Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw gru 23, 2010 10:40 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Witam, mam kotkę z PNN, stan stabilny, ciągle monitorowana.
Kotka dostaje RC renala ale niestety robi na nią coraz dłuższe zęby.
Weterynarz powiedział, że poza renalem wchodzi w grę również karma dla seniorów lub mature (one tez odciążają nerki)
Jest karma RC VD Cat Mature Weight & Kidney, podawaliście ją nerkowcom?

Saszetka

Od: Wto cze 26, 2007 9:06

Post » Czw gru 23, 2010 13:30 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Na forum KV znalazłem:

Mieszkam w USA, mam staż opieki nad trzema kotami z niewydolnością nerek. Kotka żyla 21 lat, drugi kot ma w tej chwili 17 lat z niewydolnością nerek od 1999 roku (właśnie przeszedł poważna chorobę nie związaną z nerkami i kreatynina podniosła sie po raz pierwszy ponad 3, well, podniosła sie powyżej 4 ale udało sie zbić po chorobie), trzeci 14-latek z podejrzeniami o niewydolność (nie do końca pewne).

Z zafascynowaniem czytam o metodyce leczenia CRF (niewydolności nerek) w Polsce i zauważam ze nie jest to leczenie skuteczne w porównaniu z amerykańskim i ma straszne uboczne skutki tu praktycznie nie spotykane zupełnie. I zastanawiam sie dlaczego...

Na przykład tak niskich wynikach kreatyniny (kreatynina 2,2-6 to bardzo początkowe stadium rozwoju CRF, u nas koty z crea powyzej 4 sa zwykle stabilne) i tak początkowym stadium choroby nie powinno byc widać zadnej anoreksji jeszcze. A wyraźnie widać. Dlaczego?

Czy przypadkiem nie jest to wina furosemidu?

U nas sie stosuje furosemid WYLACZNIE kiedy jest hiperkalcemia lub choroby sercowe. Nigdy na niewydolność nerek. Ma to wewnętrzną logikę: niewydolność nerek powoduje odwodnienie organizmu, wiec przydałoby sie dodać plynow; furosemid wypłukuje elektrolity i wodę - wiec podawany często zaburza wewnętrzną regulacje organizmu i powoduje jego chroniczne odwodnienie. A stad tylko krok do anemii, choroby serca i diabli wiedza co jeszcze.

Plyny podskórne podawałam kotce z choroba serca, lasix (furosemid) tylko doraźnie jak mi sie wydawało ze serce nie działa tak jak powinno, po czym zwykle biegłam do weta. Plyny podawałam jej przez 5 lat (międzyczasie leczyliśmy lymfome - skutecznie - chemoterapia i plyny były bardzo potrzebne). Kot dostaje w tej chwili 75 ml Lactated Ringers dziennie przy kreatyninie powyżej 3. Fosfor jest idealnie w srodku normy, potas jest OK (daje tabletki), mocz jest rozcienczony (GRF) -ale tego nalezy sie spodziewac, wszystko inne w normie poza mocznikiem ale na mocznik nie zwracam uwagi bo kto by sie przejmował pierdołami. :lol: Prawde mowiac nie rozumiem logiki podawania lasix w leczeniu wyłącznie niewydolności nerek.

Niedawno odkryłam mrożoną karmę z Nowej Zelandii (same zwierzęce białko! - no prawie...) - kupiłam a jakże kot sie zażera az mu uszy chodzą. Ponieważ schudł poważnie w czasie choroby bardzo mnie to cieszy ze sie zajada. A przecież powinien cierpieć na zgagę, nudności, wymioty itp bo ma niewydolność nerek co wyklucza zażeranie sie... I tu następne pytanie:

Czy przypadkiem wymuszanie jedzenia niskobiałkowej diety u kota z tak niskimi wynikami niedoczynności nie powoduje szybszego rozwoju choroby?

U nas niskobiałkowe diety nerkowe zwykle oferowane sa kotom które sa otyłe (choć to nie zawsze dobry pomysł bo straszne ilości węglowodanów w tych dietach zwykle sie odkładają taka pulchniutka warstewka naokoło kota - czyli tłuszcz sie przesuwa po prostu) albo w ostatnim stadium rozwoju choroby kiedy juz wiele innych metod upadło.

Międzyczasie teoria jest - karm kota wysokiej jakości białkiem, które wytraci niewiele fosforu a jak wytraci to sie doda związki aluminium do diety, które ten fosfor zwiaza i wydziela z organizmu razem z kałem. Dotad dokąd nefronów nie brak im więcej krwi dociera do nerek tym lepiej. A tego bez białka nie da sie osiągnąc. Poza tym, im dluzej nie ma anemii tym dluzej sa szanse na brak postępów w chorobie, itp.

Ostatnie pytanie: nic nie znajduje o dodawaniu suplementów wspomagających trawienie, absorpcje, przeciwdziałających stanom przewlekłym zapalnym - niewydolność jest zwykle właśnie takim stanem zapalnym - czy sa one wogole stosowane w leczeniu w Polsce?

U nas nie da sie obyć bez zastrzyków B12 i bez oleju lososiowego (EFAs) + wit. E.

