szukanie strony w wątku

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 18, 2008 9:21 szukanie strony w wątku

Interesujący mnie wątek ma np. 88 stron.
Zaczęłam czytać od pierwszej strony, temat mnie wciągnął :oops: , ale z braku czasu musiałam przerwać czytanie.

Chciałabym zacząć czytanie od strony, na której skończyłam ( np. na 33 )
i muszę znów zaczynać szukanie od strony pierwszej :roll:

Jeśli minęłam połowę, to szukam od końca, bo bliżej :wink:

Chciałam dowiedzieć się, czy jest jakaś możliwość kontunuacji czytania od strony, na której się skończyło.

POzdrawiam

kciuk

Od: Sob kwi 12, 2008 20:11

Post » Pon sie 18, 2008 9:36

Można, trzeba tylko umieć mnożyć ;)

Jak kliknie się na pierwszą stronę wątku (przez link pod liczbą "1", NIE na tytuł), to link w pasku adresu przeglądarki wygląda tak:

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=2089&start=0

Gdzie parametr "t=" ma różną wartość w zależności od wątku. Parametr "start=" mówi natomiast, od którego postu zaczynamy czytać.

Teraz, wiedząc, że na jednej stronie wątku jest 15 postów i chcąć oglądać wątek od 33 strony, liczymy, od którego postu mamy zacząć:

15*(33-1)=15*32=480

Czyli chcemy zacząć od 480-tego postu. Modyfikujemy więc link w pasku adresu przeglądarki, aby wyglądał tak:

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=2089&start=480

wciskamy klawisz "Enter" i siup! Jesteśmy na 33 stronie wątku 8)
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Pon sie 18, 2008 9:57

8O jejciu...Dziękuję bardzo za wytłumaczenie :D
To w sumie nie takie trudne, skoro od razu zrozumialam :oops:

kciuk

Od: Sob kwi 12, 2008 20:11

Post » Pon sie 25, 2008 22:16

A na niektórych forach (php) w miejscu nieaktywnych kropek (tych pomiędzy stronami początkowymi i końcowymi wątku) jest aktywny link, rozwijający te ukryte strony. I można sobie to rozwinąć, wejść na konkretną stronę i czytać, bez mnożenia i kombinowania.
Czy na miau nie dałoby się zastosować podobnego rozwiązania?
Zwłaszcza, że często szukamy cennych, merytorycznych informacji i zależy nam na czasie, bo w grę wchodzi kocie zdrowie.
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Nie sie 31, 2008 12:04

Ja osobiście mam w "Ulubionych" przeglądarki folder "Chwilówki" i jeśli przerywam czytanie wątku z braku czasu, a chcę wrócić, zapisuję tam linka, którego kasuję po dojściu do końca. No, ale ja osoba uporządkowana - w komputrze przynajmniej - jestem :twisted: Obliczanie pozycji posta czy strony też stosuję, ale raczej jeśli widzę, że wątek mający 84 strony jest bardziej wypełniony emocjami czytających, niż faktami, do których chcę się dokopać :wink: To wtedy przeliczam i zaglądam po kilka-kilkanaście stron dalej, tak jakbym kartkowała książkę :lol:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30