Chora wątroba należy do mojego Kuby. Leczymy tę watrobę już chyba ponad 2 lata, kiepsko nam idzie.... Półtora roku temu Kuba miał robione usg, które wykazało nieznaczne powiększenie wątroby bez zmian w miąższu oraz poszerzenie przewodu żółciowego pęcheryzka do 3-4 mm w poczatkowym odcinku co może wskazywac na zmiane wrodzoną. Pecherzyk żółciowy oraz wszystkie narządy wewnetrzne - bez zmian.W badaniach krwi podwyższone były tylko AlAT i AspAT (znacznie), reszta badan w normie. Kuba dostawał hepatil i essentiale, niestety on nigdy nie jadł suchej karmy a leczniczej puszkowej tez nie chce jeść. Robilismy regularnie badania kontrolne - profil watrobowy: AlAT i AspAT szalały ale AP, bilirubina i GGt były zawsze w normie. No i cholesterol ponad normę. Od 3 m-cy Kuba dostaje Zentonil. W piatek zrobilismy badanie krwi. O mało nie zemdlałam z wrażenia:
AspAT - 138 (było ostatnio 172, norma 6-44)
AlAT - 210 (było ostatnio 258, norma 20-107)
AP - 134,9 (było 57, norma 23-107)
Bilirubina całkowita - lipemia (było 0,6 norma 0,5-1,2)
Albumina - 30 (było 40, norma 27-39)
GGT - 33 (było 4,3 norma 0-5)
Cholesterol całkowity - 321 (było 263, norma 77,4-201,2)
LDH - 617,6 (było 323 norma 161-1051)
A do tego kot czuje sie nieźle, kupki normalne, apetyt umiarkowany, ale Kuba ma już prawie 8 lat, ma bezwładną tylną część ciała i mało ruchu.
Poradźcie co ja mam robić?
Nasza p. doktor po przeanalizowaniu wyników zaleciła:
- nadal podawać Zentonil (dodatek zywieniowy dla kotów ze schorzeniami watroby zawierający metioninę)
- podawac jednak Essentiale Forte (co drugi dzień zawartość jednej kapsułki)
- przestawić kota tylko i wyłącznie na jedzenie lekkostrawne, przygotowywane w domu
Po miesiącu - powtórzyć badanie krwi (profil watrobowy).
Kuba nie je i nigdy nie jadł suchego - dieta weterynaryjna odpada więc, bo jeśli chodzi o mokrą karmę leczniczą to też nie za bardzo (w weekend zjadł z trudem 1 puszkę Trovetu HLD czyli 175 g) a ja nie bardzo moge sobie pozwolić na marnowanie tak drogiego jedzenia.
Czy ktoś ma doświadczenie z kotem chorym na wątrobę, nie jedzącym karmy leczniczej? Czym mam go karmić? Dieta powinna być wysokobiałkowa i niskotłuszczowa. Poradźcie proszę...