S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 25, 2010 10:54 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

CoToMa pisze:A może Sipetek osławiony? :ryk:

a tu proszę doskonały przykład że da sie też i po polsku :P
ewentualnie SIPETEK BŁOGOSŁAWIONY :ryk:
KOT JEST DOMOWY NA TYLE NA ILE MU TO ODPOWIADA
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE
Kupię stare widokówki Katowic

bettysolo

Od: Wto kwi 25, 2006 21:43

Post » Nie lip 25, 2010 13:23 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

TanundA wywołałaś imienną burzę z piorunami :mrgreen:

Rozumiem nieco bettysolo, też mam troszkę "skrzywione" patrzenie na wprowadzanie obcojęzycznych zwrotów w polskiej wersji do naszego języka - choć nie znoszę tego, to przecież czasem i mnie się to przydarzy.....

A teraz doleję oliwy do ognia :mrgreen: - a propos imion i wszelkich innych słów, sama jestem niesłychanym tworosłowcem (o, proszę :ryk: - niech będzie słowotwócą ), więc pieszczotliwe czy zabawne "przekręcanie" kocich imion zupełnie mi nie przeszkadza (kotom, jak mniemam, również nie :roll: ); wiem mniej więcej, dlaczego TanundA tak robi i rozumiem to jako oddanie hołdu kociej arystokracji poprzez pełnobrzmiące, "arystokratyczne" imiona :) (Wyjątkiem jest może Pan Wołodyjowski zamiast Ignacosław :ryk: )
Mamy masę radości poprzez takie przeinaczenia na prywatny użytek, kiedy zabawiamy się słowami, tworzymy i śmiejemy się z nowych tworów siedząc z kociakami, których imion to dotyczy, dopasowując je do kocich mordek, głaszcząc, karmiąc, pieszcząc - przecież to kolejna odrobina uśmiechu, frajdy, radości życia - oddana kotom....dorzucona na smutne, schroniskowe kocie poletko......O co tu się boczyć?
:)
Obrazek

Kot też człowiek

Mishila

Od: Śro kwi 14, 2010 16:50

Post » Nie lip 25, 2010 13:45 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

Widzę, że trwa tu żywa dyskusja na temat mojej ostatniej wypowiedzi czego nie rozumiem. 8O Absolutnie nie zmieniam imion kociaków. Z czego to wynika?? Po prostu są to moje przejawy sympatii i zaangażowania. Nie ma w tym podtekstów, tajemnicy czy niezwykłej historii :D
Nie do wszystkich dodaje końcówkę -osław/a zależnie jak jestem zżyta z danym kotem. Berenika (Berenikosława), Sipetek (Sipetosław) Dla mnie jest wszystko przejrzyste :lol: Chociażby Do Kasi zwracam się Katarzyno, co wywołuje uśmiech na twarzy u mnie i innych. Właśnie moi drodzy..UŚMIECH - coraz gorzej w schronisku..coraz mniej uśmiechu na twarzy u Was, u mnie..to dobry sposób rozładowywania stresu..Dobrze wiemy, że koty doskonale wyczuwają nastrój ludzi. To się przekłada na ich nastrój w danym momencie. Skoro to większości poprawia humor to dlaczego nie stosować tego??
Nikogo nie nakłaniam i nie namawiam by przekręcał imię tak jak ja. Każdy może mieć swoje zdanie.
Obrazek

Maksik 24.05.2014 [i]
Dago 2.12.2010 [i]

Niekochane fb - https://www.facebook.com/#!/pages/Nieko ... 8688796858

TanundA

Od: Czw maja 27, 2010 11:39

Post » Nie lip 25, 2010 14:19 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

TanundA pisze:Sipetek (Sipetosław)

Jak również Tussipect. ;-)
A skoro jesteśmy już przy środkach medycznych, to imię Saba ewidentnie kojarzy mi się z Sabunolem. ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
---
Każdy ma takiego kota, na jakiego sobie zasłużył. ;-)

siriwan

Od: Wto sty 08, 2008 16:33

Post » Nie lip 25, 2010 14:27 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

kultywowanie czystej polszczyzny jest moim zboczeniem i dlatego np BERENIKA osław jest dla mnie nie do przyjęcia chociażby dlatego przydomek "sław" jest dodatkiem słowiańskim a BERENIKA jest imieniem greckim
Zresztą nie chodzi mi o same "moje" kocie imiona tylko tak samo krzyczałabym jakby ktoś napisał np ELSZBIETA albo MAŻENA chyba że byłoby to zamierzone działanie np nick albo pseudonim literacki

proszę nie odbierać tego jako awantury bo daleka jestem od tego ale czasami zastanowić sie nad zaśmiecaniem naszego ojczystego języka :P

