Kilka spostrzeżeń początkowej forumowiczki :)

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 16, 2007 13:39 Kilka spostrzeżeń początkowej forumowiczki :)

Przeglądam forum od niedawna i ogólnie bardzo mi sie podoba, gdyż tętni życiem, szybki odzew, jest mnóstwo postów i prawie na wszystkie pytania można znaleźć odpowiedź. Lecz w związku z ogromną ilością postów ciężko jest cokolwiek wyszukać :( Bo wyszukiwarka zazwyczaj zwraca setki wyników. Myślę, że gdyby dział Koty został podzielony na kilka drobniejszych działów np zdrowie, zabawa, karmienie itp było by dużo łatwiej wyszukać potrzebne informacje. Nie myśleliście nad tym? :)

miffy

Od: Pt maja 04, 2007 9:17

Post » Śro maja 16, 2007 13:50

Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Czw lip 12, 2007 11:31

Hmm, ok rozumiem, takie zasady ale im dłużej korzystam z forum, tym bardziej sie przekonuję, że przynajmniej te multi-postowe opowieści o kotach powinny być oddzielone od pytań, porad itp.
Czyli przydałby sie jakiś takiś dział typu kocie opowieści ;)
ObrazekObrazek

miffy

Post » Czw lip 12, 2007 18:09

Widzę, że mamy podobne odczucia :)
Moje posty z konkretnymi propozycjami działów są w temacie: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=62747
Forum może rzeczywiście ma klimat, ale przecież przede wszystkim ma służyć kociarzom... Moim zdaniem, bardziej uporządkowane, działałoby sprawniej, podobnie jak sprawniej działałaby wyszukiwarka, bo można by np. zaznaczyć szukanie konkretnej frazy w dziale "Zdrowie", a nie w dziale "Koty", gdzie oprócz sposobu leczenia wyskoczyłoby nam kilka tys. postów z historiami kotów, które np. zapadły na daną chorobę...

majast

Od: Sob maja 05, 2007 22:06

Post » Czw lip 12, 2007 22:34

Popieram pomysł.
Ja juz nie taka "młódka" na forum, ale dalej nie łapię, czego gdzie szukać :roll:
Straszny misz-masz jest ;)
ObrazekObrazek

Kocikici

Od: Sob lip 15, 2006 20:48

Post » Pt lip 13, 2007 6:49

Jak dla mnie jest ok. Właśnie to mi się w forum.miau podoba, że nie muszę ciągle zmieniać działów, praktycznie wszystko mam w jednym...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt lip 13, 2007 7:00

No właśnie może i ten jeden dział główny ma swój klimat, z tym że w obecnej chwili jedynym sposobem by znaleźć interesujący mnie temat muszę używać wyszukiwarki bo przeglądać forum sie nie da z powodu ogromnej ilości kocich opowieści, które miło sie czyta aczkolwiek w razie poszukiwania rady z reguły są bezużyteczne.
Więc by zatrzymać klimat, nie trzeba rozdzielać jedzenia od zdrowia i zabawy, tylko przenieść kocie opowieści :)
ObrazekObrazek

miffy

Post » Pt lip 13, 2007 7:25

A jeśli mój kot zachoruje, to będę z moim wątkiem skakać z jednego działu do drugiego?
...

CoToMa

Post » Pt lip 13, 2007 7:50

Ja to widzie tak, że jeśli kotek zachoruje i chcemy opowiedzieć o tych perypetiach, podzielić sie spostrzeżeniami to piszemy w kategorii kocie opowieści a jeśli szukamy konkretnej porady to w dziale koty.
ObrazekObrazek

miffy

Post » Pt lip 13, 2007 7:56

Ale po co mnożyć wątki? Ja mam więcej kotów i często mi na coś chorują. Wiec po co miałabym mnożyć watki? :roll:
...

CoToMa

Post » Pt lip 13, 2007 8:03

Ale ja nie pisze o mnożeniu wątków. Piszemy tam, gdzie uważamy to za stosowne. Jeśli ktoś pisze kocią historie, to nie znaczy, że tam, w swoim wątku, nie może poprosić o radę w między czasie :)
Po prostu uważam, że na forum jest mnóstwo typowych opowieści i myślę, że dla tej grupy przydałby się osobny dział, by forum stało się bardziej pomocne dla kogoś, kto poszukuje odpowiedzi na konkretne pytanie.
ObrazekObrazek

miffy

Post » Pt lip 13, 2007 8:16

miffy pisze:Ale ja nie pisze o mnożeniu wątków. Piszemy tam, gdzie uważamy to za stosowne. Jeśli ktoś pisze kocią historie, to nie znaczy, że tam, w swoim wątku, nie może poprosić o radę w między czasie :)
Po prostu uważam, że na forum jest mnóstwo typowych opowieści i myślę, że dla tej grupy przydałby się osobny dział, by forum stało się bardziej pomocne dla kogoś, kto poszukuje odpowiedzi na konkretne pytanie.

