Okrutne badania?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 28, 2002 21:18 Okrutne badania?

Hm... na pl.rec.zwierzaki toczy sie dyskusja o karmach...
Zostaly podane strony, na ktorych wychodzi na to, ze jest napisane, ze iams i eucanuba sa produkowane przez firme, ktora robi straszne doswiadczenia na zwierzetach...
Ja mam problemy z angielskim, wiec sie nie podejmuje analizowac tekstu, ale byc moze chcecie o tym wiedziec (poczytac).
Gdyby ktos bardziej wyksztalcony napisal mi przy okazji czy to rzeczywiscie tak wyglada, bede wdzieczna...
Zaczne szukac jakiejs alternatywy dla eucanuby, bo nie ukrywam, ze nie podoba mi sie meczenie zwierzakow dla mojego zwierzaka...
Tylko jaka mam gwarancje w sumie, ze waltham czy hills tego nie robia :?:
Oto adresy stron
http://www.pandgkills.com/IAMS/
(strasznie denerwujaca strona, ciagle sie odswieza...)
http://www.uncaged.co.uk/iams.htm#intro
(hm... nameczylam sie czytajac kawalek tej strony i zdaje sie, ze dobrze, ze wszystkiego nie rozumiem, bo straszne rzeczy pisza...)
http://www.vivisectioninfo.org/news.html
(na to przyznam sie, ze boje sie zajrzec...)
http://www.iamskills.com/the_horrors.shtml
(to mi wyglada bardzo powaznie, ale do odnosnikow nie zagladalam, bo balam sie, ze tam moga byc zdjecia)
http://www.animalpeoplenews.org/01/6/petfoodAP0601.html
http://www.buav.org/pdfs/pet_food_testing.pdf
(to mi sie chce zapisac na dysk, wiec nie wiem czy powinnam otwierac...)
http://www.animalsvoice.com/PAGES/wycd/petitions.html

Reszty nie otwieralam, wiec nie wiem czy nie zawieraja drastycznych zdjec na przyklad...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon kwi 29, 2002 8:24

Bosz..!!! Jestem doslownie w szoku! Zajrzalam na podane przez ciebie linki, mysle ze musimy przylaczyc sie do bojkotu 25 maja 2002 r.

Pozdrawiam
"BE NOT INHOSPITABLE TO STRANGERS LEST THEY BE ANGELS IN DISGUISE"

WiMaRa

Od: Wto kwi 16, 2002 9:14

Post » Pon kwi 29, 2002 8:54

o ..... ..... !!!!!!!!
ObrazekObrazekObrazek

Bomba

Od: Czw sty 31, 2002 23:09

Post » Pon kwi 29, 2002 9:05

Mi się niestety wydaje, że podobne praktyki są jeszcze stosowane w wielu innych dziedzinach gospodarki (leki, kosmetyki i wiele innych).

Poza tym, zanim miałabym się ustosunkować do tego, wolałabym dotrzeć do publikacji, a nie opierać się tylko na kilku stronach (tym bardziej, że na części z nich propaguje się mocno wegetarianizm). Net ma to do siebie, że czasami trudno jest sprawdzić wiarygodność informacji. Dlatego z osądem jeszcze poczekam. Tym bardziej, że jeśli jest to prawdą, to nie wydaje mi się, aby tyczyło tylko tych marek.

Virge

Od: Wto lut 05, 2002 17:12

Post » Pon kwi 29, 2002 9:15

Oczywiscie, ze jesli chodzi o kosmetyki to wiadomo... ale tu stosunkowo latwo przerzucic sie na takie z ochrona kroliczka...

Wlasnie ze wzgledu na klopoty jezykowe nie jestem pewna na ile te strony sa miarodajne...

No wlasnie i co z innymi firmami?

Nie napisalam tego, zeby wywolywac histerie, bo to nie ma sensu, ale jesli moge uzywac zarcia firmy, ktora takich rzeczy nie robi to wole...

zuza

Post » Pon kwi 29, 2002 10:23

Napiszcie, kiedy coś się wyjaśni, ja też nie chcę do takich praktyk się przykładać :(

Eva

Od: Wto lut 05, 2002 17:24

Post » Śro maja 01, 2002 18:50

OK. Jako zwolenniczka karm IAMS czuję się odpowiedzialna z przejrzenie podanych stron.