P.S.: Przepraszam za okazjonalny brak polskich czcionek - zachodnia klawiatura jest nieco inna i ciezko mi sie przestawić...

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw gru 23, 2010 13:52 Re: Wątek dla nerkowców - IV

To niejaka Gryka napisała ze cztery lata temu.
Własnie od tamtej pory zaczęłam się bardziej interesować różnicami w podejściu do pnn u nas i na świecie.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw gru 23, 2010 14:27 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Moja 18 letnia kotka po karmach nerkowych mocno przytyła i teraz wcale nie chce się ruszać, bo jej ciężko. Zastanawiam się poważnie nad odejściem od nerkowej diety.

Miałam już 3 nerkowe koty w ciagu paru lat. Trzymałam je na diecie, karmiłam siłą. Koty nie żyły dłuzej niż 1-1,2 lata. Wnioskuję, że dieta niewiele pomogła albo wręcz zaszkodziła, bo związana była ze stresem.
Ostatnio edytowano Wto gru 28, 2010 14:28 przez Zakocona, łącznie edytowano 1 raz

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw gru 23, 2010 19:39 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Są wyniki :(

kreatynina 4,4 - poprzednio 4,2
mocznik 146 - poprzednio 136
białko całkowite 87 - poprzednio 83
glukoza 136 - poprzednio 86
AspaT, Alat - ładne niskie tak jak były

jonogram:
sód - 151 (143-156) poprzednio 149
potas 4,5 (4,1 -5,6) bez zmian
chlorki 125 (101-118) poprzednio 129
wapń 10,8 (8,0-11,1) poprzednio 11,3
fosfor 7,2 (3,0-6,8) poprzednio 4,1
magnez 2,5 (2,1-3,2) poprzednio 2,2

Fosfor bardzo wzrósł, trzeba będzie znowu zacząć podawać ipakitine
Zastanawia mnie też glukoza - zawsze miał niziutką, a teraz przekroczona

Bingo dostaje kroplówki z PWE wymiennie z NaCl z glukozą
Myślicie że od tej glukozy w kroplówkach mogła mu glukoza w krwi tak podskoczyć?
Morfologię ma nadal bardzo ładną
Co sądzicie o tych wynikach??
Oprócz kroplówek Bingi dostaje azodyl, rubenal, 1/4 fortecoru, 1/4 alusalu

Będę go konsultować po świętach.

Najbradziej mnie martwi, że kreatynina konsekwentnie w górę :(

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Czw gru 23, 2010 19:42 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Saszetka pisze:Jest karma RC VD Cat Mature

Bingo ją je (mokrą), renali mokrych już nie jada, teraz je głownie RC Mature i IAMS Mature (na tę ostatnią ostatnio ma szał)

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Czw gru 23, 2010 20:40 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Zakocona pisze:Moja 18 letnia kotka po karmach nerkowych mocno przytyła i teraz wcale nie chce się ruszać, bo jej ciężko. Zastanawiam się poważnie nad odejściem od nerkowej diety.

Miałam już 3 nerkowe koty w ciagu paru lat. Trzymałam je na diecie, karmiłam siłą. Koty niezyły dłuzej niż 1-1,2 lata. Wnioskuję, że dieta niewiele pomogła albo wręcz zaszkodziła, bo związana była ze stresem.

Ja tam Yennie daję na co tylko ma ochotę- łącznie z ludzką wędliną (normalnie zakazaną), surowym mięsem, whiskasem, twarożkami i suchą karmą. Spróbowałam renali- wszystkich chyba na rynku i żadne jej nie smakowały. Jeżeli miałyby przedłużyć jej życie ale miałoby to polegać na tym, że jest głodna albo karmię ją na siłę to je dziękuję- wolę krócej a szczęśliwiej.

Obecnie apetyt jej się poprawił ale poranna kroplówka jeszcze się całkiem nie wchłonęła... Kiedyś już się to zdarzyło... Siedzi teraz pod choinką i liczy na to, że jej nie znajdę na wieczorny wlew i leki ;)
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Czw gru 23, 2010 21:08 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Slonko_Łódź pisze: ale poranna kroplówka jeszcze się całkiem nie wchłonęła... Kiedyś już się to zdarzyło... Siedzi teraz pod choinką i liczy na to, że jej nie znajdę na wieczorny wlew i leki ;)

Coś moczopędnego jej podajesz? Lespewet, phytophale?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw gru 23, 2010 21:12 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Moim zdaniem warto się raczej przyjrzeć podawanym płynom.
I ewentualnie - wymienić na inne.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw gru 23, 2010 21:18 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Przy kłopotach z wchłanianiem, dr Charmas polecił ponowne wprowadzenie lespewetu, pomogło.
A płyny przyjmuje Puti standardowe Ringer i NaCl.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw gru 23, 2010 21:41 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Że pomogło pozbyć się płynu to prawdopodobne, natomiast czy płyn się wchłonął nawadniając komórki - tego nie byłabym pewna.
Może potrzebne byłoby (w przypadku Yenny) wprowadzenie roztworu hipotonicznego.
A jaki Yenna miała ostatnio poziom sodu?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw gru 23, 2010 22:11 Re: Wątek dla nerkowców - IV

jaguarius pisze:Są wyniki :(
...
Fosfor bardzo wzrósł, trzeba będzie znowu zacząć podawać ipakitine

