dziki Patmol

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 01, 2014 12:03 Re: dziki Patmol

ach i mam blender
jestem nowoczesna
ale nie wiem co ciąć tym długim, a co w takim pojemniczku jakby :oops: też są noże
mam instrukcje - będe czytać

z obrazka wynika, że można ciąc marchewkę -ale w kostkę?
nijak tego nie pojmuję :oops:

jest przepis na nalesniki i majonez
będę sama robić majonez 8)
ile to jest 100 gram maki? szklanka?

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 27168
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Śro paź 01, 2014 12:13 Re: dziki Patmol

“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Avatar użytkownika
 
Posty: 24228
Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro paź 01, 2014 12:14 Re: dziki Patmol

bardzo dziękuję :flowerkitty:

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 27168
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Śro paź 01, 2014 13:34 Re: dziki Patmol

a jak się ma malakser do blendera?
robi sałatki i wyrabia ciasto -ale jakoś się pokrywa tez z blenderem zakresem funkcji?

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 27168
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Śro paź 01, 2014 18:21 Re: dziki Patmol

Czy mogę sobie na swoje watki przekopiować jakieś bardzo cenne uwagi i ciekawe posty?
Tutaj zgubię a u siebie tzn. na prywatnym - u "Choco i Nero" i na "Diecie"zawsze umiem to później odszukać!

Czy w przeliczniku jest podawane wszystko płaskie - łyżki itd?
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Czw paź 02, 2014 6:26 Re: dziki Patmol

oczywiscie, że możesz kopiować
będę zaszczycona Obrazek

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 27168
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Czw paź 02, 2014 8:08 Re: dziki Patmol

zrobiłam wczoraj dyniową zupę krem z grzankami
ale nie wiem co mam robić z przyprawami w takich kuleczkach (np. pieprz, ziele angielskie)
wyciągać przed miksowaniem? czy zmiksować z resztą?

majonez robi się tym takim długim nożem?
czy trzepaczką?

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 27168
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Czw paź 02, 2014 8:10 Re: dziki Patmol

zawinąć w gazę i dobrze zawiązać przed dodaniem do zupy, a przed zmiksowaniem wyciągnąć

NITKA/KARINKA

Avatar użytkownika
 
Posty: 12964
Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw paź 02, 2014 8:23 Re: dziki Patmol

ha
spróbuję
taką jałową gazę w aptece?

a macie sprawdzony przepis na majonez?
jajka się parzy przed dodaniem do majonezu?

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 27168
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Czw paź 02, 2014 8:34 Re: dziki Patmol

Nie musza być jałowe, najczęściej kupuję 10cm x10 cm pakowane pojedynczo po kilka sztuk, 5x5 są trochę małe.

Majonez robię rzadko, ręcznie (pałka do ucierania w makutrze) z samych żóltek i na oko ( żółtko, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, 1- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej Kamisa, trochę soku z cytryny bardzo dobrze utrzeć i olej kujawski ile wejdzie ok 150-180 ml , składniki trzeba wcześniej wyjąć z lodówki aby miały wszystkie tą samą pokojową temperaturę)

ja nie parzę jajek , myję ręce i staram się nie dopuścić do kontaktu żółtka ze skorupką przy oddzielaniu.
Ale powinno się sparzyć kilka sekund jajka przed rozbiciem skorupek.

NITKA/KARINKA

Avatar użytkownika
 
Posty: 12964
Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw paź 02, 2014 8:49 Re: dziki Patmol

dziękuje
spróbuję

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 27168
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Czw paź 02, 2014 14:54 Re: dziki Patmol

Ja skorupek nie parzę ale dokładnie myję, zresztą dodaję je kotom do barfa.
Blendera nie mam już, bo go umarłam ['] poleci ktoś dobry? Taki żeby orzechy i nasiona też bez problemu mielił.
Dzięki za patent z gazą, ja zawsze wyławiałam przed miksowaniem ale to była długa robota.
[

kasumi

 
Posty: 2562
Od: Pt sty 15, 2010 23:19
Lokalizacja: Kraków Bieżanów

Post » Pt paź 03, 2014 7:02 Re: dziki Patmol

w moim pisze, że mieli orzechy
ale jeszcze nie próbowałam

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 27168
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Pt paź 03, 2014 9:45 Re: dziki Patmol

mam taki nóz z ostrzami (Blender) i takie pudełeczko z nożami w środku -rozdrabniacz uniwersalny

w instrukcji jest napisane, że można warzywa i jest narysowana marchewka z nacią
czyli że można surowe warzywa?
mogę wziąć surową marchewkę i ją pokroić na mniejsze kawałki i tam wrzucić?
i co mi wyjdzie? miazga marchewkowa? czy taka jakby marchewka starta na tartce

a migdały mam wrzucać luzem?
czy najpierw je pokroić? zalac czymś?

na pewno obrać
ale czy coś jeszcze?

kapustę powinnam szatkować na szatkownicy?
czy jak pokroje po prostu to tez dobrze?

te elektryczne szatkownice , co mają wymienne tarki, to mają sens?
czy lepiej składać na malakser?

naprawdę trzeba buraki myć szczoteczką?
taką do rąk?
czy wystarczy normalnie umyć?

moje psy dostały wczoraj resztki buraków z jabłkiem -dokładnie miseczki wylizały

tą wodę z buraków do czegos się uzywa?

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 27168
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Pt paź 03, 2014 10:12 Re: dziki Patmol

Szatkownica
Dużej nie używam ( dawniej przy kiszeniu w domu kapusty używałam
Teraz używam małej ręcznej, jak trzeba poszatkować np pół główki kapusty, pokroic kilka ogórków na mizerię, czy do krojenia cebuli w krązki półkrążki.
Moja jest podobna do tej
http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i- ... 45302.html
z tym, że każda tarka jest oddzielna.
Mimo,że używam od lat ostrze nie stępiło się, (pochodzi z enerdówka )
Elektrycznej nie mam , mam przystawkę do Zelmera - używam rzadko za dużo mycia.

Buraki moczę i szoruję szczotką jak gotuję w łupinach.
Jak obieram to po prostu myję przed obraniem i szybko płuczę po obraniu.
Woda z gotowania buraków w łupinach nie nadaje sie do niczego - jest bardzo gorzka.

NITKA/KARINKA

Avatar użytkownika
 
Posty: 12964
Od: Sob lut 21, 2009 8:41

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Lifter, Nul i 124 gości