Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lip 10, 2014 8:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Właśnie to jest „ten zmieniony weterynarz”, poprzedni podał na nadciśnienie - bez badania ciśnienia, a ten po zbadaniu kazał zmniejszyć dawkę. A jak długo i w jakich dawkach mam podawać Aranespu czy EPO? Ten weterynarz mi nie powie, muszę na własną rękę, a jak się dowie, to mogę do niego nie wracać. Dawać antybiotyki Vit. B12? Mocznika nie robił. Dla psa Furosemid na poprawę diurezy.

kitafon

Od: Śro maja 21, 2014 12:31

Post » Czw lip 10, 2014 14:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jest nadzieja! Jeszcze raz dzięki Miga za pomoc. Już jesteśmy umówieni na dziś do nowego lekarza –Ten nie robi sztucznych problemów. Jadę z psem na wenflon i z kotem na USG. Jesteście prawdziwą grupą wsparcia. :201461

kitafon

Post » Czw lip 10, 2014 22:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Furosemid uszkadza nerki, na poprawę diurezy to ewentualnie lespewet
Co do Aranespu:
pixie65 pisze:Możesz kontaktować się bezpośrednio z Amgen:
http://www.amgen.com/about/locations_europe.html

Nie wiem jak w innych krajach - w Polsce albo zamawia się w aptece, która zna produkt albo pyta w Amgen Polska, z którą najbliższą apteką współpracują i tam się idzie z receptą od weta.

Piszę oczywiście o preparacie Aranesp - darbepoetynie alfa, która jest dla kota lepszym wyborem.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt lip 11, 2014 7:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Aranesp zamawiałam w DOZie:
http://www.doz.pl/apteka/s0_0-Szukaj?value=aranesp

Był w dobę w mojej aptece, dobra cena.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt lip 11, 2014 9:28 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Warto wiedzieć! Apteki DOZ ostatnio w ogóle bardzo mile mnie zaskakują :)
Obrazek

Miga

Od: Śro cze 02, 2004 16:34

Post » Pt lip 11, 2014 9:43 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Miga pisze:Warto wiedzieć! Apteki DOZ ostatnio w ogóle bardzo mile mnie zaskakują :)

Tak jak i poczta polska ;)
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt lip 11, 2014 11:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzięki dziewczyny za pomoc. Kitka dostała Aranesp wczoraj, ale rokowania są niepomyślne, bo przy USG wyszło, że jedna nerka prawdopodobnie tylko pracuje i jest na wykończeniu. Pies rokowania także nie najlepsze, ale dostał wenflon i go mam nawadniać 2x500ml . Także zobaczymy, ale zapowiada mi się ciężkie lato … :cry:

kitafon

Post » Pt lip 11, 2014 20:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Współczuję :(
Trzymajcie się!

taizu

Post » Wto lip 22, 2014 22:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mam pytanie moj Centuś dostawał antybiotyk Betamax od 17.07 co drugi dzien, jutro zalecili by tez przyjechac na zastrzyk, nie wiem czy moge sobie juz to odpuscic po 3 dawkach? Chcialabym mu juz oszczedzic weterynajnego stresu, nie wiem na co podaje sie ten antybiotyk. Nie jestem przekonana co do zaproponowanej metody leczenia czyli podwyzszanie insuliny, przejscie na diabetik, dwa dni kroplowek dozylnych bez kontynuacji podskornych i antybiotyk

Centusiowa

Od: Czw sie 04, 2011 11:05

Post » Wto lip 22, 2014 22:43 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Centusiowa pisze:Mam pytanie moj Centuś dostawał antybiotyk Betamax od 17.07 co drugi dzien, jutro zalecili by tez przyjechac na zastrzyk, nie wiem czy moge sobie juz to odpuscic po 3 dawkach? Chcialabym mu juz oszczedzic weterynajnego stresu, nie wiem na co podaje sie ten antybiotyk. Nie jestem przekonana co do zaproponowanej metody leczenia czyli podwyzszanie insuliny, przejscie na diabetik, dwa dni kroplowek dozylnych bez kontynuacji podskornych i antybiotyk

Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem, nas się pytasz, na co wet daje Centusiowi antybiotyk? Co mu było? (kotu) Jakieś objawy chorobowe, niewłaściwe wyniki badań moczu czy krwi?
To amoksycyklina, daję się ja przy bakteryjnych zakażeniach układu oddechowego, pokarmowego, moczowego i skóry. Ludzie często to dostają przy anginach, koty - przy ranach itp.
Zaczętą serię antybiotyku powinno się kończyć, bo inaczej się uodparnia bakterie, ale tu po co dawano?

