Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 29, 2006 15:22 Pyt. o siatke rybacką

Czy kot się po niej NIE wspina ? Mój taras planuję częściowo osiatkować (koty tam będą tylko w mojej obecności), szukam odpowiedniej siatki.
Gdzieś chyba w tym temacie coś było, przekopałam się przez wszystkie posty, ale nie znalazłam.

erka

Od: Pon wrz 13, 2004 14:03

Post » Pt maja 05, 2006 22:51

przepraszam ale chwilowo nie przekopię całego wątku

Jestem z Rybnika, Górny Śląsk, chciałabym zabezpieczyć okna w swoim pokoju, ładna pogoda, słonko, trzeba wietrzyć nasze zatęchłe mieszkanie.
Okna sa plastikowe. Ponieważ Tato nie ma za grosz talentu majsterkowicza, szukam firmy, albo "złotej rączki" która coś takiego robi. Będę wdzięczna za pomoc :)
WWW Wiejski Wątek Wycinankowy - zajrzyj koniecznie i pomóż! http://forum.miau.pl/viewtopic.php?uid=6671&f=1&t=168251&start=0
Gabinet weterynaryjny EWAWET Rydułtowy http://www.ewawet.pl Klikając na stronę pomagasz mi pozycjonowaniu i promocji mojego gabinetu :) Pomożesz?
Obrazek

bluerat

Od: Sob lis 26, 2005 16:34

Post » Pon maja 15, 2006 18:58 zabezpieczenie balkonu

Proszę napiszcie która siatka jest najlepsza czy rybacka czy do kurników ,czy obie można kupić w Waszawie? Potrzebny mi fachowiec niedrogi najlepiej złota rączka/kochająca koty/do pilnego zrobienia zabezpieczenia bo jestem sama i nie poradzę sobie a nie stać mnie na firmę profesjonalną.Mieszkam na Ursynowie i mam loggię o wym.ok.dł .4,56 x szer.1,42 Mam nadzieję że pomożecie. :kitty:
    Ostatnio edytowano Wto maja 16, 2006 21:34 przez Ewuska, łącznie edytowano 1 raz
    kewa

Ewuska

Od: Pt maja 12, 2006 19:58

Post » Wto maja 16, 2006 20:27

na allegro znalazłam takie coś -http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=102383843 - czy to się nada do zabezpieczenia balkonu?? dziewczyny wyrywają mi się na słoneczko i boję się ze w końcu będzie nieszczęście - radźcie
    ObrazekZuzia

anilla

Od: Śro cze 01, 2005 21:59

Post » Wto maja 16, 2006 21:05

No czas najwyższy zabezpieczyć balkon. :)
    Nie znam tej siatki wystawionej na allegro. Ja zamówiłam w firmie Sieci Korsze SA - tel. 089 7541779 na dokladny wymiar, spisuje się doskonale, a na balkonie wygląda tak:
    http://img217.imageshack.us/img217/8918/img17312dt.jpg
    http://img262.imageshack.us/img262/7650/img18731kp.jpg
    Spróbuj trochę z siebie dać tym, co mają gorszy świat...
    Obrazek ->tu nasz wątek-> a tu album :)

Fraszka

Od: Wto lip 27, 2004 9:04

Post » Czw maja 25, 2006 19:00

Czy ktos moglby mi powiedziec jak sie nazywa taka siatka i gdzie ja kupic w WARSZAWIE?
    Obojetnie jaka, ocynkowana czy materialowa. Musze to szybko zrobic wiec prosze o info!!! :surprise:

demimot

Od: Czw maja 25, 2006 18:58

Post » Czw maja 25, 2006 21:37

Czy ktos jest wstanie pomoc mi w zabezpieczeniu balkonow? Znacie kogos, kto sie tym zajmuje? Jesli tak, prosze wiadomosc na priv.

Pisalam mejla do Kociej Stronki, ale bez odpowiedzi....

A lato prawie w pelni...

Martinka

Od: Czw mar 30, 2006 20:51

Post » Nie cze 04, 2006 10:27

A my sobie wczoraj właśnie zabezpieczyliśmy balkon :)

Ale jeszcze mam parę wątpliwości....

Balkon to ...balkon ;) , nie loggia, na ostatnim piętrze, trzeba więc było pogłówkować, bo solidna konstrukcja nie wchodziła w rachubę - musiało to być coś przynajmniej w teorii nie na stałe, bo nie miałam szans na zgodę wspólnoty na coś takiego ( nowy blok).

Balkon miał z 2 stron wolną przestrzeń, z jednego boku sciankę metalową oddzielającą od balkonu sąsiada, ale tylko do wys. 2 m.

