pomocy! kotka sika na łóżko!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 09, 2013 20:33 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Witam. Piszę ponieważ mam problem z moją roczna kotką. otóż kotka jest po sterylizacji - marzec 2013. w pokoju posiadam narożnik jak tylko jest on złożony to wszytsko jest w najlepszym porzadku a jak tylko go rozłoze to kotka sika na sam środek. pralam te miejsca zeby zapach jej nie przyciagał ale nie działa. ostatnio robilam probe przez miesiac nie rozkladalam go i bylo super a dzisiaj znowu rozlozylam i nasikala. nie da sie spac ciagle na polówce narożnika. pomóżcie

mewa89

Od: Wto lip 09, 2013 20:21

Post » Wto lip 09, 2013 20:41 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Czy kotka jest zdrowa, nie ma zapalenia pęcherza? Byłaś u weta? Miała badania?
Coś się w domu zmieniło? Ktoś ubył, przybył, przeprowadzałaś się?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Wto lip 09, 2013 20:45 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

jest u weta regularnie nie ma nic z pecherzem, w ostatnim czasie nic sie w domu nie zmienilo. tylko to rozlozone lozko jak sobie z tym poradzic?

mewa89

Post » Wto lip 09, 2013 20:54 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

To wygląda na jakieś problemy z psychiką - skoro kotka wybrała tylko to jedno miejsce i załatwia się tam tylko wtedy (i zawsze wtedy), gdy ma okazję.
Tym bardziej, że przez miesiąc nie było z nią żadnych problemów.

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Wto lip 09, 2013 21:01 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

czy moge coś z tym zrobić? przecież tak sie nie da funkcjonowac :(

mewa89

Post » Wto lip 09, 2013 21:05 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Spróbuj porady behawiorysty, obróżki Feliwaya albo kropelek Bacha, jeśli problem fizyczny jest wykluczony
Są takie podgumowane prześcieradła na łóżko, to nie jest rozwiązanie ale ogranicza straty

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Czw lip 11, 2013 15:16 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

mewa89 pisze:jest u weta regularnie nie ma nic z pecherzem, w ostatnim czasie nic sie w domu nie zmienilo. tylko to rozlozone lozko jak sobie z tym poradzic?

czy brak problemów z pęcherzem / nerkami itd lekarz stwierdził na oko czy też zrobił pełne badanie krwi, biochemię, badanie moczu itd?
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Od: Pt gru 29, 2006 19:04

Post » Czw lip 11, 2013 19:38 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

dokładnych badań nie robił ale stwierdził ze nie ma problemów, a czy moze byc tak ze ma problem z pecherzem ale sika tylko w tym jednym miejscu gdy jest rozlozone? bo przez ponad miesiac przy zlozonym lozku byl spokoj

mewa89

Post » Czw lip 11, 2013 21:51 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

mewa89 pisze:dokładnych badań nie robił ale stwierdził ze nie ma problemów, a czy moze byc tak ze ma problem z pecherzem ale sika tylko w tym jednym miejscu gdy jest rozlozone? bo przez ponad miesiac przy zlozonym lozku byl spokoj

Bez badań krwi, biochemii i badań moczu nikt nie odpowie Ci na pytanie

Wrrrrrrrrrrrrrr jak ja uwielbiam wetów stawiających diagnozy na oko, porażka powinni takim odbierać prawo wykonywania zawodu

radziłabym zrobić badania, jeśli nic nie wykażą można pomyśleć o feliway
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Od: Pt gru 29, 2006 19:04

Post » Pt sie 30, 2013 9:15 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

witam
podepne się pod temat żeby nowego nie zakładać :)
mam problem z kotką, wszystko było w porządku do pierwszej rui, podczas rui zaczęła sikać gdzie popadnie na podłogach (nigdy na łóżku czy stole), doradzono wykonanie zabiegu sterylizacji i zabieg się odbył, niestety ale sikanie nie ustało :( fakt że teraz sika rzadziej na podłoge ale jednak to się zdarza :( upatrzone ma pare miejsc w kątach pokoju i w łazience jeżeli coś z ubrania leży na podłodze :( myłem, dezynfekowałem, polewam olejkami owocowymi i nic :( jak tylko zapach wywietrzeje już idzie nasikać :( do kuwety zawsze robi grubszą sprawe i czasami nawet tam sika
w sumie mam dwa koty bo jeszcze kocura z którym nie ma żadnych problemów :)
nawet założyłem dwie kuwety bo myślałem że przeszkadza jej zapach kocura ale nic to nie dało
czytałem tematy na forum ale ni jak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, znalazłem że koty sikają wszędzie i zawsze a mój wie gdzie kuweta i czasem tam się załatwia

kitkadama

Od: Pt sie 30, 2013 8:59

Post » Czw wrz 12, 2013 22:36 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Pełne badania krwi i moczu to podstawa.
Dopiero jeśli badania niczego nie wykażą trzeba przeanalizować zachowanie. Mój mój kot młodziak sikał głownie na lózko zwłaszcza z pościelą i behaviorysta nie miał jakiegoś wyjątkowego pomysłu. Chodziło o nawyk, tak po prostu mojemu slodkiemu kociakowi spasowało sikanie na łózko i szybko sie przyzwyczaił ze tak mu dobrze. Mnie nie bylo dobrze, bo łózko co kilka dni osikane i kupal tez, nawet cześciej. Trzeba się było pozbyć tego nawyku bez względu na pierwotną przyczynę. Jesli można nie rozkładac łozka to nie rozkładam. Oczywiście kuweta zaraz obok. Prześcieradło nieprzemakalne musi być. No i obserwujemy, za przymierzanie się do sikania na lóżku - awantura, "widze cie!!", za sikanie do kuwety - chwalenie, głaski, radość i takie tam.
No i jesli sikanie stalo sie nawykiem, to ja pracuje nad tym zeby "niesikanie" stało nowym nawykiem.
Po kilku miesiacach sa efekty. Nie ma sików codziennie, wrecz przeciwnie, czasami mija drugi, trzeci tydzien a ja mysle: kurcze, trzeba zmienic posciel choc nie nasikane ;)
Zycze Ci cierpliwości, jeśli bedziesz uwazna i konsekwentna to na pewno z tego wyjdziecie.
:ok: :ok: :ok:
Obrazek

