci, ale wystrasza sie na kazdy dzwiek. Duzo pracy mnie czeka z nia i Olka :)

kinus

Post » Nie maja 18, 2003 1:34

Super :D
Gratuluję dziewczyneczki koteczki i życzę aby się zdrowo chowała i szybciutko podrosła, żebyś nie martwiła się, że taka malutka jest.

Tak porównywałam sobie to co piszesz, z moim Maurycym, też w sumie świeżym nabytkiem.
Co mają wspólne, to to, że ja też nie mogłam się doczekać qpala.
Dopiero na drugi dzień wieczorem zrobił, więc nie martw się.

Tak samo żałośnie miauknie jak nagle wszyscy się rozejdą i zostanie sam.
Nie wie, gdzie mu nagle zniknęliśmy a tak bardzo lubi towarzystwo :D (To jedno na razie co widzę, sprawdzającego się u syberiaczków) idzie zawsze tam gdzie najwięcej ludzi).

Wygląda więc na to, że Pinky też będzie bardzo towarzyska, to dobrze, prawda?
Co jeszcze, to to, że Maurycy też cały czas wydaje mi się młodszy niż jest.
Koci niemowlak - w chodzeniu, wspinaniu się itd.. rozbrajający :D
Może kotki tej którą masz, też póżniej niż np. europejskie dorastają i dlatego dłużej są niemowlakami? U mnie, prawdopodobnie tak jest.

Nie wiem tylko, czy to dobry pomysł aby małą już szczepić.
Mi radzili poczekać ok 7-10 dni aż mały "odstresuje się" po zmianie miejsca.
Może lepiej poczekaj też :?: z tydzień, po co ryzykować.

A tak w ogóle, to przecież każdy kot jest indywidualnością i każdy przez to jest inny, co jest oczywiście piękne :D więc nie martw się, że Pinky zachowuje się inaczej niż Oliwka.
Z tego co piszesz jest baaardzo kochana :D

Jak będziesz miała zdjęcia już, to prosimy :D pomiziaj małą ode mnie :D

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Nie maja 18, 2003 1:37

Acha, no i oczywiście zostaw osobny wątek dla Pinky, a jakże :D

Nelly

Post » Nie maja 18, 2003 10:52

Kinus, moje gratulacje z okazji dokocenia :)
Co do hodowli to dobrze ze napisalas, bo ta byla na mojej liscie, z ktorych rozwazalam wziecie kotka ... ale po tym co piszesz trzeba bedzie liste zweryfikowac. Ale co tam, najwazniejsze zeby Pinky dobrze ci sie howala i wyrosla na kochana koteczke :)... zycze wam wszystkim powodzenia :)

ktosia

Od: Pon gru 02, 2002 18:29

Post » Nie maja 18, 2003 12:04

Z tego, co dzis widzialam, Pinky doskonale sie czuje i odstreswala sie (w przeciwienstwie do Oli ). Qpka juz byla, siusiu tez, robi grzecznie do kuwety - kilka razy wczoraj byla tam wsadzana. Lobuzuje jak ktos wchodzi do lazienki, wypuszczona na chwile (Oli u mnie na rekach warczala i syczala ) Pinky lazila i sprawdzala, gdzie by mogla wlezc :) Jest rozkoszna, przylepka z niej bedzie, ze hej. Z Oliwki sobie nic nie robi, raz na nia nasyczala w odpowedzi na syk Oli. Pinky generalnie duzo je....wiecej niz Olka, Shebe to by najchetniej cala zjadla, ale jej tyle nie daje. Mam wrazenie, ze mala jest w szoku, ze nie musi waczyc o jedzenie, ale zostalo je jeszcze to, ze zarz po podaniu sheby rzuca sie i szybko zjada. Suche srednio jej wchodzi.

Chetnie poczekalabym ze szczepieniem, bo mala wydaje sie zdecydowanie nie miec 11 tygodni. Tyle, ze mala w ogole jeszcze nie byla szczepiona, a ja jedak chcialabym, zeby pierwsze szczepienie miala juz za soba. Jak lazi to tak piszczy sama do siebie jak gremlin - nie wiem, czy kojarzycie, jak tak sobie pod nosem gremlin maly spiewal. Nie wiem, czy po prostu te kotki tak maja, bo ruska byla cichutko, czasem sie rozdarla, ale nie "gaworzyla" jak lazila.

