SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 24, 2013 15:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Obecnie ma Sanabelle ze strusiem, wiem, że trzeba wprowadzać lepsze karmy powoli :)

Maupa, bardzo dziękuję! Jak na razie to obojętne mi, który to smak, więc chętnie skorzystam. Możemy ustalić szczegóły na PW?

No i co do Canyon River, mój kot bardzo lubi karmy z rybą, ale ze względu na nieco gorszy skład, myślicie że mogłabym później mieszać dużą paczkę 6,8kg Rocky Mountain z małą Canyon River? Tak dla urozmaicenia smaku :)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro lip 24, 2013 15:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To jeden producent, a poza tym żadna z nich i tak z założenia nie jest monobiałkowa (białka z jednego mięsa), więc jak kot przeżyje jedną, to dwie wymieszane też (zresztą przy stopniowym wprowadzaniu karmy też mieszasz).

Ca do TOTW - smak to akurat pikuś, ale analiza jest zupełnie inna:
1) TOTW Canyon River Feline - B: 32.0 %, T: 16.0 %
2) TOTW Rocky Mountain Feline - B: 42.0 %, T:18.0 %

A to właśnie przeskok z dużo węglowodanów na dużo białka lubi robić "niespodzianki" kuwetkowe.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro lip 24, 2013 15:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A jak jest z tą tauryną? TOTW ma 0,15%, a Sanabelle 0,2%. To chyba dość spora różnica? Będę musiała ją dodatkowo podawać?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro lip 24, 2013 16:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No niestety ma trochę mało, bo powinno być 0,2% (lub więcej). Apllaws ma 0,2%, PoN 0,35%, Orijen 0,25% i Acana 0,2-0,25% (bo to jeden producent tylko półka inna; tak jak Finnern robi Miamor, Schmussy, Kattovit i coś tam), ZiwiPeak 0,28% (WildCaty też mają trochę mało, bo 0,14%).
...

czarnekoty123

Post » Śro lip 24, 2013 16:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jakby się udało ją przekonać do tego jedzenia, to powiedzmy zestaw: podstawa TOTW 0,15% tauryny, raz dziennie około 70-100g Catz Finefood, które ma także 0,15% zmieszane z pastą z Miamora 0,12%? Przeżyje mi na tym? :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro lip 24, 2013 17:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Przepraszam ,że się włączę jako ignorant, ale czytam Was pilnie.
I- czy tauryny nie można podać np. w jakiejś paście smakowej?
Jest tego wybór ogromny, ja podaję moim każdemu inną.
Tauryny przedawkować się chyba nie da?

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro lip 24, 2013 18:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Przepraszam ,że się włączę jako ignorant, ale czytam Was pilnie.
I- czy tauryny nie można podać np. w jakiejś paście smakowej?
Jest tego wybór ogromny, ja podaję moim każdemu inną.
Tauryny przedawkować się chyba nie da?

Na mój chłopski rozum wydaje mi się, że nie :D
Znalazłam zresztą taki artykuł: http://www.felinologia.org.pl/tauryna-w ... ow-i-psow/, może się przydać.

Za to tutaj: http://ekozwierzak.pl/Koty/Dieta-BARF1/ ... -100g.html jest tauryna do suplementacji, gdzie piszą, że kot potrzebuje dziennie 250-400 mg tauryny.

Wydaje mi się, że jak się zliczy ilość tauryny w dziennie zjadanym przez kota pokarmie, i wyjdzie to w normie, to nie trzeba jej dodawać. A czy ona będzie w karmie, paście czy proszku to chyba nie ma większego znaczenia, chociaż taka z proszku może się lepiej przyswajać.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro lip 24, 2013 19:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Z tą tauryną w pastach to jest tak sobie, bo jak porcja to 5 czy nawet 15g (przy sosikach),a dodatek nawet 2000mg/kg, to wychodzi 10mg (5g) lub 30mg (15g) na dzienną porcję. Jeśli jest potrzeba suplementacji tauryny, to zwykle trzeba sobie taurynę w proszku kupić, porcję rozpuścić w wodzie (inaczej podrażni żołądek) i domieszać do czegoś (czy do mokrego, czy do sosiku lub pasty).

Pewnie sprzedawcy tauryny podają generalnie raczej dość wysokie normy; z tego, co czytałam, to jest to 25-50mg na kg m.c., czyli dla 4kg kota 100-200mg (jak ktoś ma kota 10kg, to już wyjdzie 250-500mg), ale zapotrzebowanie na taurynę nawet u kastrowanych/sterylizowanych kotów pomimo mniejszej aktywności, braku kociąt itp. też może czasami wzrastać (np. przy infekcjach itp.). I tak te karmy mają dodatek tauryny zgodny z wytycznymi AAFCO (ich wytyczne są na suchą masę to minimum 0.10 dla suchej karmy i 0.20 dla mokrej; sucha masa to wszystko po odjęciu wody, przy czym sucha masa dla suchych karm jest zbliżona do całości, a dla mokrych - ok. 20% całej masy). Co do przedawkowania, ktoś tam gdzieś na forum twierdził, że można, ale ja się nie natknęłam na żadne badania, które by to potwierdzały; tauryna bardzo szybko opuszcza organizm.