Kupiłam trzy listwy regałowe metalowe ( tak to się fachowo nazywa) w Leroy Merlin o wys. 2,40 m i dwie rolki siatki kurzej ;) sześciokątnej o oczkach 40 mm ocynkowanej, o szerokości 1 m.

Listwy przymocowaliśmy do barkierki ( w jednym narożniku także do przegrody, wiercąc w niej dziurę za zgodą sąsiada) plastikowymi zaciskowymi "tasiemkami" , nie znam fachowej nazwy, pokażę to-to na zdjęciu.

Do nich przyczepiliśmy siatkę, najpierw metr, potem kolejny, i w końcu pół. Na samej górze między listwami rozciągnęlismy grubą żyłkę, i na niej zagięliśmy o 10 cm te ostatnie pół metra siatki. Trochę krzywo nam to wyszło ;) ale już nie bedziemy poprawiać. Siatki są połączone .... drucikiem biżuteryjnym posrebrzanym, bo okazał się najlepszy ;)

Od strony sąsiada było najtudniej, bo chciałam podwyższyć przegrodę do 2,40, i musieliśmy wbić się w budynek - to jedyna ingerencja w jego konstrukcję, dwie małe dziurki do zaczepienia żyłki i przymocowania siatki. To nam wyszło najbardziej pokracznie, bo warstwa ociepleniowa budynku zdaje się nie mieć końca i trudno w niej cokolwiek umocować.

Na samym dole siatka jest o jakieś 2-3 cm zagięta do wewnątrz balkonu i przeciagnęliśmy przez nią naprężoną żyłkę, żeby na pewno koty się dołem nie prześlizgnęły.

Efekt na zdjęciach. Z dołu widoczne są praktycznie tylko pręty, no jak się ktoś przyjrzy to i siatka, ale ledwie ledwie ( mieszkamy na 7 piętrze).

A moje pytanie - czy zabudowywać "dach" ?

Cały czas sięboję, że któryś skorzy za ptakiem z parapetu lub krzesła stojącego na balkonie i przeskoczy te 2,40.... ???

1. Tu widać generalnie o co chodzi i że nam nieco krzywo wyszło, pręt za mocno naprężyliśmy, wygiął się nieco, a siatka z kolei nieco się "zbluzowała" , ale w rzeczywistosci prawie nie rzuca się to w oczy:

Obrazek

2. Tu widać z bliska kawałek listwy regałowej i tych plastikowych cosiów którymi przymocowaliśmy listwy do barierki, oraz żyłkę przeciągniętą na dole:
    Obrazek

3. A tu pokazuję co wykombinowaliśmy od strony sąsiada- to już fantazja pełną gębą :)
    Obrazek

Pokazuję zdjęcia, bo może komuś bardziej uzdolnionemu technicznie ten sam pomysł wyjdzie bezbłędnie :)

Wielkość balkonu 3,60 na 1,10.
    Koszt :
    siatka 2 rolki x po 69 złotych ( sporo zostało )
    3 listwy po 34 złote.
    Sporo tych tych plastikowych, łącznie 6 złotych, i drucik biżuteryjny, z zasobów własnych wiec już nie pamiętam ile, ale praktycznie grosze. Aha, i żyłka zz zasobów własnych tatusia ;)
    Ostatnio edytowano Nie cze 04, 2006 16:28 przez Ais, łącznie edytowano 1 raz

Ais

Od: Nie sty 08, 2006 10:45

Post » Nie cze 04, 2006 10:38

po zmianie mieszkania balkon mielismy niezabezpieczony, niestety
    Taya wychodziła tylko pod nadzorem
    Nulka od początku dała się nauczyć, że na balkon w ogóle się NIE wychodzi 8O
    skuteczność nauki jest o tyle zadziwiająca, że na balkonie siatka już jest, a Nulka dalej NIE wychodzi, pomimo otwartych drzwi 8O
    może jak będzie cieplej, to się przekona :D
    zdjęć na razie nie posiadam, ale jak będą, to pokażę

evanka

Od: Pt gru 13, 2002 16:16
    Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Nie cze 04, 2006 11:20

Ais pisze:A moje pytanie - czy zabudowywać "dach" ?

Cały czas sięboję, że któryś skorzy za ptakiem z parapetu lub krzesła stojącego na balkonie i przeskoczy te 2,40.... ???

