wjwj1 pisze:....
Tylko niestety diagnostyka jest chyba rzadkością a standardem są Renal + Ipakitine. Albo ja mam wypaczony obraz i na każdy "zły" przypadek mam mnożnik x 10.
Mylisz się.

Standardem jest Renal.
Ipakitine, (oczywiście bez oznaczenia CaxP) to już wersja Premium.
Ja oczywiście myślę o wartości progowej, która determinuje diagnostykę, nie udawane leczenie.
wjwj1 pisze:U psów odnośnie progu Crea są fajne dane;
Threshold Plasma Creatinine Concentration (μmol/L)
>110 >130 >150 >170
Sensitivity 0.95 0.84 0.72 0.58
Specificity 0.46 0.60 0.89 0.97
Sensitivity and specificity of P-creatinine at different thresholds for the diagnosis of chronic renal failure (GFR <2 mL/min/kg) in the dog.
Parametry "Sensitivity " i "Specificity" nie są mi znane. Zapewne dotyczą metody oznaczenia. Masz jakieś odnośniki?
fiszka13 pisze:PcimOlki pisze:Przykład powyżej z kotem fiszka13 - można było zareagowac rok wcześniej. Jeśłi w diagnostyce wyjdzie UTI lub cokolwiek uleczalnego, przykład może okazać się dość spektakularny.
Czy możesz mi to wyjaśnić? UTI (wygooglałam sobie, bo te skróty nerkowe są mi na razie obce) to infekcje układu moczowego? W jakim sensie przykład ma być spektakularny, jeśli to infekcja?
W taki, że zdiagnozowanie rok wcześniej pozwoliło by na skrócenie okresu "pracy" drobnoustrojów nad nerkami kota, bo UTI daje się wyleczyć. Po przekroczeniu pewnego odsetka zniszczenia nerek, wytwarza się pętla dodatniego sprzężenia, prowadząca w końcowym efekcie do ich całkowitego zniszczenia. Eliminacja UTI 12 miesiecy wcześniej, mogła (ale niekoniecznie) zatrzymać proces przed przekroczeniem punktu krytycznego.
Opieka nad kotem z CRF, to próba rozerwania tej pętli i stworzenia stanu stabilnego.
Nie jest to twoja wina, tylko przyjęcia w PL zawyżonej, moim zdaniem, normy CREA. (zdarzają się też normy 2.4 mg/dl) tymczasem każdy kot z CREA > 1.6 powinien być kierowany na diagostykę rozszerzoną. Zresztą IDEXX lub Laboklin - lub oba, stosują normę 1.6mg/dl dla kotów. Ponadto w PL w 99% przypadków po stwierdzeniu azotemii stosuje się nieprawidłowe postępowanie. (jak powyżej napisał wjwj1 -> Renal + Ipakitine)