Bettysolo całkowicie się z Tobą zgadzam. Nie lubię gdy ktoś popełnia błędy stylistyczne, nie patrzy na ortografię, interpunkcję i co z tym związane. Zdarzy mi się czasem - fakt, ale to też z tego względu gdyż czasem brakuje czasu jak coś piszesz na szybko oraz szczerze - nie przepadam za angielskimi zwrotami, które weszły na stałe do Polski i są używane (np. menu czy weekend, ale to już inna sprawa) i tutaj czasem przemawia przeze mnie leciutka ironia :mrgreen:
Z kotkami troszkę inna sprawa. Jak wspomniałam wcześniej: sympatia i zaangażowanie. Jednak nie tylko to 8) Końcówka ta stosowana jest z odpowiednią intonacją także wtedy, gdy jakiś ''podopieczny'' źle się zachowa w danym momencie. Bardzo ładnie to widać w przypadku Ignacego, do którego akurat nie używam tej końcówki. Wyglądało by to już naprawdę dziwnie :lol: ale skoro ja i koty wiedzą o co chodzi, a przy okazji wywołuje to salwy śmiechu u innych, to stosuje takie metody :ryk: Wynikło to samoistnie w trakcie przebywania w schronisku i ani się obejrzałam tak pozostało. Naprawdę trzeba to zobaczyć na żywo, opowiadanie na sucho daje całkiem inny efekt :roll: więc nic tylko przybywać :D :D
Obrazek

Maksik 24.05.2014 [i]
Dago 2.12.2010 [i]

Niekochane fb - https://www.facebook.com/#!/pages/Nieko ... 8688796858

TanundA

Od: Czw maja 27, 2010 11:39

Post » Nie lip 25, 2010 15:16 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

TanundA pisze:Wynikło to samoistnie w trakcie przebywania w schronisku i ani się obejrzałam tak pozostało. Naprawdę trzeba to zobaczyć na żywo, opowiadanie na sucho daje całkiem inny efekt :roll: więc nic tylko przybywać :D :D

no i po awanturze :D
mówmy jak chcemy ale piszmy jak trzeba
aby inni niezorientowani też umieli ze zrozumieniem przeczytac tekst :ok:
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE

bettysolo

Post » Nie lip 25, 2010 16:21 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

Dziś w schronisku-

Mamy nową,piękną dymną kotkę z 4 4-tygodniowych kociąt :cry:

Jest 30 maluszków !!! :cry:
Widok tych wszystkich kruszynek,wspinających się po klatkach,płaczących,niechcianych jest bardzo przejmujący :(

Na kociarni przepychanki,walki :|

Ziutek wygląda tragicznie,nie pozwoli sobie pomóc,albo sam da radę pokonać chorobę,albo odejdzie :(

Jedyna dobra wiadomość dzisiejszego dnia-
Mruczek pojechał do DT :1luvu:
Obrazek

Te,które odeszły [*]
Fiona 12.01.2010.r. Borys 01.02.2010.r. Marusia 08.06.2011.r.
Aureliusz i Pyza 06.2011.r. Emiś 31.10.2011.r. Rudy 04.12.2011.r.
Kruszynka 04.04.2012.r. Maciuś 18.08.2012.r.Piękna 25.09.2012.r.

BOENA

Od: Czw lip 05, 2007 16:04

Post » Nie lip 25, 2010 18:44 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

no to mamy pałę z polszczyzny :wink:

przedstawie Wam nową koteczke z małymi
maluszków jest tak strasznie duzo :(
nie wiem co to będzie :(
imię
od 24 07 w schr
mama z 4 dzieci
śliczna, dymna koteczka, taka troche orientalna, smukła

Obrazek

dzieci
kociak
od 24 07
Obrazek

kociak
od 24 07
Obrazek

kociak
od 24 07
Obrazek

kociak
od 24 07
Obrazek

najgorzej faktycznie Ziutek, nie chce się odblokować :(

Poza tym trzeba na max szybko szukac domu Pomponikowi, to typowy alfik koci, strasznie sieje zamęt.
Dla ludzi cudny, ale mocny kot, raczej jedynak.

