Umorzyli śledztwo w sprawie handlu kocimi skórkami

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 09, 2006 20:52

Nie chodzi o sprzeczne z prawem działania osób sprawujących funkcje publiczne tylko o urząd.... Osoby mogą łamać prawo, urząd nie bardzo. I chodzi o to, że w momencie wypełnienia znamion określonych przepisem ustawy nie mogą swobodnie decydować czy wszczynają śledztwo/dochodzenie czy nie. Są związani. Przejawem związania jest także konieczność uzasadniania pisemnego każdego wydawanego zarządzenia/postanowienia. Jest instancyjność najczęściej połączona z dewolutywnością. Nie jest tak tragicznie, że oni zupełnie nic nie robią i tylko pałują łysych....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Czw mar 09, 2006 21:19

Jak rozumiem sprawa została czy też zostaje zamknieta na szczeblu policyjnym, nawet nie skierowana do prokuratury "z powodu braku dowodów"? Coś nie bardzo zrozumiałam: na rynku odebrano mu 3 skórki i podczas przeszukania znaleziono następne 3, czy tak? To razem 6. No jesli to nie są dowody........
Chyba po prostu policji dochodzeniowej nie chce się dochodzić. Uznali sprawe za błahą. Albo jak dobrze ktoś wyzej nazwał- sprawa typu Panda :roll: Piszcie maile- trzeba im uświadomić, że to nie "nikła szkodliwość czynu"
Bardzo dobrze, że odwołaniem zajął się prawnik, i to dobry prawnik.
Obrazek

agnes_czy

Od: Wto lip 05, 2005 13:48

Post » Czw mar 09, 2006 23:34

Ja to w szoku jestem, a oto uzasadnienie :

"W dniu 13 lutego 2006 roku podczas przeszukania pomieszczeń mieszkalnych i gospodarczych należących do XX zabezpieczono trzy wyprawione skórki z kotów.
Z poczynionych ustaleń w dochodzeniu wynika, że w/w nabył powyższe przedmioty na targowisku i stosuje je w celach zdrowotnych do wygrzewania min. kręgosłupa krzyżowego."

z tego tez powodu nie uznaje ich za dowody rzeczowe w sprawie uśmiercania zwierząt z naruszeniem przepisów o ochronie zwierząt i postanawia zwrócić XX
podpisał mł.asp.

Czyli jak zrozumiałam, to oznacza to że jak nie będzie dowodów to on jest niewinny i sprawy nie ma.
Gunia i Zulka&Fruzia
Obrazek Obrazek

GuniaP

Od: Czw sie 05, 2004 20:34

Post » Pt mar 10, 2006 8:55

To nic... Mimo wydania postanowienia o umorzeniu postępowania albo o odmowie jego wszczęcia możliwe są następujące drogi: odwołanie do Prokuratora nadrzędnego- on może uchylic to postanowienie ergo nakazać wszczęcie dochodzenia. Jeżeli podtrzyma przysługuje jeszcze odwołanie do sądu właściwego- on znowu może uchylić postanowienie. Jeżeli utrzyma to koniec, jeżeli uchyli zabawa zaczyna się od początku tylko koniec inny- po ponownym utrzymaniu przez prokuratora nadrzędnego można wnieść i popierać oskarżenie przed sądem bez oskarżyciele publicznego czyli jako oskarżyciel posiłkowy. Poza tym trzeba rozróżnic umorzenie postępowanie w sprawie od umorzenia postępowania przeciwko osobie. To, że umorzyli przeciwko temu facetowi nie oznacza jeszcze, że nie będą działać w sprawie (fazy postępowania in rem i ad personam dla ciekawych :) ). Musicie pamiętać, że w prawie karnym działa ciągle podstawowa zasada in dubio pre reo- nie dające się usunąć wątpliwości tłumaczy się na korzyść oskarżonego. Tłumaczy- obligatoryjnie w przeciwieństwie do formy "można tłumaczyć". Jeżeli nie mają dowodów, że podejrzany sam zabił zwierzęta a mają tylko skórki i jego wyjaśnienie, że je nabył nie mogli zrobić w zasadzie nic innego. Mogli tylko na podstawie zdjęć zmienić zarzuty na pomoc do zbywania przedmiotów pochodzących z przestępstwa czyli kolokwialnie ujmując paserstwo.... Jeeeezu ale wykład z kpk walnęłam.... Przepraszam ale może ktoś będzie ciekawy procedury karnej....

