Problem-czy to zwykle zatkanie??

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 02, 2007 19:55 Problem-czy to zwykle zatkanie??

Dobry wieczór.
Od kilku dni mam z moim kocurkiem pewnien problem:
a) jest osowialy, ale juz mniej, niz np 2 dni temu-wtedy w ogole nawet nie zblizal sie do nas, a jak go ktos wzial na kolana-uciekal
b) futerko uległo znacznemu pogorszeniu- wczesniej bylo blyszczace, o intensywnej barwie-teraz jest matowe, 'rozdziela sie' (?) nie wiem, czy wszyscy rozumieja? czaesci futera oddzielaja sie od siebie na prawie calym ciele
c) prawie nic nie je- skubnie kilka chrupek, wczoraj wypil zoltko, poza tym dokarmiam go Exigentem, ktorego uwielbia, zjadl doslownie lyzeczke gerberka z indykiem
d) nie ma kup.
Kilka razy podawalam mu malt paste, ale on jest nie znosi, wiec z pewnym klopotem, ale inaczej sie nie dalo.
Poza tym, przeczytalam gdzies na forum, ze jelita przestaly pracowac w wyniku stresu(?)-byc moze tak bylo u nas? Wyjechalismy w wigilie wieczorem, a wrocilismy 26 grudnia rano-kot mial oczywiscie zapas chrupek, wody, ale zjadl juz wtedy malutko. Potej jadl, ale nie ogromne ilosci, lecz wysarczajaca, a teraz-jak pisalam wyzej. Czy nieobecnosc mogla byc przyczyna stresu, a co za tym idzie-zatkania?
I teraz najważniejsze- co oprócz malt-pasty mam mu dawac? czy mam mu cos dawac oprocz niej? czy podtykac smakoloyki , zeby jadl cokolwiek? czy jest koniecznosc jechac do weta? nie wiem, czy mnie kots zwiezie-najpredzej mama, ale jakby nie, to w sobote pojechalabym sama, ale to przeciez kawal czasu! co robic?prosze o rady

Axel

Od: Pt mar 07, 2003 20:59

Post » Wto sty 02, 2007 20:12

Jechać do weta!Być może nie robi kupek, bo mało je, ale może być zatkany na maksa. Dwa tygodnie temu mój kot miał płukane jelita pod narkozą, bo był cały zapchany kupą. Mimo tego miał normalny apetyt, mył się a mój niepokój wzbudził właśnie brak kupy. Lepiej jechać i sprawdzić

Bettie

Od: Pon sie 21, 2006 18:12

Post » Śro sty 03, 2007 2:01

Jeśli kot jest bardzo osowiały i ma zmierzwione futro, to ja bym jak najszybciej jechała do weta.
Jeśli nie robi kupy, to możesz mu dać parafinę na poślizg. Parafina praktycznie nie wchłania się z przewodu pokarmowego, więc nie powinna mu zaszkodzić. A jeśli kot w ogóle się nie załatwia, to może mu pomóc.
Nie mam pojęcia ile dawać tej parafiny, bo nigdy nie miałam takiego problemu. Co prawda czytałam o dawkowaniu na forum, ale niestety nie pamiętam.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Śro sty 03, 2007 7:29

Tu jest troszke o tej parafinie - Myszka.xww napisala, zeby podac 3cm dopyszcznie:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=48244

Pamietam jeszcze, ze w innym watku byla mowa o siemieniu lnianym. Zeby sparzone podac kociatemu. Ktos pisal, ze pomaga nawet gdy parafina nie przynosi efektow.

Powodzenia. Trzymam kciuki za malucha.

EDIT: Dodaje jeszcze dwa pomocne byc moze linki:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=52396
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=53488

nomiczek

Od: Czw wrz 21, 2006 15:26

Post » Śro sty 03, 2007 9:14

Koniecznie do weta. Jeśli futro kota wygląda kiepsko to problem ma zdecydowanie dłuższą historię niż okres świateczny. Problemy z futrem często są wynikiem zarobaczenia ale tu nie można wykluczyć, że to jakiś dłuższy proces chorobowy. Jak długo kot się nie załatwia? Osowiałość to wyraźny sygnał alarmowy. Może to problemy z nerkami - koty tracą apetyt, może zatkanie, może jakaś infekcja bakteryjna lub wirusowa. Czy możesz zmierzyć mu temperaturę? Trzeba ogladnąć dokładnie kocie gardło, zęby, buzię, osłuchać, obmacać a to może zrobic tylko weterynarz. Może ma problemy z gruczołami okołoodbytowymi - czy nic się nie dzieje pod ogonkiem? Stres związany z wasza nieobecnością mógł tylko pogłębić chorobę.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Śro sty 03, 2007 11:36

Z doświadczenia wiem, że trzeba szybko reagować na kocie choroby. Najlepiej od razu bez eksperymentów skontaktować się z weterynarzem. Kot nie robi kupy, bo nie je a przyczyna może być zupełnie inna. Może nie je z powodu chorych zębów, a może złapał jakiegoś wirusa. Koty szybko się odwadniają - ważne żeby pił wode.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Śro sty 03, 2007 12:16

Barbara Horz pisze:Z doświadczenia wiem, że trzeba szybko reagować na kocie choroby. Najlepiej od razu bez eksperymentów skontaktować się z weterynarzem. Kot nie robi kupy, bo nie je a przyczyna może być zupełnie inna. Może nie je z powodu chorych zębów, a może złapał jakiegoś wirusa. Koty szybko się odwadniają - ważne żeby pił wode.

Tak dla przykladu napisze, ze moj Lexus niedawno tez przestal jesc i pic a jesli to robil to minimalnie. Okazalo sie, ze ma powazne nadzerki w pysiu. Kupalka tez nie bylo ale u nas na szczescie tylko przez poltora dnia. Zaczelo sie wlasnie od osowialosci, przytulac sie co prawda przychodzil ale glownie spal z zacisznych miejscach. Potem przestal jesc.

Bardbara ma racje - wet musi go zobaczyc jesli nie jestes 100% pewna, ze to zatkanie a z tego co piszesz - pewnosci nie ma. Podano Ci tu rady co do sposobu postepowania z zatkanym kotem - ale najpierw wet to musi stwierdzic. Skoro trwa to juz killa dni - to nie ma na co czekac. Moze kociak cierpi o tych kilka dni za dlugo bo przyczyna jest inna?

nomiczek

Od: Czw wrz 21, 2006 15:26

Post » Pt sty 05, 2007 17:52

Witajcie
Długo nie mogłam pisać, ale juz jestem :)
Właściwie-poprawe juz widze, i to duza. Przede wszystkim, już w środę zrobił kupę :D , a potem jeszcze jedna. To znaczy, ze malt-pasta zadzialala :) Od kilku dni zachowuje sie 'normalnie' - idzie tam, gdzie sa domownicy, chetnie przychodzi na mizianki, szaleje po domu. Bardzo sie ciesze, ze juz lepiej sie czuje :D Goraczki nie mial na pewno. Juz je o wiele wiecej, niz kilka dni temu, dzisiaj nawet zjadl rybke :) No, futerko nie wygla na pewno, jak wczesniej-ale... sadze, ze jak juz zaczal jesc i zalatwiac sie, nie jest osowialy, to jest duuza poprawa, prawdA?
dziekuje bardzo za wszystkie rady

Axel

Od: Pt mar 07, 2003 20:59