Ktosia :)
zdecydowanie zweryfikuj hodowle, mam wrazenie, ze czasem tytuly kotkow moga zmylic. Ja mala wzielam, bo mi jej zal bylo i sie zakochalam w tej kuleczce, ale....moj TZ byl zdziwiony szczerze moja decyzja. Moze jestem przewrazliwiona albo pedantka jakas. Ale ja nie potrafilabym mieszkac w takich warunkac, w jakich mieszkala ta pani z kotami. Jak chcesz, reszte opowiem na priv. Moze tu tylko dodam, ze kotka wg tej pani miala miec w dniu odbioru 9 tygodni, a w umowie mam date urodzenia - 28.02.2003. Jak dla mnie to jest 11 tygodni.

Reszta relacji wieczorkiem :)

kinus

Post » Nie maja 18, 2003 13:02

kinus pisze:Chetnie poczekalabym ze szczepieniem, bo mala wydaje sie zdecydowanie nie miec 11 tygodni. Tyle, ze mala w ogole jeszcze nie byla szczepiona, a ja jedak chcialabym, zeby pierwsze szczepienie miala juz za soba.

Rozumiem dosonale, ja też bym chciała bo Maurycy przez chwilową niedyspozycję(o czym pisałam) musiał mieć szczepienie przełożone aż o dwa tygodnie(na wszelki wypadek). Tak, że też nie jest jeszcze po.
W najblizszy piątek dopiero.

Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Ja jednak zgodnie z zaleceniem miałam zamiar odczekać tydzień.
Czule pogłaskaj Pinky
Przytulaśne koty są rooozkoszne :D (nie przytulaśne też oczywiście :lol:

Nelly

Post » Nie maja 18, 2003 18:40

Ja wierze w dr Piotra Dabrowskiego, to on zdecyduje tak naprawde, czy mala zaszczepic czy poczekac. Dla mnie kicia ma naprawde ze 6-7 tygodni. Odrobaczana byla raz, bo robakow w hodowli nigdy nie bylo -cytat pani hodowcy. Jutro jej zaloze ksiazeczke. I jutro sie wszystko okaze. Na razie mala czuje sie coraz lepiej, azi po lazience oburzona, kto ja zamknal. Ciagnie do Oliwki, ktora syczy ciagle i warczy. A ja je przyzwyczajam na zasadzie - jedna na rekach, druga lazi, a potem zmiana. Mam nadzieje, ze to pomoze. W koncu dla Oli to mialo byc towarzystwo, a nie wrog.

kinus

Post » Nie maja 18, 2003 18:55

Pomyziaj brytyjeczke :-)
Oliwke zreszta tez ;-)
Ale brytyjka to moje niespelnione marzenie :-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie maja 18, 2003 19:15

Miziam obie nieustannie :) Oliwka jest obrazona na mnie, ale licze, ze jej minie.

kinus

Post » Nie maja 18, 2003 19:22

Kinus, a w rodowodzie, jaka jest data urodzenia? Tylko mi nie mów, że kupiłaś kotkę bez rodowodu :evil: Bo juz się zdenerwowałam, że bez szczepień. Wiesz, jak to jest - kotka-matka może mieć 3 mioty na 24 miesiące, jak ma więcej nie dostaja rodowodów. Ale zawsze można podstawić kocięta pod inny miot. I eksploatować kotkę do upadłego. Aż jej wszystkie zęby wypadną. A potem uspić, bo przecież nie może sama jeść. Zła jestem, żeby nie powiedzieć, wściekła. Jak mogłaś wziąć maleństwo bez żadnych szczepień, zwłaszcza, że sama mówisz, że wydaje Ci sie za mała!! Przepraszam, ale to właśnie takie osoby, jak Ty napędzają rynek producentów zwierząt. Przykro mi.
A.

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

[następna]