Sterylizacja kotki

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw paź 16, 2025 16:13 Sterylizacja kotki

Hej. Mam dwie kotki 6 miesięczne. Odnośnie sterylizacji dzwoniłam do weta i zaleca operację ok 7 lub 8 miesiąca. Raczej po rujce, jeśli będzie odczekać 2 tyg.
Jak było u Was? Bo wiadomo co wet to inne spostrzeżenia . Pozdrawiam

Martini1989

Od: Śro cze 18, 2025 21:02

Post » Czw paź 16, 2025 16:26 Re: Sterylizacja kotki

Jak mam zdrową sześciomiesięczną kotkę, która już jest po wymianie zębów, do tego odrobaczona i zaszczepiona, to nie czekam na rujkę, ale kastruję.
Zgodnie z badaniami kastracja przed rujką zmniejsza ryzyko raka sutka.
Rujka to prawie zawsze konieczność wyciszania kotki, bo w domu trudno znieść taką rujkującą koteczkę, więc trzeba hormony podać, żeby przerwać.
Do tego kotka może zacząć posikiwać.
No i moje osobiste doświadczenie, że młodsze koteczki znacznie lepiej znoszą kastrację.
Radzę poszukać weta, który kastruje przed rujką i nie zwlekać.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Czw paź 16, 2025 20:01 Re: Sterylizacja kotki

Ja również jestem zwolenniczką kastrowania kotek przed pierwszą rują. Nie ma na co czekać.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Czw paź 16, 2025 22:18 Re: Sterylizacja kotki

Ja jestem absolutną przeciwniczką czekania powyżej 6 miesiąca (kastruję między 5 a 6 ) , na ruję i na komplikacje z tym związane . To nie wet będzie się męczył tym co się wydarzy jak zaczekasz , a Ty i przede wszystkim kotka. Ruja permanentna (i nie działające na jej zatrzymanie sztuczne niebezpieczne hormony) , zasikiwanie domu, agresja- to ciągle słyszę od ludzi, którzy posłuchali takich weterynarzy (późniejsza kastracja nie zawsze agresję czy zasikiwanie wycofa, chcesz ryzykować do końca życia wpadki na łóżko, lub rzucanie się na nogi właściciela z pazurami? ) . Oczywiście standardowo może włączyć się wycie całymi dniami, próby ucieczek - często udane. Po co to ... kiedy masa kotek jest kastrowana właśnie przed pierwszą rują i nigdy nie spotkałam potwierdzonego przypadku jakichkolwiek skutków ubocznych w takich przypadkach. Wykastruj obie na raz jak najszybciej i po problemie.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08