Etyczna strona badań naukowych na zwierzętach nurtuje mnie od dawna, ale muszę przyznać, że nie jestem w stanie jednoznacznie opowiedzieć się "za" ani "przeciw".
W świecie idealnym takie badania nie powinny mieć miejsca, ale nie umiem odpowiedzieć czy mam prawo żądać absolutnego ich zakazu. Korzystam ze zdobyczy współczesnej medycyny i nie mogę się okłamywać, że łykane przeze mnie piguły nie były testowane na zwierzętach. Były. A ja je będę zażywać.

No dobrze, nie będę rozwijać tego wątku bo to temat - rzeka...

O tym, że nie sposób uniknąć stałej styczności z produktami których wytwórcy w sposób bezpośredni i pośredni uczestniczą w badaniach wykorzystujących zwierzęta niech świadczy lista tych, którzy produkują karmy dla naszych zwierzów: (podaję z jedną ze stron www):

The following pet foods are involved (either directly or through their parent companies) in animal testing:
IAMS Eukanuba Alpo Arthur's
Bakers Complete Bonio Bonus Bounce
Brekkies Cesar Chappie Choice
Choosy Chunky Felix Friskies/Winalo
Go-Cat Go-Dog Gourmet Hills Science Diet
Katkins Kitekat Mighty Dog Omega Complete
Pal Pedigree Ralston Purina Sheba
Spillers Whiskas

/moje wytłuszczenia/

Ten sam artykuł wymienia szereg nazw karm będących produktami firm nie biorących udziału w prowadzeniu experymentów, ale są to twórcy wegetariańskich karmy dla zwierząt. Idąc dalej tym tokiem rozumowania powinniśmy karmić koty marchewką a nie wołowiną i drobiem (pochodzących przecież od krów i kurcząt hodowanych i zabijanych w nieludzki sposób).

Wg. Artykułów IAMS sponsorował badania prowadzone przez placówki naukowe. Nie badano szkodliwości składników karmy, ale zjawiska medyczne: m.in. wpływ gwałtownego odchudzania na stan wątroby kotów, problemy alergii zwierząt itp. W tych badaniach choroby były indukowane w laboratoriach: koty przekarmiano do uzyskania nadwagi, a później odchudzano obserwując stan wątroby; psom podawano alergeny itd. Nie jestem w stanie ocenić, czy podobne wyniki osiągnąć można analizując historie chorób zwierząt udostępnione przez weterynarzy, co sugerują obrońcy praw zwierząt zwracający uwagę na ten problem.
Pewnie tak, ale czy poziom leczenia zwierząt i zebrana dokumentacja pozwalają już na wyciąganie miarodajnych wniosków? Nie wiem, nie wiem...

To co istotne: opisana sytuacja (tzn. wymienione w necie experymnty ) dotyczy okresu głównie 6-12 lat wstecz.
Wtedy prowadzono badania, choć ich wyniki były publikowane póżniej (po ich opracowaniu, rzecz jasna).

Dla mnie ważne jest, że IAMS oraz jego firma-matka : Procter & Gamble we wrześniu 1999 roku przyjęły nowy kodex postępowania etycznego, zgodnie z którym wykluczyli prowadzenie badań, prowadzących do konieczności eutanazji psów i kotów. Dotyczy to wszelkich badań związanych z karmami , bez względu na to czy miały by być prowadzone przez naukowców koncernu, uniwersytety ani inne placówki badawcze. (...) firma zobowiązała się również do nieprzeprowadzania żadnych testów weterynaryjnych na psach lub kotach, jakie nie byłyby akceptowane w analogicznych badaniach nad żywieniem i leczeniem ludzi.

Jeden z artykułów zaprezentowanych w sieci, sprawiedliwie zwraca uwagę, że nie można Iamsowskim badaniom odmówić wniesienia istotnej wiedzy dotyczącej wpływu diety na leczenie często zagrażających życiu problemów zdrowotnych. W niektórych przypadkach umożliwiły nawet zastąpienie procedur chirurgicznych leczeniem poprzez stosowanie odpowiedniej diety.....