LenamaLeona

Od: Nie mar 24, 2013 11:54

Post » Wto wrz 24, 2013 14:15 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

To moze ja opiszę swój przypadek .
Kotka wysterylizowana przez 8 lat sikała kilka razy w tygodniu do łóżka .
Przez 8lat próbowaliśmy ustalić o co chodzi. W czasie 8 lat zrobiliśmy od groma badań wszelakich . Konsultowaliśmy kota u wielu weterynarzy oraz u behawiorysty.
Ustalono , ze to zachowanie behawioralne , ponieważ w wynikach badań , usg nic nie wychodziło, były one w ciągu tych lat wielokrotnie powtarzane.
Mieliśmy kilka załamań i myśleliśmy o oddaniu kota , do domu gdzie byłby jedynakiem ( mamy 2 koty).
Nie oddaliśmy kota i nadal szukaliśmy przyczyny podczas wizyt kontrolnych.
Któregoś razu kot dostał zapalenia dziąseł. Pani doktor na całe szczęście postanowiła zajrzeć do kocich zębów . Kotka została uśpiona. Okazało się , że połowa zębów od środka jest w stanie tragicznym , czego nie było widać z zewnątrz . Kotu wyrwano polowe zębów ( oczywiście za naszą zgodą ) . Od tamtej pory sikanie do łóżka skończyło się definitywnie , a naszemu kotu zmienił się dodatkowo charakter.
Przestał być marudny ,wyciszył się , zaczął jesc suchą karmę , ktorej nigdy nie chciał jeść . Teraz je tylko suchą bo mokrej juz nie chce . Brak zębów w niczym mu nie przeszkadza.
Do czego zmierzam , kota trzeba dobrze zdiagnozować i wykluczyć choroby.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Śro paź 02, 2013 19:14 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

powoli sytuacja z moją kotką wraca do normy :) zdarzy jej się siknąć w kącie ale to sporadycznie :)
tylko nadal został problem sikania na wszystko co z materiału jeżeli leży w łazience na podłodze :( to jest silniejsze od niej ;)

kitkadama

Od: Pt sie 30, 2013 8:59

Post » Nie lis 03, 2013 9:26 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Hej wszystkim. Dołączam się do pytania. Od tygodnia mieszka ze mną moja wymarzona kotka :). Jest jeszcze malutka ma 9 tygodni. Od początku siusiała do kuwety, została nauczona w poprzednim domu. Od 2 dni rano jak śpimy wskakuje nam na łóżko i siusia tylko raz, potem chodzi do kuwety. Jest jeszcze za mała na kastrację, a nie chcę za bardzo jej przeganiać, bo jeszcze się klimatyzuje. Poza tym śpi tylko koło mnie. Jak czuje, że mnie nie ma budzi się i miauczy. Co w tej sytuacji mogę zrobić, jest jakaś rada? Oczywiście jutro pójdę do weterynarza i zbadam kicię, natomiast wydaje mi się, że nie ma problemu z pęcherzem tym bardziej, że jest to tylko raz z samego rana jak śpimy.

Figakociczka

Od: Nie lis 03, 2013 9:14

Post » Pon gru 23, 2013 13:52 Re: pomocy! kotka sika na łóżko!

Podepnę się pod temat
Krótka historia naszego kota:
w sierpniu adoptowałam półrocznego kocurka, który spędził jakiś czas na ulicy :( Od razu został wykastrowany (zanim do nas trafił), początki były bardzo trudne, bał się ludzi, chował za pralką, sikał w wiele miejsc, ale stopniowo to się poprawiało. W tej chwili jest to miły, oswojony kocurek, daje się głaskać, bawi się z ludźmi i sam, zrobił ogromne postępy od dnia, kiedy się poznaliśmy. W tej chwili kot sika ładnie do kuwety, bez problemu o ile sypialnia jest zamknięta. Sypialnia otwarta- kot wchodzi na łóżko i sika na kołdrę.
Jeśli nie wejdzie do sypialni przez miesiąc, to przez miesiąc nigdzie nie nasika. Jak wejdzie do sypialni- zaraz nasika.
Jak już pisałam, jest wykastrowany zaszczepiony, miał robione testy na choroby wirusowe. Robiłam mu badanie moczu- wszystko w normie. Kot nosi obróżkę z feromonami, ale to nie pomaga :(
Czasem się zastanawiam, czy nie został wywalony na ulicę z poprzedniego domu z tego powodu :?
Po każdej "akcji" piorę pościel, ale kołdry nie upiorę. Może powinnam wyrzucić tą zasikaną kołdrę? Ale boję się, że nową znów zasika.
Kot ma ewidentnie jakiś problem z sypialnią, ale nie umiem go zrozumieć i mu pomóc :(

Kicia_i_My

Od: Śro paź 24, 2012 15:25

[poprzednia][następna]