Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 03, 2013 17:44 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Ewa to dobrze, że Twoje koty się nie bały, u mnie 6 kotów siedzi pod łóżkiem lub w szafie :(
a jeden Mruczomir ogląda pokaz sztucznych ogni :roll: psy przerażone też są pod łóżkiem :(

właśnie dlatego że różnie to bywa chcemy dotrzeć do jak największej liczby właścicieli zwierząt,
żeby mogli dowiedzieć się jakim strasznym przeżyciem jest huk fajerwerków i petard dla bezdomnych kotów
i dla psów stróżujących przy budach

chcemy też dotrzeć do tych, którzy nie mają zwierzat ale mają ich sąsiedzi, znajomi lub sąsiedzi znajomych
u których może będzie impreza sylwestrowa
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Wto gru 03, 2013 19:33 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Argument o kotach domowych, które pasjonują się błyskami, nigdy mnie nie przekonywał. Nawet, jeśli tylko jedno bezdomne zwierzę nie będzie miało się gdzie schronić, to należy ukrócić proceder.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Wto gru 03, 2013 20:09 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

nawet jeśli się schroni to i tak jest przerażone, ziemia się trzęsie i jest hałas jak na wojnie :(
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 03, 2013 20:36 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

no przecież wiem i nie strzelam dlatego!
:smokin:
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Wto gru 03, 2013 20:40 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Fakt, nie ma co straszyć zwierzaków + w zwartej zabudowie (o ile dobrze pamiętam) fajerwerki niedozwolone... wystarczy, że puścimy niechcący na dach..
Znajomy wilczur spędza Sylwestra skulony pod prysznicem. Ale mój kizior się nie boi - poluje na fajerwerki przez szybę :D

puchacz991

Od: Czw mar 24, 2011 9:56

Post » Wto gru 03, 2013 20:47 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Ewa cieszę się, że Ty też jesteś z nami :kotek:

puchacz991 - witaj :D :kotek: nie wiem czy ludzie wiedzą o tej zwartej zabudowie :roll:
a czy to jest ogólnopolskie prawo ?
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro gru 04, 2013 15:52 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

nadal nie wiem czy w tamtym roku były fajerwerki w restauracji przy schronisku na Marmurowej w Łodzi
ale właśnie się dowiedziałam od jednej z wolontariuszek cytuję:

"z petard na pewno strzelano w całej okolicy, w okolicznych domach i na ulicach,
puste opakowania po wybuchach znajdowaliśmy pod samymi murami schroniska"

:(
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro gru 04, 2013 19:00 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

wibryska pisze:nadal nie wiem czy w tamtym roku były fajerwerki w restauracji przy schronisku na Marmurowej w Łodzi
ale właśnie się dowiedziałam od jednej z wolontariuszek cytuję:

"z petard na pewno strzelano w całej okolicy, w okolicznych domach i na ulicach,
puste opakowania po wybuchach znajdowaliśmy pod samymi murami schroniska"

:(

strzelają przy schronisku :(

to ja tak dla przypomnienia znowu wkleję :

aktualizacja styczeń 2013 - PROSZĘ PRZECZYTAJCIE JAK STRASZNIE BOJĄ SIĘ ZWIERZĘTA:
przeczytajcie o Sylwestrze w schronisku w Korabiewicach
tak opisują to wolontariusze (schronisko przejęła fundacja VIVA):

---------------------------------------------------
" Do godziny 24-tej był spokój.
O 24 zaczęła się gehenna (szczególnie na betonach) i trwała jeszcze przez co najmniej godzinę.

Psy bardzo się bały, biegały w kółko.
Obecność człowieka je uspokajała (nawet człowieka z latarką, który na co dzień jest dla nich widokiem denerwującym).
Wycie, piszczenie jakby ktoś je obdzierał na żywca ze skóry.

Suka od Tudora, która się nie daje dotknąć normalnie, przybiegła pod furtkę, aby być pogłaskaną...
Frida przeskoczyla przez 4 boksy i została w nie swoim boksie
(czy wiecie, że to mogło skończyć się pogryzieniem, na jej szczęście trafiła do "przyjaznego boksu")...

Pietia (mały piesek, z jednym niewidzącym okiem) rozwalił (rozgryzł) siatkę i powiesił się na drucie...
została udzielona pomoc weterynaryjna.

5 psów (w tym Tadzio i Sky) przeskoczyły siatkę i wydostały się z boksów.
Będą musiały być przeniesione do innego miejsca w Schronisku, ponieważ nauczyły się, że da się wydostać...

Psy pakowały się do jednej budy nawet po 3...
Psy wchodziły głęboko w wykopane wcześniej nory...

Kartofelek wyważył bramę lecznicy...

Rzepka (piesek z luzu, bardziej wycofany) przybiegła do lecznicy, do ludzi, żeby się nią zająć, bała się...

Konie wbijały się w kąty boksów, niektóre silnie kopały (tak, miały zapalone światło i włączona muzykę).