P. & G oskarżano o niechętne dzielenie się informacjami na temat prowadzonych badań, oraz danych dotyczących ilości zwierząt wykorzystanych do badań, ale koncern przekazał je prasie:

Procter & Gamble APHIS Form 7023 data--Report of animals used by or under control of research facility
gatunek 1991 1997 1998 1999
psy 494 238 156 155
świnki morskie 1,817 1,165 841 601
chomiki 872 375 68 31
króliki 571 49 84 326
świnie (mini) 163 102 177 177
inne zwierzęta gospodarskie 30 2 0 0
fretki 538 474 250 184
wszystkie gatunki 4,582 2,395 1,671 1,474
Estimated mice/rats 30,664 28,740 21,221 19,162
Estimated Totals 35,246 31,135 22,892 20,636

dodając następujące oświadczenie:
Procter & Gamble nie wykonywał badań laboratoryjnych wykorzystujących koty, ani zwierząt z grupy naczelnych /mój dopisek: chodzi o małpy/ w latach 1991-1999

P. & G dostarczył danych dotyczących liczby myszy i szczurów wykorzystanych w roku 1984, i na ich podstawie autorzy artykułu (ANIMAL PEOPLE) zaszacowali wartości dotyczące tych gryzoni /umieszczając je pod nagłówkiem Estimated mice/rats/

Uffff. To by było na tyle. Niestety nie mogę w tej chwili poświęcić więcej czasu na analizowanie problemu. Ale i tak chyba to co tu dla nas wpisałam daje nam wystarczająco dużo materiałów do przemyśleń.

Aha: moja decyzja? Karmię dalej IAMS'em.

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro maja 01, 2002 18:55

Sorry, nie umiem sformatować tabeli z liczbą zwierząt, ale jak się dobrze przyjrzeć to widać która cyfra czemu odpowiada....

ana

Post » Śro maja 01, 2002 21:05

Czyli wychodzi na to, ze cokolwiek bysmy naszym kotom dawali to zawsze jest to produkowane przez firmy, ktore robia eksperymenty na zwierzakach... przykre... ja rozumiem, ze testuja karmy, inaczej sie nie da, ale wolalabym, zeby nie robili okrutnych doswiadczen...
Biala moge karmic rybami i miesem, ale Czarnej nie... ona ma prawo do rybki od czasu do czasu... a tak poza tym diete nerkowa...
Poza tym nie uwierze, ze jestem w stanie zbilansowac zarcie kotu :-(
Marchewki zadna jesc nie chce, wiec i to odpada...

zuza

Post » Śro maja 01, 2002 21:16

A ja wczoraj kupilem IAMSa light .
Wyglada tak jak eukanuba kuleczki ok. 5mm .
Tez zawiera jakies swinstwo ktore wmawia kotu ze juz sie najadl ;)
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Czw maja 02, 2002 3:38

ana pisze:
Dla mnie wa¿ne jest, ¿e IAMS oraz jego firma-matka : Procter & Gamble we wrze¶niu 1999 roku przyjê³y nowy kodex postêpowania etycznego, zgodnie z którym wykluczyli prowadzenie badañ, prowadz±cych do konieczno¶ci eutanazji psów i kotów

Nie wiem skad pochodzi ta informacja, ale niecale 2 lata temu sama widzialam ich duze ogloszenie w gazecie. Firma Procter & Gamble poszukiwala weterynarza do pracy w swoim laboratorium. Do obowiazkow weta nalezalo usypianie zwierzat i "kontrolowanie, monitorowanie i zarzadzanie bolem". Tego zdania w ogloszeniu o bolu nigdy nie zapomne.
Brrr
ana pisze: P. & G oskar¿ano o niechêtne dzielenie siê informacjami na temat prowadzonych badañ, oraz danych dotycz±cych ilo¶ci zwierz±t wykorzystanych do badañ, ale koncern przekaza³ je prasie:

Procter & Gamble nie wykonywa³ badañ laboratoryjnych wykorzystuj±cych koty, ani zwierz±t z grupy naczelnych /mój dopisek: chodzi o ma³py/ w latach 1991-1999

Wielokrotnie czytalam w prasie amerykanskiej o firmie P&G. Rzeczywiscie ukrywaja to co robia i podejrzewa ich sie dlatego o najgorsze rzeczy. Niedawno ogladalam na Animal Planet program o przytulku dla szympansow, ktore przezyly laboratoryjne tortury, miedzy innymi w laboratoraich firmy P&G. Niestety nie pamietach w ktorych latach szympansy przebywaly w tych laboratoriach.

ana pisze:Aha: moja decyzja? Karmiê dalej IAMS'em.