Raczej dziwnie to mi wygląda. I kombinacje weta z kroplówkami, i z cukrzycą i z antybiotykiem. Jak szaman, który nie ma pojęcia, co robić, więc wyczynia tańce wokół chorego

Co do cukrzycy, to koniecznie zgłoś się na kotycukrzycowe :
http://www.kotycukrzycowe.pl/kotycukrzycowe Wymagana jest rejestracja. Z tego co wiem, raczej się dąży do obniżenia dawek cukrzycy, więc zgłoś się tam dość szybko, zanim wet ci Centusia nie załatwi :evil:

taizu

Post » Wto lip 22, 2014 22:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jestem zalogowana na forum dla kotow cukrzycowych. Co do antybiotyku to w morfologii mial lekki stan zapalny, wet procz betamaxu dał linco specktin 3 razy i raz buscopan. Cent miał złogi w jelicie których się już pozbył. Na nerki przepisano mu tez tabletki na nadcisnienie.

Centusiowa

Post » Śro lip 23, 2014 0:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie wiem, czy ma sens takie szastanie antybiotykami, nie wiadomo jakie ,nie wiadomo, na co

taizu

Post » Śro lip 23, 2014 8:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

W linku mam wyniki badan Centusia, sa tam daty moglabym Cie prosic o zinterpretowanie morfologii z 14.07, wydaje mi sie ze dostawal je przez lekki stan zapalny betamox byl juz 3 razy i linco spectin tez.

Centusiowa

Post » Śro lip 23, 2014 9:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

O ile dobrze widzę, to w wynikach nie ma niczego, co by uzasadniało podanie 2 :strach: antybiotyków. Jeśli wet podejrzewa infekcję układu moczowego, to tydzień podawania jest zdecydowanie zbyt krótki. Poziom WBC (białych krwinek) mieści się w normie, choć rzeczywiście w górnej połowie normy
Buscopan to środek na rozluźnienie napięcia mięśniowego, podaje się go np. przy trudnościach z wysikaniem się. Coś z tego Centuś miał?

Jeśli kot nie przejawia objawów żadnej infekcji, to bym się zastanowiła i nad dalszym podawaniem antybiotyku, i przede wszystkim nad wetem. Ale podkreślam - jeśli kot nie ma żadnych objawów infekcji, bo może wet coś zauważył (zaczerwienienie gardła na przykład), ale nie powiedział. Aż mi się wierzyć nie chce, że tak z niczego dał nerkowcowi i cukrzykowi 2 antybiotyki :evil:

taizu

Post » Śro lip 23, 2014 10:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Cent nie miał żadnych objawów infekcji, jedynie miał zalegający kał w prostnicy pomimo tego że załatwiał sprawe w kuwecie w miare regularnie i dostawał laktuloze. Złogu już sie pozbył dzieki jednodniowej kuracji parafinowej, teraz zamierzam pozostac przy laktulozie i siemieniu lnianym bo wiem że parafiny już się nie podaje.
Mam biopron tylko nie wiem od jakich dawek zaczac jego podawanie, czy moze być podany w karmie? Zaopatrzylam sie tez w essentiale z powodów wątrobowych (Cent ma powiekszoną wątrobe o 3cm poza łuk żebrowy i zmiany na niej) w przyszłym miesiącu zamówie zentonil na wątrobe. Podaje 1ml Ipakitine x2 dziennie prócz tego dostaje olej z łososia. Przyzwyczajam go do kroplówek podskórnych. < oczywiście o tych lekach wiem z forum dzięki Tince

Centusiowa

[poprzednia][następna]