Pinio na szczęscie zaczął sam jeść :D , surowe mięsko to jest to :ok:

w stresie Dobrusia i Roxi, a są już na drugiej częsci
przepełnienie maxymalne, domów brak :(

dziś na koniec jeden mega dobry akcent
zestresowanego Mruczka, który nie chciał sam jeśc wzięła na tymczas Sabinka 7 :D
to się kotu udało, bo ja dawąłam rade raz dziennie mu tylko nawciskać zarcia, a sam nie ruszał
Tyle dobrze, że jak juz miał w pyszczku to ładnie łykał

Obrazek Obrazek

Minka sobie całkiem radzi, przynajmniej je
słodka bardzo z niej kicia

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Nie lip 25, 2010 18:54 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

buuuuuu
czemu tych maców jest tak duzo :( :( :(
co my z nimi zrobimy

cholera czlowieka bierze
Katowice maja darmowe sterylki dla bezdomniakow, ale guzik to da jesli oscienne miasta tego nie wprowadzą :evil:
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Nie lip 25, 2010 19:04 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

Siemianowice właśnie wprowadziły,ale nie znam szczegółow.
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

Post » Nie lip 25, 2010 19:06 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

a Dabrowa nie wprowadzi, bo pani, ktora o tym decyduje uwaza, ze to niezgodne z naturą :evil:
ale to juz temat na inny watek :wink:
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Nie lip 25, 2010 19:09 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

W Chorzowie o ile wiem są, ale muszę potwierdzić na 100% - i na pewno będzie trzeba rozgłosić, bo nikt nie wie.... :|

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Nie lip 25, 2010 19:37 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

tangerine1 - tej pani co to uważa, że to niezgodne z naturą należy zadać pytanie ile lat po ślubie / w związku i ile ma dzieci - ja zawsze mówię, że jestem ponad 20 lat po ślubie i zgodnie z naturą powinnam mieć przynajmniej 20 dzieci, pomijając fakt, że po 10-tce, rok po roku to byłabym tak wyeksploatowana, że bym po prostu umarła - no ale przynajmniej byłoby naturalnie :twisted: - zasuwam takimi tekstami bo jak się przyrówna do ludzi to się przynajmniej zastanowią - chyba :oops:

JOMA

Od: Wto cze 08, 2010 14:12

Post » Nie lip 25, 2010 19:52 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

Mała1 pisze:no to mamy pałę z polszczyzny :wink:

:ryk: :ryk:

Mała1 pisze:przedstawie Wam nową koteczke z małymi
maluszków jest tak strasznie duzo :(
nie wiem co to będzie :(
imię
od 24 07 w schr
mama z 4 dzieci
śliczna, dymna koteczka, taka troche orientalna, smukła

Obrazek

po dzisiejszej dyskusji szukałam dla tej panny jakiegoś słowiańskiego imienia
przewertowałam wiele stron ale efekt jest raczej mizerny bo wychodziły taki cuda jak
Godzisława,Strzesława czy Naczęsława
Stanęło w końcu na PAKOSŁAWA którą będzie można zdrobnić na PAKOSIA
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE

bettysolo

Post » Nie lip 25, 2010 19:56 Re: S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

Kilka sobotnich zdjęć - jakość nienajlepsza, ale zdjęcia robione telefonem :oops:

Grupówki:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Biedronek:
Obrazek

Cejlon... ;-)
Obrazek

Obrazek Obrazek

Rusałka - ślicznotka :1luvu:
Obrazek

Obrazek

Mój ulubieniec ;-)
(tak, dlatego że bury i taki podobny do moich chłopaków, gdy do mnie trafili... :oops:)
Obrazek

I parę innych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka sztuk więcej tutaj:
http://picasaweb.google.com/agnieszka.f ... eF_ay--QE#

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

[poprzednia][następna]