Tylko że wtedy nie mam co liczyć na radę osób, które na co dzień nie zaglądają do mojego wątku, a które mogłyby mi pomóc...
...

CoToMa

Post » Pt lip 13, 2007 21:43

A teraz zaglądają, nie wiedząc, że akurat potrzebujesz porady?

Są tu też przecież tematy, w całkiem sporych ilościach, gdzie opisywany jest problem i inni forumowicze udzielają porad, opisują swoje sposoby na poradzenie sobie z nim... Szczególnie sporo jest takich wątków w dziale hodowlanym.

Póki co efekt braku odpowiednich działów jest taki, że np. istnieją bardzo konkretne, czasem specjalistyczne tematy o danej chorobie istnieją, a obok nich rzesze tematów, gdzie problem jest wspomniany, bo np. kot - główny bohater wątku - zachoruje. Ale do tej pierwszej grupy ciężko jest dotrzeć, nawet z użyciem wyszukiwarki.
Może łatwiej byłoby, gdyby przy wyszukiwaniu zaznaczałoby się "Forum: Zdrowie", a nie "Forum: Koty"?

Jak to jest, że dało się wyodrębnić np. dział "Spotkania", a uporządkowanie reszty forum spotyka się z takim oporem?
Owszem, dzięki temu miau ma swój klimat, ale co innego gdy w danym dziale jest 100 tematów, a co innego - ponad 5000...

majast

Od: Sob maja 05, 2007 22:06

Post » Pt lip 13, 2007 22:58

majast pisze:
Póki co efekt braku odpowiednich działów jest taki, że np. istnieją bardzo konkretne, czasem specjalistyczne tematy o danej chorobie istnieją, a obok nich rzesze tematów, gdzie problem jest wspomniany, bo np. kot - główny bohater wątku - zachoruje. Ale do tej pierwszej grupy ciężko jest dotrzeć, nawet z użyciem wyszukiwarki.
Może łatwiej byłoby, gdyby przy wyszukiwaniu zaznaczałoby się "Forum: Zdrowie", a nie "Forum: Koty"?

Jak to jest, że dało się wyodrębnić np. dział "Spotkania", a uporządkowanie reszty forum spotyka się z takim oporem?
Owszem, dzięki temu miau ma swój klimat, ale co innego gdy w danym dziale jest 100 tematów, a co innego - ponad 5000...

O, właśnie o to mi chodziło. Zresztą, nazwy for też niewiele mówią - koci łapci w zasadzie tylko sugeruje, że to tematyczny salon (wszystko i nic ;)) a kociarnia od kotów czym sie w sumie rózni?
Jak ktoś jest bywalcem od lat, to widzi różnicę jasno i przejrzyście, a laik nie.
Natomiast wyszukiwanie konkretnych tematów to chyba jakaś kara :roll: - szukając tematu o chorobie dziąseł wrzuć w wyszukiwarkę hasło "dziąsła" to wyskocza ci setki nie związanych z tematem tematów ;) gdzie wyraz dziąsła po prostu sie pojawia pomiędzy relacją o obiadku Mruczka, a opowieścią o ziewaniu Kruczka. I siłą rzeczy albo spędza sie długie godziny nad wertowaniem wyników wyszukiwania, albo zakłada sie nowy temat.
ObrazekObrazek

Kocikici

Od: Sob lip 15, 2006 20:48

Post » Sob lip 14, 2007 6:42

majast pisze:A teraz zaglądają, nie wiedząc, że akurat potrzebujesz porady?

Są tu też przecież tematy, w całkiem sporych ilościach, gdzie opisywany jest problem i inni forumowicze udzielają porad, opisują swoje sposoby na poradzenie sobie z nim... Szczególnie sporo jest takich wątków w dziale hodowlanym.

Tak zaglądają, bo nie wiem czy wiesz, ale tytuł watku można zmieniać w zależności od potrzeb. i już nie raz uzyskałam pomoc osób, które na co dzień mojego wątku nie czytają.
...

CoToMa

[następna]