PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM['] - operacja jelit Fała

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 06, 2009 11:26

Zaniedbany ten nasz wątek :oops:

Ale zapewnić Was mogę, ze koty żyją :P
I to w świetnej formie!
I dają mi czadu :P
Bowiem najnowsze badania nad zachowaniami kotów, przeprowadzone na reprezentatywnej grupie zamieszkałej na ulicy Skwierzyńskiej, wykazały, ze ADHD jest zaraźliwe :8-|: i przenosi się poprzez bezpośredni kontakt...

Bo to było tak:
Dawno, dawno temu chciałyśmy z siostra mieć maluciego rudego kotecka.
No i tak, zgodnie z życzeniem :wink: , trafił d nas 1,5 roczny 3łapny PK.
On sobie spokojnie mieszkał w wersalce, ja znosiłam do domu tymczasy. I tak trafił do nas nerkowy NP[‘], który pokochał mnie miłością ogromną, a ja jego. PK się oswoił i zaprzyjaźnił z NP[‘]. Tymczasy też bywały, aż kolejny okazał się nerkowcem nr 2, czyli BŁ[‘]. BŁ [‘] ze względu na bezczelne zachowanie i ekstra kłaczenie się sympatii Madzika nie zyskała, ale całkiem dobrze się jej u nas mieszkało. W między czasie odszedł NP[‘], PK strasznie za nim tęsknił, to sprawiłam mu nowego towarzysza niewidomego JW z ADHD. Potem spełniło się me marzenie i zaadotowałam uszola czyli DP (pewni złośliwi mówią, ze ona tez jest niepełnosprawna, z urody…), również z ADHD. BŁ [‘] umarła, a tymczasy dalej się pojawiały. No i w końcu wróciliśmy do punktu wyjścia, do maluciego rudego Kotecka, czyli Fał.
I mogę Was zapewnić, ze to nie jest słodki kociaczek :roll: I że on ma ADHD do potęgi n-tej. Na dodatek okazuje zero respektu dla mej osoby! Wypija mi kawę, oblizje sernik, zjada płatki śniadaniowe … :evil:
A teraz już wszystkie moje koty, prócz PK, mają ADHD!
8)
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Czw sie 06, 2009 11:30

Dodatkowo ostatni tydzień mielismy gościa (dziś wraca do swego domku).
Gość ma na imię Nutka, jest czarna jak JW, milusia, ogromniusia :wink: i ma piekne bursztynowe oczy z okragłymi czarnymi źrenicami :love:
Nutka doznała szoku na widok kotów, ale już je zaakceptowała. Ma jedynie problem z Mack, bo jak się spotkają...
Obrazek

marcjannakape

Post » Czw sie 06, 2009 11:34

:ryk: [/quote]
ObrazekObrazek

maxiking

Od: Nie sie 24, 2008 16:42

Post » Czw sie 06, 2009 11:42

A teraz już nie o kotach, ale książkach.

Robie przedwyjazdowe porządki i mam trochę książek do oddania za free (ewentualnie tylko za pokrycie kosztów wysyłki).

Książki są głównie z dziedziny treologii, ekonomiczne, dziecięce i romanse :)
Ich stan jest bardzo różny, od fatalnego (ale zdatnego do czytania) do bardzo dobry. Często nadgryzł je ząb czasu (przebarwienia, pożółkłe kartki). Jesli to komuś nie przeszkadza, to zapraszam!

