Moderator: Moderatorzy
wiewióreczka pisze: Naprawdę mocznik nie jest tak wysoki??
annamariaa pisze:....
[i]PS Wtrącę jeszcze jedno swoje pytanie odnośnie mojej małej. Niech mi ktoś powie, czy to:
aktualnie:
mocznik 44,7 ( w normie 25,0-70,0)
Z wyników z maja tego roku:
mocznik 379
normalne?
taizu pisze:Wetka kazała podawać kotu jako diuretyk 1/4 tabletki Hydrochlorothiazidum, rano. I podawać podskórnie roztwór NaCl. Ponieważ rano raczej nie ma czasu kota nawadniać, czy przenieść podawanie tabletki na popołudnie?
taizu pisze: Czy w ogóle są jakieś zalecenia co do pór podawania, nawadniania itp.?
taizu pisze: Ipakitine kazano dawać 1 raz dziennie, na ulotce jest zalecenie, żeby rozbijać na 2 dawki...
A co z MCHC, MCV, MCH, Fe - albo anemia niedoborowa, albo należy być przygotowanym na Aranesp.taizu pisze:Kot jest chudy, ma anemię (RBC 3.52 [4.5..5.5]; HGB 5.0 [12....15.5], HCT 21.2 [37..43]).
Pozwalać jeść wszystko. Jaki poziom fosforu i wapnia?taizu pisze: Renala je raczej umiarkowanie, ale miałby ochotę na zwykłą karmę rezydentek. Pozwalać podjadać?...
taizu pisze:Dzięki.
Normy kretyńskie, bo z ludzkiego labu.
Fosfor 8,4, Ca i Fe nie badane![]()
MCV-60,2
MCH - 14,2
MCHC - 23,6
Co z Arnespem?
Kot dostał zastrzyk (1) Catosalu, na moje nalegania o ew. witaminy nie dostał nic
Tak, wiem, "zmień weta"Tyle, ze w moim zasięgu sami z wadami
wiewióreczka pisze:...I jest nawadniana dożylnie od poniedziałku, w formie zastrzyku. ...
PcimOlki pisze:wiewióreczka pisze:...I jest nawadniana dożylnie od poniedziałku, w formie zastrzyku. ...
Nie ma takiej możliwości.
wiewióreczka pisze:PcimOlki pisze:wiewióreczka pisze:...I jest nawadniana dożylnie od poniedziałku, w formie zastrzyku. ...
Nie ma takiej możliwości.
Jestem laikiemPowtórzę za vetka: zastrzyk w kark, duża strzykawka, jakiś płyn przeźroczysty... i mówi że podaje jej nawodnienie do komórek, bo kotka nie jest w stanie dostarczyć komórką wody, którą pije. Ten zastrzyk dostaje codziennie od poniedziałku i do tego zastrzyk w tylną łapę antybiotyk i witaminowy zastrzyk. Przypomniało mi się, że w poniedziałek i wtorek to dostała dwa takie same w kark te podobno nawadniające.
Pozdrawiam ciepło
PcimOlki pisze:taizu pisze:Dzięki.
Normy kretyńskie, bo z ludzkiego labu.
Fosfor 8,4, Ca i Fe nie badane![]()
MCV-60,2
MCH - 14,2
MCHC - 23,6
Co z Arnespem?
Kot dostał zastrzyk (1) Catosalu, na moje nalegania o ew. witaminy nie dostał nic
Tak, wiem, "zmień weta"Tyle, ze w moim zasięgu sami z wadami
MCV wskazuje raczej na niedobór B12 - ten catosal ujdzie, ale lepiej dawać ludzką B12. Jest też jakaś B12 weterynaryjna bez fosforu, ale nie pamiętam nazwy. Nie wystarczy pojedynczy zastrzyk.
Dzięki.Slonko_Łódź pisze:...
Jest też weterynaryjna B12 bez fosforu- INTRAVIT.
Slonko_Łódź pisze:...Catosal to preparat witaminowy Taizu. Więc kot dostał witaminy![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości