Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
tofila pisze:Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, od stycznia będę miała kolejnego malucha, więc jeśli nie ma różnicy między karmą dla dzieciaków, dorosłych oraz kastratów to popróbuję i zobaczę co najlepiej smakuje.
MamaMeli pisze:Słuchajcie, w moim (węgierskim) zooplusie pojawiła się karma MAC's. Ktoś coś? Przykładowy skład wołowej:
mięso wołowe (min. 70%) i produkty pochodzenia wołowego (serce, płuca, żołądek), marchewka(3%), składniki mineralne(1%)
wygląda nieźle i jest w cenie feringi
Agunia001 pisze:która jest najlepsza: acana, orijen, totw, purizon czy porta?
tofila pisze:A jak chronić nerki? Wyżej przeczytałam, że sucha karma szkodzi nerkom. Podobno też kastraty mają z nimi częściej problemy. Wet ostatnio powiedział, że kot powinien być głównie karmiony suchym, a dieta może być jedynie uzupełniana mokrym. Może ktoś mi poradzić jak powinnam karmić kocurka. Jak już wcześniej napisałam dostaje po 50 g schesir rano i wieczorem, dodatkowo w miseczce ma zawsze suche, nie dużo, żeby nie zwietrzało, ale też aby nie chodził głodny. Niestety w domu nie ma mnie od 7 rano do 18, więc nie mogę podawać mu częstych małych posiłków.
tofila pisze:Niestety w domu nie ma mnie od 7 rano do 18, więc nie mogę podawać mu częstych małych posiłków.
grainfreek pisze:Chronić nerki możesz tylko w jeden sposób - ograniczając do minimum suche i nawadniać kota mokrymi posiłkami.
Sprawdzać zawartość wapnia i fosforu oraz sodu w karmach - im mniej tym lepiej.
tofila pisze:nie wiem tylko jak przekonać go do mokrego, lubi tylko, jeśli wygląda jak mięso, dlatego smakuje mu schesi oraz Almo Nature. Natomiast Animonda Carny i innych konserwowych nawet nie ruszy. Ostatio kupiłam mu parę puszek różnych marek, myślałam, że może jak jest większy to bardziej mu posmakują, ale nic nie ruszył. Na początku dostał również Miamor, ale mu nie smakowało. Zastanawiam się jeszcze czy nie kupić Miamor Feine Filetsw saszetkach oraz Miamor Milde Mahlzeit, o którym piszecie. Zastanawia mnie natomiast skład:
Kurczak z tuńczykiem: 26% kurczaka, 26% tuńczyka
Tuńczyk z krabami: 47% tuńczyka, 5% mięsa z raków
Tuńczyk z kalmarami: 44% tuńczyka, 8% kalmar
Tuńczyk z warzywami: 48,5% tuńczyka, 2,5% kukurydza, 2,5% marchwi
A co jest w pozostałych 50%, sama woda?
grainfreek pisze:Purizon fajny ale jest w cenie Orijena który jest lepszy i mój ogon ma się na Orijenie najlepiej.
tofila pisze:lubi tylko, jeśli wygląda jak mięso
Użytkownicy przeglądający ten dział: Jaga_17 i 278 gości