Malinka odeszła ['], śpij spokojnie, Kruszynko.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon paź 06, 2008 17:52 Malinka odeszła ['], śpij spokojnie, Kruszynko.

Ten wątek miał powstać na Kociarni. Miał, ale zakładam go na Kotach, bo chcę prosić o pomoc. O każdy rodzaj pomocy, o kciuki i ciepłe myśli, o podzielenie się Waszą wiedzą, no i oczywiście także o pomoc finansową :oops:

Malinka to malutkie kociątko z łódzkiego schroniska. Znalazłam ją w schroniskowej klatce w sobotę. Ktoś się nią zainteresował, więc wyjęłam koteczkę, postawiłam na ziemi i usłyszałam: "łeeee, ten nie, ten kot jest jakiś krzywy"... Faktycznie, malutka ma przekrzywioną główkę :( Opiekunka kociarni powiedziała, że kotka została przyniesiona z wypadku. Więc wiadomo już było, że mimo że śliczna i pięknie umaszczona nie ma szansy na znalezienie domu. Nie w schronisku, gdzie adopcje właściwie stoją, a każdy chętny wybrzydza wśród dziesiątków zdrowych kociąt :roll:

W niedzielę do własnego domu do Łodzi przyjechał Woland, kot znany na forum i lubiany. Przywiozła go Jerzykowka, u której był na tymczasie. Asia widziała zdjęcie małej Malinki, zamieszczone w wątku łódzkich schroniskowców, nie zastanawiała się, od razu zaoferowała Malince DT i malutka wczoraj opuściła schroniskową klatkę.

Do tego momentu wszystko prawie jak w bajce. Ale kilka minut temu Jerzykowka wyszła od weta. Dzwoniła do mnie, zanosząc się płaczem :(
Wet stwierdził "zespół przedsionkowy". Nie wiem na czym to polega, ale podobno uraz doszedł do mózgu, Malinka ma 50% szans.
Rozmawiałam tez z Etką, to dobry weterynarz, będzie walczył o koteńkę, ale trzeba nam maksimum wiedzy i środków finansowych na badania i leczenie, nie możemy zostawić Asi samej z problemem. Dlatego bardzo wszystkich proszę, może ktoś, gdzieś spotkał się już z czymś takim, może ma jakieś sugestie...

Nie proszę dla siebie, tylko dla niej, dla tego maleństwa
Obrazek
ObrazekObrazek
Ostatnio edytowano Wto paź 21, 2008 10:09 przez Georg-inia, łącznie edytowano 5 razy
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Pon paź 06, 2008 17:58

Podesle Joannie troszke kaski. Ale gdybym wiedziala jak to przetlumaczyc, poszperalabym na tutejszych forach i zapytala swojej wetki. Kojarzy mi sie to z sercem? Czy jest jej potrzebna operacja?
Obrazek

Chat

Od: Nie cze 15, 2008 8:57

Post » Pon paź 06, 2008 18:09

To ja zaczne od kciuków i skombinuję bazarek :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Pon paź 06, 2008 18:10

biedna malenka i taka sliczniutka.
Wierze ze sie uda Malince, ma dobra opieke, musi sie jej udac!!!

i rowniez dolaczam sie do prosby o pomoc dla Malinki, Asia ma pod opieka 8 kotow i psa owczarka i nie mozna zostawic jej z tym samej.
Ostatnio edytowano Pon paź 06, 2008 18:13 przez Etka, łącznie edytowano 1 raz