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Pt mar 10, 2006 8:56

Słonko, przepisze Ci całość:

W przedmiocie dowodów rzeczowych na podst. 228 par. 1 i 2, 230 kpk
w sprawie uśmiercania zwierząt z naruszeniem przepisów o ochronie zwierzat, tj. o czyn z art. 35 ust. 1 ustawy o ochronie zwierząt
postanowił
nie uznać za dowód rzeczowy - trzy wyprawione skórki z kotów

przedmioty te zwrócic T.N.

Uzasadnienie
W dniu 13 lutego 2006 roku podczas przeszukania pomieszczeń mieszkalnych i gospodarczych należących do T.N. zabezpieczono trzy wyprawione skórki z kotów.
Z poczynionych ustaleń w dochodzeniu wynika, że w/w nabył powyższe przedmioty na targowisku i stosuje je w celach zdrowotnych do wygrzewania min. kręgosłupa krzyżowego.
Mając na uwadze poczynione ustalenia w sprawie postanowiono jak w części dyspozytywnej.

podpis policjanta

Pouczenie:
Na podst. art. 236 i 465 par. 1 i 3 kpk na powyzsze postanowienie osobom, ktorych prawa zostały naruszone, przysługuje zażalenie do Prokuratora rejonowego w terminie zawitym 7 dni od daty doręczenia odpisu postanowienia.

Sprawe wszczeło RSOZ. Zażalenie składa równiez RSOZ.
[Obrazek
Obrazek

Salamandra

Od: Pt gru 12, 2003 7:48

Post » Pt mar 10, 2006 9:21

I właśnie o to chodzi. Zaraz doczytam o dowodach... Za bardzo nie kochałam procedury karnej ale może się z nią przeproszę....

Slonko_Łódź

Post » Pt mar 10, 2006 9:27

A zdjęcia handlarza na rynku, zrobione przez dziennikarzy, nie zostały potraktowane jako dowód?
A z tymi dowodami - o ile wiem, to jeśli jeżdżę kradzionym samochodem, mam w domu rzeczy pochodzące np z włamania, to one sa mi konfiskowane, a ja mogę mieć nieprzyjemności - za posiadanie rzeczy pochodzących z przestepstwa, nawet jeśli nabyłam ja w dobrej wierze.
Tu nie ma takie sytuacji?
Jestem bardzo daleko od spraw prawnych, mogę się mylić, ale ...

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt mar 10, 2006 9:33

Powiem szczerze, że o ile zwrot skórek można jeszcze uzasadnić (wystarczy, że Prokrator nie zatwierdził zatrzymania rzeczy) to nie rozumiem dlaczego nie uznano ich za dowód w sprawie.... Zażalenie jest moim zdaniem niezbędne i uzasadnione. Zażądałabym też powołania na świadka osoby, która robiła mu zdjęcia na rynku. To podważy wiarygodność jego wyjaśnień. Ufam, że prokuratura nie popełni takich błędów proceduralnych. Policja.... no cóż... tam nie siedzą profesjonaliści... w prokuraturzez za to tak- prawnicy po aplikacji... Największy ubaw na ćwiczeniach mieliśmy własnie czytając w aktach nototki i zarządzenia Policji... Język jakim były spisane czasami sugerował wykształcenie niepełne podstawowe... Bądźmy dobrej myśli... A co do listów... Jeżeli stowarzyszenie włączy się do sprawy już przed sądem jako oskarżyciel posiłkowy myślę, że wtedy poparcie "ludzi" będzie wskazane. Żeby mogli okazać,, że sprawa ma doniosłe znaczenie społeczne. Na etapie dochodzenia nie wiem czy ma to znaczenie....

Slonko_Łódź

Post » Pt mar 10, 2006 15:06

Odwołanie dla RSOZ pisze mesenas - wielka u nas szycha. :wink:
Twoje rady, Słonko, wydrukuję i podeślę szefowej.
Wielkie dzieki. :D
[Obrazek
Obrazek

Salamandra

Od: Pt gru 12, 2003 7:48

[poprzednia]