Opis książek, recenzje itp. znajdziecie na "podaju" czyli serwisie do oddawania książek. Tam klikacie w wybrana książkę z listy i są info.
Taki uproszczony spis podaję poniżej:

2/ Bioetyka dla każdego [Ramon Lucas Lucas]

3/ Boże Narodzenie w Connecticut [Vicki Lewis Thompson]

5/ Chrześcijańska wizja miłości, małżeństwa i rodziny [Władysław Bernard Skrzydlewski]

6/ Ciekawość nieba, ciekawość ziemi. Ze Stanisławą Grabską rozmawia Irena Stopierzyńska [Irena Stopierzyńska]

7/ Czysta chemia [Naomi Horton]

8/ Dar kamieni [Jim Crace]

9/ Dziewczyna z wyspy [Lucy Mervin]

10/ Dziewczyny Bonda [Zyta Rudzka]

12/ Gliniarz i aktoreczka [Nancy Martin]

13/ Godzina zwierzeń [Betty Blocklinger]

14/ Hot Flash Club [Nancy Thayer]

15/ I zobaczyć miasto Lwów [Adam i Ewa Hollankowie]

16/ Intencjonalność sztuki w filozofii Romana Ingardena i Mieczysława Alberta Krąpca [Andrzej P. Bator]

19/ Jak uprawiać teologię? [Napiórkowski St.C OMFConv]

20/ Jam jest Twój Bóg który Cię wyzwolił. Dekalog - wczoraj i dziś. Medytacja biblijne [Alfons Deissler]

21/ Jezus z Nazaretu. Tom III Czas chleba i światła. Tom IV Pełnia czasu [Roman Brandstaetter]

22/ Kamienie na szaniec [Aleksander Kamiński]

23/ Kieślowski bez końca... [Stanisław Zawiśliński i inni]

24/ Kochaj mnie na wieki [Sally Heywood]

25/ Kochanek z gór [Glenna McReynolds]

26/ Koniec marzeń [Jane Bell]

27/ Kosmohikanie [Ewa Lach]

28/ Kraina sto piątej tajemnicy [Zbigniew Żakiewicz]

29/ Księga życia Bożego. Traktat o Łasce [Ks. Franciszek Dziasek]

31/ Metafizyka [Gerard Dogiel]

32/ Miłość na próbę [Diana Palmer]

33/ Moja i twoja nadzieja [Zespół Hey]

34/ Moja słodka Sunday [Mary Higgins Clark]

35/ Na przekór wszystkim [Margareth Simpson]

36/ Najpiękniejsza róża lata [Julia Hunter]

37/ Namiętność [Sarah West]

38/ Niechętni kochankowie [Nathalie Fox]

39/ Nikt nie żyje wiecznie [Edna Buchana]

40/ Oaza szczęścia [Judith Hagar]

41/ Obietnica Shiloha [B.J. James]

42/ Oczarowanie [Anne Goring]

43/ Ogród pełen słońca [Joyce Bell]

44/ Ostatni z wielkich Piastów [Anna Klubówna]

45/ Pamiętna noc [Sandra Philipson]

46/ Pan Tadeusz czyli ostatni zajazd na Litwie. Historia szlachecka z roku 1811 i 1812 we dwunastu księgach wierszem [Adam Mickiewicz]

47/ Placówka [Bolesław Prus]

48/ Podręcznik wróżenia z kart [Red. Ryszard Lassota]

50/ Pomoc w dojrzewaniu do miłości, małżeństwa i rodziny. Studium teologicznopastoralne [Ks. Henryk Krzysteczko]

52/ Practice and Progress. An Integrated Course for Pre-intermediate Students [L. G. Alexander]

53/ Prawo cywilne. Część ogólna [Zbigniew Radwański]

54/ Przekora [Emma Von Rhoden]

55/ Przewodnik po zimowych stronach czyli 31 pomysłów jak i gdzie spędzić zimę. Sport. Zdrowie. Wypoczynek. Uroda. Kuchnia [SHAPE i Voyage]

56/ Przewodnik. Jak spędzić udane wakacje. Forma. Zdrowie. Uroda. Wypoczynek [SHAPE i Voyage]

58/ Rebeka ze Słonecznego Potoku [Kate Douglas Wiggin]

59/ Romans z aromatem w tle [Kristin Gabriel]

60/ Skazane na sukces [Laura Zigman]

61/ Słodki dzikus [Ashley Chapel]

62/ Specjalista od miłości [Diana Palmer]

63/ Ścieżki ocalenia [Cezary Gawryś]