Moze zrozumialbym to gdyby nie bylo innej karmy. Ale w sytuacji, kiedy jest np: taka Royal Canin czy inne karmy, to jest to dla mnie nie do pomyslenia. Bo albo sie kocha zwierzeta albo nie. A wspieranie firmy slynacej ze swoich zwierzecych loboratoriow (kazda search engine pokaze setki stron na ten temat) to ...ech, szkoda slow.

Melania, zasmucona ludzka obojetnoscia i znieczulica

Melania

Od: Sob lut 09, 2002 18:10

Post » Czw maja 02, 2002 4:35

ana pisze:
Dla mnie wa¿ne jest, ¿e IAMS oraz jego firma-matka : Procter & Gamble we wrze¶niu 1999 roku przyjê³y nowy kodex postêpowania etycznego, zgodnie z którym wykluczyli prowadzenie badañ, prowadz±cych do konieczno¶ci eutanazji psów i kotów.

Znalazlam...mie uzywaja psow i kotow tylko do badan nad kosmetykami, do wszystkich innych tak.
Ponad 500 firm w USA produkujacych to samo co P7G zaprzstalo testow na zwierzetach wogole.

Melania

Melania

Od: Sob lut 09, 2002 18:10

Post » Czw maja 02, 2002 8:28

O rany, a moze masz Melanio wiadomosci na temat Hill'sa i Walthama... ja wiecej do wyboru na diete nerkowa nie mam :-( Tylko te i Eucanuba...

zuza

Post » Czw maja 02, 2002 9:50

Melanio -nie ma takich złych opinii o Royal Canin?
Napisz, bardzo proszę

Eva

Od: Wto lut 05, 2002 17:24

Post » Czw maja 02, 2002 18:47

Melanio, te wiadomości pochodzą ze stron internetowych o których przejrzenie prosiła Zuza w poście rozpoczynającym ten wątek. Ponieważ parę osób prosiło o ich przejrzenie i przetłumaczenie co ważniejszych rzeczy, więc zrobiłam to. Mam nadzieję, że mój wybór informacji nie był stronniczy tzn. nie wybierałam tego co mi odpowiada. Poszukałam informacji, które pozwoliłyby zorientować mi się w problemie...

Na takie właśnie konkrety natrafiłam. Pozostałe informacje to były jakieś nieaktualne (tzn już zakończone) akcje wysyłania protestów przeciwko różnym rzeczom: od IAMS, przez transport koni, na tygrysach azjatyckidh skończywszy. Albo relacje z protestów przeciwko firmie na wystawach zwierząt i targach.

Jestem bardzo ostrożna w formułowaniu opini, zwłaszcza negatywnych, a koty już od jakiegoś czasu karmię Iamse, i bardzo im ta karma służy. Nie chcę w tej chwili zmieniać im sposobu żywienia, bo uważam, że jeszcze zbyt niewiele wiem na temat koncernu...

Zdrowy rozsądek (i wieści z internetu) podpowiada mi, że niemal każda firma produkująca żywność dla zwierząt prowadzi badania .... A to jaki przypadek zostanie nagłośniony, to trochę loteria : na kogo wypadnie, na tego Bęc! Teraz dotyczy to IAMS, (a propos, większość wiedomości na www była sprzed roku) za pół roku będzie to Hills, a za jakiś czas purina itp. itd. Nie jestem w stanie urządzać rewolucji w misce moich kotów co chwilę, w zależności od treści nagłówkóch gazet.

A zupełnie prywatnie: widzę ogromną różnicę między badaniami medycznymi dotyczącymi schorzeń, a badaniami szkodliwości karmy... Nie było ani słowa o prowadzwniu przez IAMS badań z tej drugiej grupy.

Melanio, jesteś zza Wielkiej Wody.. Miło by mi było, gdybyś podała mi parę informacji (wycinki z prasy itd) o tym jak jest odbierany ten koncern u Was :)
Ostatnio edytowano Sob sty 10, 2004 23:43 przez ana, łącznie edytowano 1 raz

ana

[następna]