Było 16 osób. Bieganie po Schronisku, sprawdzanie ilości psów, interwencje, latarki...

Na szczęście nikt nie zginął, stan zwierząt jest taki sam.

Sylwester na wsi nie okazał się spokojny.

Pytanie, jak było w innych schroniskach?

Czy nadal będziecie strzelać?

Środki uspokajające były podawane wybranym psom (te, które wariują w czasie burzy)
już od dwu tygodni, aby przygotować ich organizmy. "

jest to cytat z profilu schroniska w Korabiewicach z 1 stycznia 2013:
https://www.facebook.com/Schronisko.w.Korabiewicach
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro gru 04, 2013 20:21 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

jest już strona Zrezygnuj z fajerwerków na facebooku :kotek:

jeszcze nie bardzo wiem jak to wszystko działa ale postanowiłam działać :D
https://www.facebook.com/pages/Zrezygnu ... 5030388307

zapraszam was serdecznie - także proszę o rady jak ulepszyć stronę ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro gru 04, 2013 21:28 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

wibryska - witaj :)

w moim mieście nie wolno - prawo raczej lokalne, ale "zdroworozsądkowo" do zastosowania krajowo :)
mniej pourywanych łapek ludzkich i wystraszonych zwierzaków

puchacz991

Od: Czw mar 24, 2011 9:56

Post » Śro gru 04, 2013 21:32 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

puchacz991 pisze:wibryska - witaj :)

w moim mieście nie wolno - prawo raczej lokalne, ale "zdroworozsądkowo" do zastosowania krajowo :)
mniej pourywanych łapek ludzkich i wystraszonych zwierzaków

a gdzie mieszkasz ? :kotek:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro gru 04, 2013 21:55 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Akcja jest super.
Ja mam tylko takie maluśkie ale. Jakoś źle mi brzmi strzelanie z fajerwerków. Szukałam w słownikach i chyba powinno się używać sformułowania puszczać fajerwerki.

Przy okazji, nasze koty różnie reagują. Jedne umierają ze strachu a inne są zainteresowane. Ale staram się jednak rolety nisko spuszczać.
Piwnicznym zawsze wcześniej daje jeść, żeby się nie bały. Choć one przyzwyczajone do głośnych dźwięków. W lecie kosiarki, potem odkurzacze. Ale jednak boją się.
Najbardziej jednak żal mi ptaków, które w nocy mogą się całkiem pogubić zerwane ze snu.

U nas niedaleko jest las i nawet tam wychodzą z tymi paskudztwami:( A przecież na noc wszystkie zwierzaki starają się jakieś bezpieczne miejsce znaleźć:( To niby takie proste ale dla niektórych zbyt trudne do przewidzenia:(

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro gru 04, 2013 23:30 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Witaj Lidka :kotek: dziękuję za sprawdzenie jak się powinno poprawnie mówić i pisać o fajerwerkach
myślę, że puszczanie fajerwerków się nie przyjmie :roll: ja chyba nigdy nie słyszałam, żeby ktoś tak mówił :roll:
-
dzięki ogromnej pomocy kochanej amyszki strona na fb wygląda już dużo ładniej - dziękuję :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw gru 05, 2013 8:28 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Fb polubiony. Dzięki Wibryska, że się zajęłaś tym tematem :1luvu:

Moje koty znoszą fajerwerki jako tako, najwyżej włażą do szafy i jakoś przeczekują. W każdym razie nie zostawiamy ich samych, zawsze jesteśmy z nimi w domu. Ale suczka mojej koleżanki jest bardzo biedna :( Mieszkają pod Toruniem i pojedyncze "próbne" wystrzały słychać już od połowy grudnia a potem jeszcze w styczniu. Suczka jest tak przerażona, że boi się wyjść na siku nawet do własnego ogrodu, siedzi pod łóżkiem, ucieka do piwnicy, coś strasznego. Uspokajacze od weta słabo działają, zresztą musiałaby być na nich chyba z miesiąc. W zeszłym roku ze stresu sikała w domu, na szczęście koleżanka jest b wyrozumiała, robi co może, sprząta cierpliwie, ale psa strasznie żal..

Inna sprawa, że wystrzały można usłyszeć nie tylko w sylwestra. W Toruniu każda większa impreza, koncert kończą się fajerwerkową napierdzielanką. Bo lud musi się ubawić :? Za parę dni w Toruniu będą otwierać nowy, bardzo wyczekiwany most. W programie po sobotnim koncercie oczywiście "pokaz sztucznych ogni".. https://www.facebook.com/notes/most-w-t ... 9288559193
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Czw gru 05, 2013 19:58 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Widzę, że więcej ludzi działa i dostrzega problem: https://www.facebook.com/events/665239690163409/ ; na FB polubiane (jako ja i jako FanPage). Próbuję też namówić blog jednej dużej firmy na poruszenie problemu - może się uda (póki co napisalo o choince, bombkach itp.).

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

[poprzednia][następna]