Co do nowego Orijena: otwieram paczkę i panika w oczach, bo:
1) chrupki są znacznie większe i podłużne, owalne zamiast trójkątne (kotuś ślepy nie jest - od razu zobaczy, że coś nie tak),
2) kolor nie jest zielonkawy tylko bardziej brązowy,
3) zamiast gładkiej powierzchni jest taka trochę chropowata,
4) nie są tak upiornie twarde (to akurat na plus, bo niektórym kotom to bardzo utrudniało jedzenie).
Więc z miną skazańca idę do kotusia, a ona wącha, patrzy - zapach trochę podobny do "jej chrupków", ale jakoś dziwnie wyglądają... ale po chwili wciągnęła jak odkurzacz. Tylko miałam nadzieję, że większe podłużne zmuszą ją do gryzienia, a ta cwaniara wykombinowała, jak je łapać wzdłuż, bo w poprzek by nie połknęła :evil: może tak inaczej wyglądają, bo jest więcej mięsa dehydratyzowanego (pozbawionego wody - raczej suszone lub liofilizowane: do tego jeszcze nie doszłam, która opcja); bardziej teraz wyglądem przypominają PoN.

Z artykułu z linku podanego przez Bellemere do Akademii Felinologii (dawno go już czytałam) warto poczytać kawałek o produktach mlecznych i usuwaniu tauryny z organizmu. Zresztą na tej samej stronie jest o szczepionkach i tym, że kotów FIV/FeLV pozytywnych nie szczepi się wirusami atenuowanymi (osłabionymi) jakie są np. w Purevax czy Nobivac tylko martwymi (tak mi niedouczeni weci przyspieszyli podróż na tamten świat Mokate - nic tylko... brak słów; zresztą nie tylko ja tego doświadczyłam - inni też mieli podobnie niestety).
...

czarnekoty123

Post » Śro lip 24, 2013 19:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Spojrzałam w kalkulator barfowy i tam liczy się 60mg na kg m.c. dziennie.

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Śro lip 24, 2013 20:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

kfiatek 1983 pisze:Spojrzałam w kalkulator barfowy i tam liczy się 60mg na kg m.c. dziennie.

Kalkulator może tak mówi, ale przepisy co innego - przykład:
1 kg mięsa z kośćmi (w tym 150 g serc) - 1/3 wagi stanowią tzw. mięsne kości
50 g wątroby (max.)
10 g easy B.a.r.F.
1 g tauryny
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody

easy BARF nie zawiera tauryny, więc mamy 1000mg/kg mięsa lub 1.3kg mieszanki (w zaokrągleniu); kotu takiemu 4kg daje się gdzieś 130g mieszanki, czyli 10%, co daje 100mg tauryny w sumie, czyli 25mg na 1kg kota.

W przepisach bez suplementów jest 2g tauryny, czyli 2000mg na kg mięsa plus woda i dodatki dające razem 1.5kg, czyli na porcję 130g mamy 173 mg (czyli mniej niż 50mg na kota); w innym na 2.5 kg masy jest 4 g tauryny, co daje 208mg na porcję. Podejrzewam, że z tymi dawkami producentów tauryny to jest troszkę na wyrost, a że taurynę ciężko przedawkować (a sprzedać też niełatwo...).

Jeśli kot o wadze 4kg ma w mieszance 130g mięsa 100g, to dla takiego np. indyka z podrobami ma spokojnie 20-22g białka, czyli 5-5.5g na kg m.c. i to jest wystarczające (jeśli mięso o mniejszej zawartości białka, to rzeczywiście może być potrzeba dać więcej niż 130g). Można podać więcej, ale tego raczej nie zużyje, a nerki się narobią (i wątroba też, bo mocznik produkuje się w wątrobie); zresztą w przepisach zwykle jest 130-170g mieszanki (nie mięsa) na przeciętnego kota na dobę (ta górna granica to raczej dla kotów mocno aktywnych).

Poza tym jedno, co chyba umyka w tej dyskusji: mięso samo w sobie ma taurynę, tylko za mało; więc czym innym jest zapotrzebowanie w zakresie suplementowania, a czym innym zużycie (całkowite zapotrzebowanie); stąd być może też wynikać 60mg na kg m.c. w kalkulatorze, bo to suma tego, co ma mięso SUROWE /przetworzone termicznie może stracić 50-75% tauryny/ plus suplementacja. W mokrych karmach np. Catz FF piszą w składzie tauryna 0.15%, czyli tyle dodają, a nie tyle w sumie jest, bo mięso też samo w sobie taurynę ma.