Trudno przewidzieć zachowania kota, trudno więc radzić... obserwuj, czy koty wspinają się na siatkę...
    Moje koty nie próbują wspinać się po siatce, chyba jest zbyt ostra na delikatne poduszeczki łapek. Widząc przelatujące gołębie wskakują na półkę obserwacyjną, którą im zainstalowałam, czasem (jak widać) jeden na drugiego. :wink: :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek

Bengala pisze:Taya wychodziła tylko pod nadzorem
    Nulka od początku dała się nauczyć, że na balkon w ogóle się NIE wychodzi
    skuteczność nauki jest o tyle zadziwiająca, że na balkonie siatka już jest, a Nulka dalej NIE wychodzi, pomimo otwartych drzwi

Filip też nie wychodził długo na balkon i kiedy otworzyłam drzwi balkonowe Sara od razu wyszła, a on stał w pokoju na dywanie i miauczał :lol: dopiero zachęcony niepewnie wyszedł, a teraz w biegu skacze na półkę. :D
    Spróbuj trochę z siebie dać tym, co mają gorszy świat...
    Obrazek ->tu nasz wątek-> a tu album :)

Fraszka

Od: Wto lip 27, 2004 9:04

Post » Nie cze 04, 2006 12:01

Fraszko, slicznosci te Twoje koty:))
    I kapitalny pomysl pplki zamiast skrzynek. Musze swoje tez obfotografowac na balkonie. Balkon nam nezbyt duzy ale wystarczajacy i dla kwiatkow i dla kotow. Chociaz w tym roku zrezygnowalam z jednej skrzynki kwiatkowej na rzecz miejsca do obserwacji. Ale u mnie bylo to na balustradce i miejscu na skrzynki zrobionej z plaskownikow. Jak wlozylam do tego wykladzine udajaca trawke to zrobila sie tak fajna rynna w ktorej chetnie siedza koty. W zimie po drugiej stronie siatki w miejscu skryznki jest karmnik dla ptakow ale w zimie koty raczej rzadko wychodza na balkon na dluzej.

JA mam takie pytanie.
    Od ubieglego roku probuje znalezc pomysly na zrobienie woliery dochodzacej do okna na parterze. Kiedy wyjezdzamy na wakacje do domu po rodzicach nie mam jak kotow wypuszczac bezpiecznie. Podworko i ogrod jest duzy ale to mieszczuchy i balabym sie je wypuscic. Dlatego wymyslilam te woliere. Ale nie wiem jak sie do tego zabrac. Chcialabym, zeby to bylo rozbieralne, zeby chowac jak wyjezdzamy, ale przede wszystkim bezpieczne.
    Czy ktos ma jakies doswiadczenia?

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie cze 04, 2006 12:30

Fraszka pisze:Obrazek

:ryk:

Fraszka pisze:Obrazek

:mrgreen: :1luvu:

evanka

Od: Pt gru 13, 2002 16:16
    Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Śro cze 07, 2006 19:22

Prawie rok temu pytalam sie jak zabezpieczyc ogrodek. W koncu wprowadzilismy sie na nowe mieszkanko i tak o to zostalo zabezpieczone kocie krolestwo.

Mur ma 1.90 m wysokosci
    Widok na mur

Widok na kat

Mocowanie miedzy katownikami

Zakonczenie przy scianie Wzdluz sciany siatka przymocowana jest srubami i drucikiem ktory jest naciagniety na sruby, zeby nie mozna go bylo odsunac.

Siatka zostala zakupiona w sklepie ogordniczym i jest w miare elastyczna ale tez jest wytrzymala. Na szczescie kotuchy jeszcze nie probowaly na nia wskakiwac :D

msc

Od: Nie mar 09, 2003 12:46

Post » Pt cze 16, 2006 23:58

Czasami pojawia sie watek o balkonach bez dachu i scian, wiec pokaze jak zostalo to zalatwione u nas: (balkon 5,5 x 1 m)

Rama opiera sie na wzmocnieniach od barierki ( w trzech miejsach), czego na zdjeciu nie widac.

Obrazek

i dach:

Obrazek

Cena za calosc: dzien pracy, ok 400 zl - rama u stolarza(mozna taniej samemu) + 200zl siatka - 20m

Siatka jest przymocowana zszywkami tapicerskimi od zewnatrz do ramy, calosc kontstrukcji zostala po osiatkowaniu zalozona na wzmocnienia, przypieta do nich opaskami slimakowymi i przymocowana do sufitu (doslownie w 3 miejscach)

Pozdrawiam
    GreenEvil

GreenEvil

Od: Pon mar 27, 2006 8:33

Post » Śro cze 21, 2006 0:08

moj przystosowany dla kotów balkon

specjanie wymieniony szeroki parapet połozny poziomo, bez spadu
    Obrazek

dół czyli płotek
    kupiony w practiker za 4.99 zł
    ObrazekObrazek

doniczki z kocykami
    Obrazek

siatka i połka do obserwacji ( marysia ja lubi i Koczka czesto tam siedziala)
    Obrazek
    NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Od: Nie wrz 04, 2005 21:24

[poprzednia][następna]