Tunia (Połóweczka) z Katowickiego Schroniska

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 29, 2008 13:42 Tunia (Połóweczka) z Katowickiego Schroniska

ObrazekZagapiłam się i jej nie zmierzyłam... Obrazek

Tunia trafiła do mnie ze schroniska 23.10. Jest bardzo delikatnym, wesołym kotkiem. Żadnego drapania czy gryzienia Dużych. Całą energię wyładowuje na ganianiu za myszkami (albo innymi, chętnie plastikowymi przedmiotami, które wcześniej można skąś zrzucić). Lubi spać na kolankach. :D
Na początku miała trochę problemów z biegunką, teraz już jest prawie dobrze, ale coś się w jelitkach jednak dzieje, czego dowodem są jakieś robale w kupce (nieżywe po podaniu 2 dawek środka na odrobaczanie). Z opisu mi wychodzi, że to raczej nie glisty, tylko nicienie (cieniusieńkie jak nitki, nie dłuższe niż 3-4 cm). Podanie jej tabletki graniczy z cudem :evil: , bo absolutnie nie da sobie otworzyć pysia (część udało mi się przemycić w kurczaczku, a część w rozkruszone z masełkiem), ale jest bardzo sprytna więc nie wiem jak dzisiaj pójdzie z ostatnia dawką.
Apetyt ma duży, na początku wszystko pożerała łapczywie, teraz juz suche (Inestinal) leży w miseczce, a mokre je zdecydowanie spokojniej (dokładnie przeżuwając kęsy, co utrudnia mi sprawę z tabletkami :evil: ). Czy powinnam w jakiś szczególny sposób zdezynfekować mieszkanie?

ewaci

Od: Sob wrz 20, 2008 16:32

Post » Śro paź 29, 2008 13:48

huurrraaa
:D
cieszę się,że kicia ma swój watek :D

jakie ona ma cudne plamki na brzusiu :1luvu:

zmyj dokładnie podłogi,mozesz wyprac kapę
na robale to wystarczy

a z podawaniem tabletek czasem tak jest
.
Mozna wrzucic do pysia
ja robie tak, ze obtaczam w masle i daje na chwilke do zamrazalnika.

Potem biore kicie miedzy kolana-klęczac na podłodze.
Kot jest tyłem do mnie.
jedna reka zdecydowanie otwieram dziubek i wrzucam druga tabletkę.
Poczym trzymam mordke zamknietą i pocieram leciutko po krtani.

Pisz o Połóweczce duzo :wink:

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Śro paź 29, 2008 13:51

Ale cudna! :1luvu:
Kolejny kot, któremu się udało odmienić los.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Śro paź 29, 2008 13:55

Z mrożonym masełkiem już próbowałam, ale nie udało mi się włożyć tabletki zbyt głęboko: masełko oblizała, tabletkę wypluła :twisted: . Chyba rzeczywiście będę musiała ją bardziej unieruchomić. :?

ewaci

Post » Śro paź 29, 2008 13:56

śliczna, cudna koteczka, dobrze ,że już poza schroniskiem :D
Schroniska dla zwierząt ,muszą być postrzegane ,jak wyrzut sumienia .
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
http://www.ratujkonie.pl
Obrazek

iwona_35

Od: Sob lis 19, 2005 10:54

Post » Śro paź 29, 2008 14:02

ewaci pisze:Z mrożonym masełkiem już próbowałam, ale nie udało mi się włożyć tabletki zbyt głęboko: masełko oblizała, tabletkę wypluła :twisted: . Chyba rzeczywiście będę musiała ją bardziej unieruchomić. :?

skąd my to znamy :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
ObrazekObrazek

mar9

Od: Wto mar 22, 2005 14:47

Post » Śro paź 29, 2008 14:03

Ja podaję tabletki tak: biorę świeżą wołowinkę, kroję sześcian o boku do 1 cm, nacinam jeden z boków, wkładam tabletkę do środka, łączę brzegi rozcięcia, żeby tabletka nie wystawała i daję kotu - tak spreparowane mięsko znika w paszczy kociastego. Kąsek nie może być za duży, bo wtedy kot próbuje odgryźć kawałek i wypluwa tabletkę :twisted:
Aha, i nie podaję na siłę, tylko do miseczki, jak największy przysmaczek 8)
No chyba że podajesz jakieś bardzo duże tablety, to ten sposób się nie nadaje...

Bazyliszkowa

Post » Śro paź 29, 2008 14:10

No właśnie tabletka jest malusieńka, bo to 1/4 dużej tabletki! Dzięki za rady. Będę próbowała wieczorem i zdam relację. :wink:

ewaci

Post » Śro paź 29, 2008 14:24

Powodzenia!

Bazyliszkowa

Post » Śro paź 29, 2008 14:37

Po dantejskich scenach związanych z aplikowaniem Aniprazolu moim kotkom, w listopadzie w ramach co półrocznego odrobaczania profilaktycznego, zostaną potraktowane Profenderem ( preparat naniesiony na kark). Polecił mi go mój wet, jako "lek o szerokim spektrum działania"

Beata Jolanta

Od: Czw wrz 18, 2008 12:21

Post » Śro paź 29, 2008 15:52

to ja mam chyba najciekawiej z moja kotka, bo ona tak nie cierpi podawania tabletek ze za kazdym razem musze ja obwijac recznikiem, zeby jej 4 lapy unieruchomic a potem meczyc sie zeby jej podac tabletke;)
ale na szczescie ten sposob dziala;d

bo ona tak gryzie i drapie wtedy ze nie ma szans zeby to zorbic bez recznika;) a miesa nie jada ani zadnych mokrych pokarmow, tylko suche;)

mika_xx

Od: Pon lis 27, 2006 22:51

Post » Śro paź 29, 2008 20:37

Wiktoria!!! :D :D :D Połknęła!!!
Najpierw jak ją zakleszczyłam między kolanami, to się wyrwała, ale że palce miałam trochę maślane (z masła co się już zdążyło trochę podtopić) to zaczęła mi je lizać i jakoś tak mi się udało jej pyszczek otworzyć, wrzucić maślaną tabletkę, przytrzymać zamknięty pysio i smyrnąć po gardziołku. :D Fachowo to na pewno nie było, ale liczy się rezultat!

ewaci

Post » Czw paź 30, 2008 21:22

no widzisz :D
jestes baaardzo zdolna :D

i co tam u Was dzis?

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Czw paź 30, 2008 22:05

8O 8O 8O Tunia moja jako żywo !
Obrazek
przez chwilę myślałam, żeście mi kota podprowadzili :wink: [/img]

moje_tekotki

Od: Śro paź 29, 2008 18:17

Post » Czw paź 30, 2008 22:19

Moj burak cudny też ma imię Tunia właśnie... a moja koleżanka trzyma w domu takie małe okropnie szczekliwe cóś i woła na to od wielu lat Tunia :strach:

moje_tekotki

Od: Śro paź 29, 2008 18:17

[następna]