No niestety - ludzie od marketingu w różnych firmach dwoją się i troją, żeby nam pokazać coś od strony, która im pasuje, a później my siedzimy i próbujemy z tego wyciągnąć gołą informację.
...

czarnekoty123

Post » Śro lip 24, 2013 21:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To ciekawe, ile tej tauryny może być łącznie z tą zawartą w mięsie...

Ja policzyłam sobie, ile jest jej wg producentów w dziennej porcji, jaką zakładam dla mojego kota (4kg), kiedy pozmieniam karmy:

TOTW - 60g dziennie, 0,15% tauryny - 0,09g = 90mg
CFF - 67g dziennie (1/3 puszki 200g), 0,15% tauryny - 0,1005g = 100,5mg
Miamor pasta multiwitaminowa - 15g dziennie, 0,12% tauryny - 0,018g = 18mg
Łącznie - 208,5mg

Czyli w sumie powinno być jej jeszcze więcej, jeśli nie jest tu policzona tauryna z mięsa?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro lip 24, 2013 21:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Poza tym jedno, co chyba umyka w tej dyskusji: mięso samo w sobie ma taurynę, tylko za mało; więc czym innym jest zapotrzebowanie w zakresie suplementowania, a czym innym zużycie (całkowite zapotrzebowanie); stąd być może też wynikać 60mg na kg m.c. w kalkulatorze, bo to suma tego, co ma mięso SUROWE /przetworzone termicznie może stracić 50-75% tauryny/ plus suplementacja.

Niby tak (tzn. 60mg ma być tauryny w mięsie i z suplementów), ale mięso w barfie podajemy surowe więc tu nie wchodzi w grę dawanie więcej bo straci w obróbce.

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Czw lip 25, 2013 7:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere pisze:To ciekawe, ile tej tauryny może być łącznie z tą zawartą w mięsie...

Ja policzyłam sobie, ile jest jej wg producentów w dziennej porcji, jaką zakładam dla mojego kota (4kg), kiedy pozmieniam karmy:

TOTW - 60g dziennie, 0,15% tauryny - 0,09g = 90mg
CFF - 67g dziennie (1/3 puszki 200g), 0,15% tauryny - 0,1005g = 100,5mg
Miamor pasta multiwitaminowa - 15g dziennie, 0,12% tauryny - 0,018g = 18mg
Łącznie - 208,5mg

Czyli w sumie powinno być jej jeszcze więcej, jeśli nie jest tu policzona tauryna z mięsa?

W TOTW to nie jest dodatek tauryny tylko analiza (czyli już więcej nie będzie); w paście Miamor jest głównie woda, więc też to, co policzyłaś, to wszystko. W CFF będzie więcej, bo 1500mg/kg to jest dodatek, a do tego dochodzi tauryna z mięsa (gotowane na parze, ale jednak mięso). A swoją drogą to nie uważasz, że jak dajesz mokre, to suche powinnaś pomniejszyć proporcjonalnie o kcal i białko z CFF?

W artykule z Akademii Felinologii jest info też o tym, że dużo błonnika powoduje straty tauryny (czyli co z tego, że do karmy dodano dużo, skoro wypełniacza mnóstwo?); co do mięs - tamta tabelka ma informacje o zawartości tauryny w1000 g suchej masy produktu, ale już na pierwszy rzut oka widać różnicę między mięsem myszy a innymi. I właśnie te różnice trzeba wyrównać; a mięso ma ok. 70% wody (dlatego nawet w BARF dolewa się, żeby zrobić gdzieś 75%), czyli na 100g mięsa suchej masy jest 30g; skoro wołowina (drób ma tylko nieco mniej) ma 1200mg na kg suchej masy, to dając 100g mięsa, dajemy 30g suchej masy zawierającej 36mg tauryny - jeśli je ugotujemy, to robią się ilości śladowe; mysz miałaby w tych 100g czystego mięsa (przy wilgotności 70%) aż 210 mg tauryny. Tyle, że przeciętna mysz waży 30-60g i mięso to w niej tylko pewna część (pewnie nie więcej niż połowa, a może nawet mniej). W tamtym artykule podano:
Według ostatnich zaleceń koty powinny dostawać karmę zawierającą taurynę, w przeliczeniu na kilogram suchej masy: 1200 mg w pokarmie suchym i 2000–2500 mg w pokarmie wilgotnym