64/ Śmierć w hotelu [Margaret Millar]

65/ Troszczyć się i kochać [Joan Elliot Pickart]

66/ Trwajcie mocni w wierze. Pielgrzymka do Polski 25-28 maja 2006[Benedykt XVI]

67/ Tylko pół prawdy [Mary Maxwell]

68/ U ciebie czy u mnie? [Vicki Lewis Thompson]

69/ Wiara zakwestionowana [Heinrich Fries]

70/ Wokół metodologii i metodyki pracy naukowej. Zagadnienia wybrane dla rozpoczynających pisanie pracy magisterskiej [Red. ks. Wiesław Wenz]

73/ Zakazany owoc [Rebecca King]

74/ Zatoka łez [Nina Tinsley]

75/ Żona potrzebna od zaraz [Anne Marie Winston]

Sama za to chetnie przyjmę wszelka sensację, kryminał i "babską literaturę".
Ostatnio edytowano Pon sie 17, 2009 9:23 przez marcjannakape, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

marcjannakape

Post » Śro sie 12, 2009 8:02

Tfu, tfu, tfu...
Jak powiem, że koteczki zdrowe, to zaraz coś się urodzi :evil:

Otóż PK ma cos z oczami. Juz dwa razy w tym roku miał zapalenie spojówek.
Teraz niestety jest gorzej - z jednego oka lała się gesta, żółta ropa, całe oko czerwone. Na szczęście badanie okulistyczne wykazało, że rogówka nie jest uszkodzona. Za to mamy podejrzenie herpesa i cała baterie kropli i maści, no i oczywiście wielką "niemiłość" PK do mnie :P
Czy mozna robic jakies testy w kierunku potwierdzenia/wykluczenia herpesa?
Ktos cos wie na ten temat?

Druga sprawa, że Mack cały czas ma zasmarkany nos. No, ale od połowy lipca zarzucilismy wszelkie faszerowania antybiotykiem. Kot zyje, nic sie nie dzieje. Teraz zrobimy porządek z zębami (wcześniej była na antybiotyku, karmiła i wciąż się to odwlekało). Tak też jutro ferajna ma głodówkę. Dodatkowo zrobimy Mack rtg, zeby zobaczyc co z tym jej rozjeżdżaniem się łapek i przykurczem skoków (krzywica z dzieciństwa, jakiś uraz, stare złamanie czy coś innego).
Obrazek

marcjannakape

Post » Śro sie 12, 2009 11:44

Nie ma chyba testów na wykrycie herpesa, objawowo diagnozują , mój Amber podobno to miał, leczony był antybiotykiem, jakim, nie wiem, ksiażeczka do tej pory nie dotarła do mnie (2,5roku bedzie), dostał w 4 dawkach Zylexis, F-lizyne , zapobiegajacą replikacji wirusa oraz Scanomune na pzremian z F-lizyna tzrykrotnie miesiac to , miesiac tamto, póki co, odpukac , od roku spokój jest, nie ma juz rozpulchnionych spojówek, oczka ładniejsze, nie smara w ogóle, naet swiatłowstręt jakos pzreszedł.

Objawy i przebieg choroby
Przy zarażenie herpeswirusem kot staje się osowiały, mniej je, ma lekką gorączkę, głośno kicha, z worków spojówkowych wypływa płyn surowiczy. Zwierzę albo ma zmieniony głos, albo niechętnie miauczy bądź wręcz zupełnie traci głos. W miarę nasilania się objawów oczy zalepiają się ropą, skóra pod nosem staje się zmacerowana. Przy gorączce kot się odwadnia co powoduje zgęstnienie wydzieliny. Powoduje to problemy z oddychaniem, charakterystyczną "sapkę". Objawy zazwyczaj ustępują po 10-20 dniach. W przypadku ostrego przebiegu choroby zmiany chorobowe obejmują małżowiny nosowe, jamę ustną, tchawicę, gardło i płuca. Zwierzę przestaje jeść, ma coraz większe problemy z oddychaniem, ma światłowstręt. Mogą się pojawić owrzodzenia na języku, zapalenie rogówki, infekcje skóry, a nawet powikłania nerwowe. Po takim przebiegu choroby może pozostać przewlekłe jamy nosowe, a owrzodzenia bardzo długo się goją.
Objawy przy zakażeniu kalciwirusem są bardzo podobne. Kot kicha i pojawia się wypływ surowiczy z worków spojówkowych. W przypadku powikłań pojawia się ropny wypływ z nosa i oczu, utrudnione oddychanie, brak apetytu i nadżerki w jamie ustnej, wreszcie może dojść do zapalenia płuc.
Najczęściej jednak choroba jest wywoływana przez oba wirusy na raz. Często dochodzi też do różnego rodzaju wtórnych powikłań.