Wapń skoczy w górę. Czemu nie Alusal?
Ma być: Ca x P < 55.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw gru 23, 2010 23:10 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze:
Slonko_Łódź pisze: ale poranna kroplówka jeszcze się całkiem nie wchłonęła... Kiedyś już się to zdarzyło... Siedzi teraz pod choinką i liczy na to, że jej nie znajdę na wieczorny wlew i leki ;)

Coś moczopędnego jej podajesz? Lespewet, phytophale?

pixie65 pisze:A jaki Yenna miała ostatnio poziom sodu?

2 razy dziennie Yenna dostaje phytophale. Ostatni poziom sodu- 156 mmol/l, ale jesteśmy przed badaniami więc taki poziom miała miesiąc temu.... Płyny zmieniamy codziennie- PWE, NaCl i NaCl z glukozą. Teraz już prawie nie widać płynu- jak wróciłam do domu (18ta) to miała nawis nad łapką. Za to czuje się najwidoczniej lepiej bo domagała się dokładki i zjadła drugą kolację 8O

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Pt gru 24, 2010 0:57 Re: Wątek dla nerkowców - IV

WITAM! Mam problem z moim 14 kocurem, kiedy stracił apetyt i zaczął być osowiały zabrałam go do weta, zrobił morfologie , wyniki były beznadziejne, mocznik 430 Kreatynina 10,5 lekarz sie zastanawiał jakim cudem kto jeszcze żyje, przez 3 dni podawała mojemu kotu kroplówkę podskrórnie, glukoza + witaminy, dzisiaj było robione usg i wbrew temu co mówią wyniki morfologii , nerki oraz wątroba nie są w stanie "krytycznym", jest zatarcie struktury rdzenia świadczące o przewlekłym stanjie zapalnym,narządy pracują, w każdym razie guzów ani zmian nowotworowych nie ma, czyli jakas nadzieja dla mojego kota jest. Z racji tego że są już święta i wet bedzie nieczynny, kot dostał na te 3 dni odpowiednik kroplówki w postaci witamin , tabletki furosemidum oraz lespevet. Bardzo martwie sie o kota, od 3 dni dostaje kroplówkę i nie widze poprawy,ciągle śpi ,jest osowiały a najgrosze jest to ,że nic nie chce jeść. Wczoraj skubnął minimalną ilość saszetki Royal Canin - Renal i pije troche wody,ale w nieznacznych ilościach. Jeżeli chodzi o mocz to wczoraj robił siusiu 2 razy, dzisiaj również 2 krotnie, jeżeli chodzi o stolec to nie ma. Pomóżcie, bardzo sie o niego martwie, widze,że walczy za wszelką cene chce mu pomóc. Co mam zrobić, zmienić weta, może podawać mu inny pokarm zeby nabrał apetytu bo ile można nie jeść a żyć na samych kroplówkach?

marmax

Od: Pt gru 24, 2010 0:42

Post » Pt gru 24, 2010 6:57 Re: Wątek dla nerkowców - IV

marmax pisze: Co mam zrobić, zmienić weta, może podawać mu inny pokarm zeby nabrał apetytu bo ile można nie jeść a żyć na samych kroplówkach?

Ja bym zmieniła SZYBKO weta- na takiego, który założyłby wenflon, zrobił kroplówkę dożylną na miejscu ucząc jak masz robić ją w domu przez święta. To najskuteczniejsza forma nawadniania i płukania toksyn z krwi. Potem możesz robić w domu kroplówki podskórne ale na pierwszy okres- do uzyskania stabilizacji w niezłej formie- zaczęłabym od dożylnych. Nie wpisałaś jednostek w jakich miałaś wyniki ale przyjmując, że kreatynina i mocznik są w mg/dl to byłby to wynik budzący poważne obawy...

Lespewet i furosemid oba są moczopędne- przy niewydolności nerek walczymy z odwodnieniem- nie wiem jaki ma sens podawanie obu tych leków przy jednoczesnym BRAKU kroplówek.... Dodatkowo odwodnisz kota....

Poza tym poproś o jonogram- przy problemach z nerkami trzeba sprawdzać poziom pierwiastków i posiew- być może przyczyną tego stanu jest infekcja bakteryjna i zwalczenie bakterii poprawi stan kota. A jeżeli na usg stan nerek jest w miarę dobry to ciągle może jest szansa, że to ostra a nie przewlekła niewydolność nerek i kota da się całkowicie wyleczyć- tylko trzeba wtedy działać szybko- oznacz stosunek białka do kreatyniny- to powinno wyjaśnić sytuację.

To tak na szybko- zaraz na pewno się wypowiedzą bardziej doświadczeni opiekunowie kotów z pnn bo my z Yenną dopiero raczkujemy :oops: Trzymaj się i walcz dopóki widzisz, że kot też walczy!

Slonko_Łódź

[poprzednia][następna]