BANDA KULAWEGO 17 - to byłoby chyba na tyle...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 15, 2008 9:43 BANDA KULAWEGO 17 - to byłoby chyba na tyle...

Obrazek

W ostatni weekend minął rok od pojawienia się u nas Milusi. Nawet nie zauważyłam upływającego czasu. Może dlatego, że cały czas skupiona byłam na jej leczeniu, na łagodzeniu lęków, niwelowaniu uników... Gdy po trzech miesiącach udało sie wyciągnąć ją z zapalenia płuc, wyciszyć oddech i pożegnać wieczny katar, myślałam, że co najgorsze mamy już za sobą. Okazało się, że wcale nie. Że przed nami ciężka walka o uspokojenie koteczki, o to, żeby nauczyła się czuć pewnie. O to, żeby zrozumiała, że wszystko jej wolno, a na głaski wcale nie trzeba czekać, aż Duża zaprosi. Wreszcie tak długo musiałam czekać, żeby po otwarciu oczu rano albo po poobiedniej drzemce zobaczyć przed oczami jej biały pysio w bure plamki. I oczka wpatrzone we mnie w oczekiwaniu na drapanie po brzuszku.

Wiele razy wyrażałam ogromną wdzięczność dla Pani Doktor za to, że ani na chwilę nie zrezygnowała z walki o Milusię. Nie tylko o jej zdrowie, ale też o jej samopoczucie, komfort życia. Nie znajduję słów, żeby wyrazić wielkie podziękowanie. Mogę tylko zapewnić, że zawsze będę o tym pamiętać i że nasza Pani Doktor zostanie dla mnie Milusiowym Aniołem.
Od pierwszego dnia pobytu Milusi u nas, to Pani Doktor, a na początku również iwcia, krok za krokiem, niemal za rękę prowadziły mnie i mówiły, jak opiekować się tą schroniskową kotką.

Wiele razy słyszałam albo czytałam, że to cudownie, że Milusia do mnie trafiła, bo ma właściwą opiekę i że uratowałam jej życie. A rzeczywistość jest inna. Owszem, walczyłam o zdrowie Milusi, słuchałam się zawsze bardzo pilnie zaleceń Pani Doktor. Ale jeśli położymy na jedną szalę te starania, a na drugą to, co dała mi Milusia, okaże się, że dostałam od tej biednej, zahukanej koteczki znacznie więcej niż jej dałam. Nie da się zmierzyć wzruszeń, radości, uniesień, jakie stały się moim udziałem, gdy udawało nam się osiągnąć kolejne małe zwycięstwo w walce o koteczkę. Nie da się na nic przeliczyć tego, co czułam, gdy Milusia pierwszy raz sama weszła na moje kolana, kiedy pierwszy raz przytuliła pysio do mojego policzka, kiedy pierwszy raz nie uciekła z kuchni, gdy ją tam zastałam. Nie da się wycenić widoku Milusi, która - jeszcze nieśmiało - chwyciła myszkę i kilka razy ją sobie podrzuciła.

Tę część dedykuję właśnie Milusi. W podziękowaniu za to, co mi dała. Bo trzeba było roku, żebym zobaczyła, jaka jest naprawdę.
I jeszcze jedno: Milusia udowodniła, że o kotach nie wiem prawie nic. Że nie mam pojęcia, jakie są. I że trzeba ogromnej pokory, żeby żyć z nimi w zgodzie.

Wiem, że zaniedbałam wątek moich Szczypiorów. Wiele razy słyszałam to w słuchawce telefonu, czytałam na PW. Wiem i przepraszam.
Ale też dziękuję za telefony z pytaniem, co się dzieje, gdy przez cały dzień nie odzywałam się w wątku. Nawet nie wiecie, jak ważne to dla mnie jest. I obiecuję poprawę.

Link do poprzedniej części:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=73 ... f12935bae9
Ostatnio edytowano Sob cze 07, 2008 8:53 przez Femka, łącznie edytowano 13 razy
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Wto kwi 15, 2008 9:45

Witam...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto kwi 15, 2008 9:47

AND THE WINNER IS

CoToMa

:D :D :D
Obrazek

Femka

Post » Wto kwi 15, 2008 9:48

Choć raz mi się udało :P
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto kwi 15, 2008 9:50

witam i ja z Trawniczkami :wink:
Obrazek

Danusia

Od: Pon kwi 02, 2007 11:56

Post » Wto kwi 15, 2008 9:53

dzień dobry, Trawko
witam w imieniu Milusi, bohaterki tej części.
Obrazek

Femka

Post » Wto kwi 15, 2008 9:58

A ja też mam Milusię :D . Nawet kolorystycznie podobna do Twojej, Femko :D . Postaram się do was zaglądać :wink:

Joasia
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Wto kwi 15, 2008 10:00

ślicznie witam, Joasiu
i zapraszam do odwiedzin.
A może pokażesz nam tutaj swoją Milusię? :wink:
Obrazek

Femka

Post » Wto kwi 15, 2008 10:04

Nareszcie! :D
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto kwi 15, 2008 10:07

Femka pisze:ślicznie witam, Joasiu
i zapraszam do odwiedzin.
A może pokażesz nam tutaj swoją Milusię? :wink:

A proszę bardzo - oto przykładowe zdjęcie:
Obrazek

Więcej fotek w naszym bogato ilustrowanym wątku :wink:

Joasia
Obrazek

JoasiaS

Post » Wto kwi 15, 2008 10:08

Dorota pisze:Nareszcie! :D

wczoraj mi było głupio po Twoim telefonie, dlatego dzisiaj zamiast pracować, wzięłam się za zakładanie kolejnej części :D
Obrazek

Femka

Post » Wto kwi 15, 2008 10:09

Joasiu, śliczna koteczka.
Z pysia wygląda na młodziutką :D
a do wątku już się wpraszam :twisted:
Obrazek

Femka

Post » Wto kwi 15, 2008 10:10

Femka pisze:
Dorota pisze:Nareszcie! :D

wczoraj mi było głupio po Twoim telefonie, dlatego dzisiaj zamiast pracować, wzięłam się za zakładanie kolejnej części :D

:lol:

I tak trzymac! :twisted:
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto kwi 15, 2008 10:11

Femka pisze:Joasiu, śliczna koteczka.
Z pysia wygląda na młodziutką :D
a do wątku już się wpraszam :twisted:

Milka ma 2,5 roku. Mam ją od pierwszego dnia jej życia. W wątku jest cała historia. Serdecznie zapraszam :D

Joasia
Obrazek

JoasiaS

Post » Wto kwi 15, 2008 10:20

Zaznaczam teren :twisted:

I głaski dla Milusi. I Szczypiorów. I fszystkich. :D

ewa74

Od: Pt paź 06, 2006 10:05

[następna]