Proszę o pomoc-kot z astmą!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 19, 2008 12:02

Kiedy zauważyłam problemy z oddychaniem u mojej Irenki (młoda kotka z działek) obawiałam się, że to serduszko. Pojechaliśmy na konsultacje do dr. Niziołka (Warszawa, ale również wyjazdowe konsultacje w całej Polsce) Przede wszystkim RTG w dwóch pozycjach. Na szczęście - serce OK. Schemat działania był taki... odrobaczenie w kierunku robaków płucnych, jesli dalej będą świsty, to Theovent, jesli dalej, to steryd. Jeśli steryd zadziała... tzn. że mamy do czynienia z astmą. Tabletki raczej tylko, żeby prawidłowo zdiagnozować, bo dr Niziołek ma swoje metody leczenia astmy. Chodzi o komorę, gdzie kot się inhaluje, też oczywiście sterydem, ale wtedy lek trafia tylko i wyłącznie tam, gdzie ma trafić, czyli do zaciśniętych oskrzeli.
Szczerze mówiąc, trochę sobie tego nie wyobrażam, ale na szczęście na razie Irenka lepiej... więc żadnych leków nie dajemy.
Polecam w sprawach problemów oddechowych dr Niziołka. Ma nawet swoją stronę w internecie.

Be

Od: Wto wrz 04, 2007 0:38

Post » Wto sie 19, 2008 12:09

Be pisze:Kiedy zauważyłam problemy z oddychaniem u mojej Irenki (młoda kotka z działek) obawiałam się, że to serduszko. Pojechaliśmy na konsultacje do dr. Niziołka (Warszawa, ale również wyjazdowe konsultacje w całej Polsce) Przede wszystkim RTG w dwóch pozycjach. Na szczęście - serce OK. Schemat działania był taki... odrobaczenie w kierunku robaków płucnych, jesli dalej będą świsty, to Theovent, jesli dalej, to steryd. Jeśli steryd zadziała... tzn. że mamy do czynienia z astmą. Tabletki raczej tylko, żeby prawidłowo zdiagnozować, bo dr Niziołek ma swoje metody leczenia astmy. Chodzi o komorę, gdzie kot się inhaluje, też oczywiście sterydem, ale wtedy lek trafia tylko i wyłącznie tam, gdzie ma trafić, czyli do zaciśniętych oskrzeli.
Szczerze mówiąc, trochę sobie tego nie wyobrażam, ale na szczęście na razie Irenka lepiej... więc żadnych leków nie dajemy.
Polecam w sprawach problemów oddechowych dr Niziołka. Ma nawet swoją stronę w internecie.

Niestety nie wyobrazam sobie jazdy z kotem z Gdanska do Warszawy, zle znosi podroz dluzsza niz 30 minut :(

niunieczka

Od: Wto sty 15, 2008 16:42

Post » Wto sie 19, 2008 12:10

ryśka pisze:Ostatnio w lecznicy usłyszałam od weta, że od niedawna są produkowane specjalne inhalatory dla zwierząt z astmą - steryd (?) jest podawany drogą wziewną. Niestety nie wiem nic więcej na ten temat.

W Polsce od kilku lat takie inhalatory stosuje dr Niziołek z Warszawy.
Zalinkowaną niżej stronę poleca on jako kopalnię wiedzy o astmie, są tam też zdjęcia jego pacjentów i zdjęcia "tego ustrojstwa":

http://www.fritzthebrave.com/gallery/inhaled.php

Wetka mi mówiła, że jest możliwość sprowadzenia takiego urządzenia ze Stanów za darmo, ale o szczegóły mogę zapytać dopiero po jej powrocie z urlopu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto sie 19, 2008 12:11

pomimo wszystko postaram sie obrac podobne metody dzialania ale z innym wetem...

niunieczka

Post » Wto sie 19, 2008 12:13

pixie65 pisze:
ryśka pisze:Ostatnio w lecznicy usłyszałam od weta, że od niedawna są produkowane specjalne inhalatory dla zwierząt z astmą - steryd (?) jest podawany drogą wziewną. Niestety nie wiem nic więcej na ten temat.

W Polsce od kilku lat takie inhalatory stosuje dr Niziołek z Warszawy.
Zalinkowaną niżej stronę poleca on jako kopalnię wiedzy o astmie, są tam też zdjęcia jego pacjentów i zdjęcia "tego ustrojstwa":

http://www.fritzthebrave.com/gallery/inhaled.php

Wetka mi mówiła, że jest możliwość sprowadzenia takiego urządzenia ze Stanów za darmo, ale o szczegóły mogę zapytać dopiero po jej powrocie z urlopu.

podobne inhalatory sa dla ludzi, tylko maja ustnik zamiast maski, ale to sie da wykombinowac z czegos innego, dzieki :)

niunieczka

Post » Wto sie 19, 2008 12:26

Niziołek jeździ po Polsce. Na pewno w Gdańsku też bywa. Myślę, że jeśli będzie taka mozliwość, warto spróbować konsultacji.