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pt sie 14, 2009 9:22

Z PK idziemy dzisiaj do ontroli - oczka wygladają już ładnie. Przynajmniej na zewnątrz. O dokładnym oglądaniu nie mam co marzyć, bo za pralką sie nie mieszczę :P

Za to Mack wczoraj miała zrobiony rtg. Nie ma żadych zmian kostnych. Tak też mogła być "puknięta" i coś nie styka w układzie nerwowym i stąd to rozjedżanie się łapek. Poza tym ma krzywe i przykurczone skoki, ale to może być kwestia żywienia w okresie wzrastania.
Uszy, oczy czyste. Reakcje prawidłowe. Krew w porządku.
Poza tym ma usunięty cały prawy dół, siekacze, jedynki, dwójki, połamane kły. Do tego dziewczynka ma paradontozę i dwa zeby miały obnazone korzenie - też juz ich nie ma.
W nocy popłakiwała zdezorienowana po narkozie.
Rano smętnie kiwała się nad miską suchego. Za to za chwilę była szczęśliwa, bo dostała michę mokrej paćki.
Obrazek

marcjannakape

Post » Nie sie 16, 2009 9:16

I jak Mack się czuje? Doszła już do siebie? Pewnie zadowolona bo dużo mokrego dostaje :-)
Mam nadzieję że czoka PK już dobrze.

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

Post » Pon sie 17, 2009 7:48

No to PK ma herpesa.
Z zalecen f-lizyna plus scanomune/immunodol. Zero stresu (między innymi noszenie do lecznicy).

A Mack zaczyna powoli podjadać malutkie chrupki. Ale jak mnie widzi, to ma lekkie wycofanie :( Chyba boi się wizyty u weta.
Obrazek

marcjannakape

Post » Pon sie 17, 2009 7:53

dubel
Ostatnio edytowano Pon sie 17, 2009 9:11 przez CoToMa, łącznie edytowano 1 raz
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pon sie 17, 2009 7:55

Czy te książki jeszcze aktualne?
Interesowałyby mnie pozycje: 1, 4, 11, 17, 18, 30, 49, 51, 57, 71.
Ale ja z Opola...
...

CoToMa

Post » Pon sie 17, 2009 8:36

marcjannakape pisze:A Mack zaczyna powoli podjadać malutkie chrupki. Ale jak mnie widzi, to ma lekkie wycofanie :( Chyba boi się wizyty u weta.

Jednym słowem źle się kocicy kojarzysz :mrgreen:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Pon sie 17, 2009 9:13

CoToMa pisze:Czy te książki jeszcze aktualne?
Interesowałyby mnie pozycje: 1, 4, 11, 17, 18, 30, 49, 51, 57, 71.
Ale ja z Opola...

Aktualne.
Mogę Ci wysłac pocztą :)
Obrazek

marcjannakape

Post » Pon sie 17, 2009 14:24

Marcjanno, ja przejme książki dla CoToMa-y.
W przewóz wrobię siostrę - jeszcze nic nie wie, na plaży sobie leży :twisted:
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

Post » Pon sie 17, 2009 14:26

Bardzo dziękuję :D
...

CoToMa

[poprzednia][następna]