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Pon paź 06, 2008 18:13

zespól przedsionkowy to wielkie uogólnienie - kotek ma uraz mózgu i jego objawem jest właśnie asymetria głowki, aby cokolwiek rozpoznać więcej potrzeba duuużo innych danych, a właściwie badanie neurologiczne koteczki
1/ kiedy był uraz - jeżeli dawno - najprościej zrobić CT na SGGW w W-wie
2/ jezeli niedawno - leczy się standardowo , głownie sterydami i obserwuje
Aby postawić rokowanie typu 50 % - trzeba skontrolować wszystkie objawy towarzyszące _ źrenice - szerokość, reakcja na światło, ew. obecność oczopląsu , pełne badanie neurologiczne kota trwa ok. 40 minut i nie da się tego opisać w necie. Najlepszy neurolog koci jest w Bratysławie i podobno chetnie ogląda koty na podstawie filmów przesyłanych netem, najlepsza hobbystka neurolozka kocia jest w w-wie, moge podać telefon , ale ona napewno będzie chciała zobaczyć kota
W/g mnie popatrzcie na nią - jeżeli jest byle jaka- niech jej wet daje sterydy i co uważa za konieczne, jeżeli jest w dość db stanie i się nie poprawia po standardowym leczeniu, koci neurolog !

kasia m.

Od: Pon gru 03, 2007 22:06

Post » Pon paź 06, 2008 18:14

no pewnie, że nie zostawimy Asi samej
zaraz zrobię bannerek i walczymy
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Pon paź 06, 2008 18:16

jaka śliczna kicia
musi być zdrowa, musi się udać:!:
:ok: :ok: :ok:
Obrazek**Obrazek**"Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać Waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem."Théophile Gautier

Petka

Od: Nie cze 22, 2008 23:31

Post » Pon paź 06, 2008 18:22

Wyczytałam na stronie http://www.vetmozga.com/artykuly/chorobyuszu.php

Zapalenie ucha środkowego

Jest najczęściej powikłaniem zapalenia ucha środkowego.
Objawy – następuje stan zapalenia błędnika, który jest narządem równowagi.
Przyczyną tego jest wystąpienie tzw. zespołu przedsionkowego (przekrzywiona głowa, ruchy maneżowe, niezborność ruchowa, oczopląs, ewentualnie porażenie twarzy z zespołem Hornera, zezem przedsionkowym i wymiotami) Powikłaniem zap. ucha wewn. może być zapalenie opon mózgowych.
W leczeniu stosuje się antybiotyki: chloramfenikol, enrofloksacyny, cefalosporyny w dużych dawkach, środki przeciwzapalne, przeciwwymiotne. Leczenie trwa 2-6 tygodni, a rokowania są bardzo ostrożne.

MarciaMuuu

Post » Pon paź 06, 2008 18:27

Brawo, Marcia! Jesli bedzie potrzebne jakies lekarstwo niedostepne w Polsce, prosze mi dac znac!
Obrazek

Chat

Post » Pon paź 06, 2008 18:27

ona ten zespol przedsionkowy nie ma od zapalenia ucha tylko po wypadku.
Taka informacje dostalysmy w schronisku.
Zostala przywieziona po wypadku, byc moze drogowym.

Etka

Post » Pon paź 06, 2008 18:29

Etko, a moze ktos blednie skojarzyl sobie z wypadkiem ta przekrzywiona glowke? Moze to wyglada na pourazowe, a tymczasem...
Obrazek

Chat

Post » Pon paź 06, 2008 18:29

ale Marcia pisze o zespole pozapalnym - tzn obwodowym uszkodzeniu narządu przedsionkowego, zespół pourazowy jest uszkodzeniem ośrodkowym - to niedokładnie to samo

kasia m.

Od: Pon gru 03, 2007 22:06

Post » Pon paź 06, 2008 18:31

Ja tylko wygoglałam, się nie znam :oops:

MarciaMuuu

Post » Pon paź 06, 2008 18:33

MarciaMuuu pisze:Ja tylko wygoglałam, się nie znam :oops:

bede w srode u weta to go przepytam, ale mysle ze gdyby bylo zapalenie ucha to by stwierdzil.

zapytam co nam zasugeruje , jakie badania, to poslemy Malinke do sanatorium nawet w Warszawie.

Etka

Post » Pon paź 06, 2008 18:36

Etko, przynajmniej wiesz teraz o co pytac. Zanotuj sobie moze i zdasz nam relacje, ok?
Obrazek

Chat

[następna]