Be

Od: Wto wrz 04, 2007 0:38

Post » Wto sie 19, 2008 13:15

Be pisze:Niziołek jeździ po Polsce. Na pewno w Gdańsku też bywa. Myślę, że jeśli będzie taka mozliwość, warto spróbować konsultacji.

Czy jestes w stanie podac mi do niego kontakt?

niunieczka

Post » Wto sie 19, 2008 13:16

OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto sie 19, 2008 13:32

pixie65 pisze:Tutaj jest jego stronka:
http://www.niziolek.com.pl/przyjmuje.html

serdecznie dziekuje za pomoc, jednak na forumowiczow mozna liczyc :D

niunieczka

Post » Wto sie 19, 2008 14:40

ryśka pisze:A czy kocurek miał zrobione badania - krwi, RTG? Ważne, by wykluczyć różne przyczyny duszności.

Ostatnio w lecznicy usłyszałam od weta, że od niedawna są produkowane specjalne inhalatory dla zwierząt z astmą - steryd (?) jest podawany drogą wziewną. Niestety nie wiem nic więcej na ten temat.

Ja mam taki inhalator dla Devona. Używa się dwóch rodzajów leku, najpierw rozszerzający oskrzela, potem steryd. Ustrojstwo składa się z rurki, do ktorej montuje sie spray z lekiem i maseczki. Problem polega na tm, że nie każdy kot da sobie nałozyć maseczkę, a wiekszość boi się psikającego odgłosu, jaki wydaje spray z lekiem. W dodatku jeszcze mało który wysiedzi cierpliwie te kilka chwil potrzebych do przyswojenia leku. Reasumując: pomysł świetny, ale u kotów trudny do zastosowania - to tak z mojego doświadczenia. Zastosowanie tej kuracji na siłę nie ma sensu.
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Wto sie 19, 2008 14:41

niunieczka pisze:
Jowita pisze:U Devona Encorton najpierw działał genialnie, potem kot przestał na niego reagować. Po zastrzykach jest super, dostaje dawkę co 5-6 tygodni.
Jest też mozliwość podawania leków wziewnie, za pomocą specjalnej maseczki do inhalacji, ale nie każdy kot na to pozwoli, Devon boi sie tego panicznie.

jak nazywaja sie te zastrzyki? czy mozna je podawac samemu? potrzebuje laki na stale + cos doraznego ratunkowego, ataki przychodza tak szybko i niespodziewanie, ze do weta mozna poprostu kiedys nia zdazyc :(

Depomedrol, steryd, ja kupuję w lecznicy i sama robię zastrzyki. Dawkę ustala lekarz.
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Wto sie 19, 2008 15:53

dziekuje wszystkim, mama nadziej, ze to pomoze :)

niunieczka

Post » Wto sie 19, 2008 15:57

galla pisze:niunieczko - napisz może PW do Beaty, jeśli sama się tu nie odezwie. Ona ma kotkę z astmą, na pewno coś Ci doradzi.
proponuję jeszcze kontakt z Gattarą, ona ma astmatycznego Azorka...
Mrux, Mrops & Mami

pluszak

Od: Wto gru 18, 2007 10:00

Post » Pon sie 25, 2008 20:44

Aniu, pisz co u Kacperka, bo bardzo sie martwię :(

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pon sie 25, 2008 20:55

przepraszam, ze dopiero teraz, ale dopiero dzis wrocilam do domu

moja Bajka ma astme
miala robione wszelkie badania pod roznymi katami, problemem bylo mocne przewezenie tchawicy - dopiero dr Niziolek zobaczyl na zdjeciu RTG wyrazne wskazowki, ze to astma - tzw "czarne pluca"

Bajka dostawala przez jakis czas steryd, podaje go w razie pogorszenia sytuacji
na codzien dostaje Theovent i jest inhalowana - aparat do inhalacji sprowadzilam do Polski z Niemiec dzieki pomocy Tinki7, dr Niziolek juz nie ma dojsc do dystrybutora

jesli chodzi o sytuacje nagle - ja dostalam od dr Niziolka ampulke leku do wstrzykniecia w razie naglej potrzeby typu mocny atak dusznosci, itd.
oczywiscie do podzielenia, kupilam insulinowki i trzymam takie porcje w lodowce, do tej pory na szczescie musialam z nich korzystac tylko dwukrotnie

daj znac na pw jesli jeszcze jakos moge pomoc

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

[poprzednia][następna]