co oznacza, że jak mamy puszeczkę o wilgotności 80% (zwykle to jest coś koło tego), to suchej masy tam jest 20%, czyli 1/5; skoro na 1kg suchej masy ma być minimum 2000mg tauryny w puszce, to mamy 2000mg tauryny na 5kg karmy mokrej, czyli 400mg na kg i to jest absolutne minimum; czyli w 100g musi być minimum 40mg - wniosek taki, że nawet jakby karma była w 100% z mięsa, to miałaby max. 36mg tauryny; dlatego jeśli mokra karma nie ma dodatku, to nigdy nie dostarczy odpowiedniej ilości tauryny (chyba, że kot zje jej baaardzo dużo - tylko pytanie, czy wtedy na produkcję kwasów żółciowych jej nie straci więcej niż dostanie). Opcja 2 - myszy. Ktoś chętny do polowań? I to jest to, o czym pisałam: zamykając kota w domu trzeba się dobrze nastarać, żeby mu dać to, co sobie by zdobył w naturze (nie zanieczyszczonej i zniszczonej przez człowieka). Koty kiedyś na wsiach czasami załapały się na trochę mleka czy mięsa, ale to było okazyjnie - reszta to myszki, ptaszki, robaczki, jaszczurki i inne takie. Dzisiaj kot na wsi karmiony karmami myszy i inne łapie dla zabawy (bo najedzony już jest), więc niestety jest narażony na takie same niedobory jak kot miejski.

Wracając do zbilansowanej puszki - zawartość mięsa zwykle jest mała do znikomej, a większość stanowią podroby (a tauryna jest specyficzna dla mięśni - dlatego kulturyści się z nią mocno przyjaźnią). Dlatego jeśli karma się nazywa kompletna, a nie ma konkretnego dodatku tauryny, to kompletna jest tylko z nazwy (i tak jest w przypadku większości karm marketowych). Oczywiście to nie jest tak, że miesiąc karmy bez tauryny i widać efekty - tak samo jak nie jest tak, że miesiąc dostarczania tauryny i wszystko wraca do normy; nawet wet mi powiedziała, że jak się kota dobrze karmi, to miesiąc to jest minimum, żeby zobaczyć jakąś poprawę (oczywiście mowa o kocie karmionym przedtem źle, a nie głodującym po piwnicach).

kfiatek 1983, nie bardzo rozumiem, co chcesz powiedzieć, ale może dlatego, że Ty też nie do końca wiesz, o co mi chodziło ;) w każdym razie chodziło mi o to, że w kalkulatorze podano 60mg jako zapotrzebowanie w sumie na kg kota, to chyba jest to zapotrzebowanie w ogóle (dla 4kg kota daje to 240mg), a nie ilość suplementów do dosypania; nie mam tego kalkulatora, więc zgaduję; poza tym z przepisów przytoczonych przez Dagnes na barfnym świecie też wychodzi, że te 60mg to nie jest ilość do dosypania tylko sumaryczna. Niemniej jednak nawet jakby ktoś dosypał to 60mg na kg kota, to kot je po prostu wysika (nawet jeśli taurynę da się przedawkować - choć nie słyszałam o tym, a szukałam nawet cat taurine overdose - to na pewno nie są to ilości w mg, a gramach i to raczej nie 1 czy 2; to jak z większością ziół: dawki terapeutyczne są jakieś tam, a dawki toksyczne - o ile istnieją - są kilka albo nawet kilkanaście rzędów wielkości większe). Raczej bym się więc martwiła o niedobory tauryny niż jej nadmiar.
...

czarnekoty123

Post » Czw lip 25, 2013 10:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Mam akurat 40 ślicznych, mrożonych myszek w zamrażarce, karmionych Royal Caninem, mogę się podzielić :D
(ale węże będą smutne)

Co do pomniejszania dawki suchego, Luna ma bez ograniczeń, ale takiego Sanabelle powinna dostawać około 65g, czyli niecałe 2kg na miesiąc. W praktyce, kiedy ma je cały czas dostępne w misce, zjada niewiele ponad kilogram. Nie sądzę więc, żeby się potem przejadła TOTW'em :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Czw lip 25, 2013 11:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To skoro zjada znacznie mniej, to dlaczego liczysz taurynę z całej porcji? Ona przyswoi taurynę z chrupek zjedzonych a nie nasypanych do miski :lol: a ile powinna dostawać, to jaki pisałam: wet mnie uczulała na samodzielne liczenie, bo producent czasami pisze za dużo, żeby więcej sprzedać, a później jest odchudzanie kotusia.

Co do mrożonych myszek: karmione RC :ryk: to nie są myszki takie jak w naturze :twisted: a jak mawiali starożytni: jesteś tym, co jesz. Poza tym tyle radości kotu odciąć, że zamiast polowania jak drapieżnik dostaje mysie zwłoki? E... taką sadystką to ja nie jestem, żeby go tak drażnić :lol:
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]