poczta-hieroglify zamiast polskich znaków

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 04, 2007 17:12 poczta-hieroglify zamiast polskich znaków

Mam problem techniczny, wprawdzie nie związany z uzytkowaniem forum, ale może ktoś mi coś poradzi.
Otóż od pewnego czasu w mojej skrzynce pocztowej w wiadomościach otrzymanych zamiast polskich znaków pokazują się mi "hieroglify".
Czy to kwestia ustawień czy też może jakiś wirus?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Sob paź 06, 2007 10:01

Jak masz pocztę w programie outlok musisz wejść w: <Widok>-->Kodowanie-->Europa środkowa(windows)

Jak masz na stronie netowej to pewnie jest tak samo. Wejdź w pasek narzędzi w widok i tam zmień ustawienia na Europa środkowa(windows)
Powodzenia;)
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Sob paź 06, 2007 10:46

Mam pocztę na onecie i wchodze do niej przez ich strone.
na pasku narzędzi wybrałam "widok" potem "kodowanie" i przełączyłam z "Europa środkowa (ISO)" na "Europa śr. (WINDOWS)" . Nie pomogło.
Dziwne jest to że niektóre tytuły wiadomości wyglądają normalnie a inne są z hieroglifami.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Post » Sob paź 06, 2007 12:47

To ja już nie wiem :(
Popytam...jak się czegoś dowiem to napiszę ;)
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Czw paź 11, 2007 11:43

Może ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
Jest to dla mnie bardzo uciążliwe - muszę się bardzo skupiać, żeby pisać bez polskich znaków (chcąc zachować czytelność maila).

fili

Post » Czw paź 11, 2007 12:51

fili pisze:(...)
Otóż od pewnego czasu w mojej skrzynce pocztowej w wiadomościach otrzymanych zamiast polskich znaków pokazują się mi "hieroglify".(...)

fili pisze:(...) muszę się bardzo skupiać, żeby pisać bez polskich znaków (chcąc zachować czytelność maila).(...)

To problem dotyczy wiadomości otrzymanych, czy wysyłanych?

Obowiązującym standardem kodowania polskich znaków w internecie jest ISO-8859-2.
Chcąc wysyłać listy z polskimi znakami powinnaś używać właśnie tego kodowania.

Jeżeli nie możesz odczytać poczty otrzymanej, to poszukaj w swoim programie pocztowym funkcji, która spowoduje wyświetlenie wszystkich nagłówków odebranego listu (nie znam Onetu, więc nie powiem gdzie ta funkcja się znajduje).
Jeśli uda Ci się wyświetlić wszystkie nagłówki, to poszukaj wiersza zaczynającego się słowami "Content-Type". Tu będzie zapisana informacja jakiego kodowania używał nadawca listu.
Np. Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
albo: Content-Type: text/plain; charset=UTF-8

Teoria głosi, że program pocztowy powinien sam na podstawie takiego nagłówka odpowiednio zdekodować list. Jeśli tak się nie dzieje, to musisz do każdego otrzymanego listu "ręcznie" ustawiać stronę kodową taką, jakiej użył nadawca (czyli taką, jaką odcztasz z nagłówka listu).

Przykład:
list z następującym tekstem:
ąćęłńóśżź
ĄĆĘŁŃÓŚŻŹ

1. Wysłany z polskimi znakami zakodowanymi według UTF-8
A) Zdekodowany u odbiorcy według UTF-8
Obrazek
B) Zdekodowany u odbiorcy według iso-8859-2
Obrazek

2. Wysłany z polskimi znakami zakodowanymi według windows-1250
A) Zdekodowany u odbiorcy według windows-1250
Obrazek
B) Zdekodowany u odbiorcy według iso-8859-2
Obrazek

Ten sposób powinien zadziałać, ale gwarancji nie daję ;)

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43