madrugada pisze:mir.ka pisze:madrugada pisze:mir.ka pisze:madrugada pisze:Na blacie kuchennym aktualnie jest Nolina. Pilnuje składników na ciasto.
i jakie upiekła?
Brownie bez mąki.
a co w zamian?
Dobre pytanie. Chcesz przepis?
mir.ka pisze:dawaj, choć w browni jest czekolada a ona mi szkodzi...w nadmiarze
Składniki
- jajka (3 sztuki)
- cukinia (ok. 300 g)
- kakao do pieczenia (15 g)
- [masło (20 g), olej kokosowy (2 łyżki)] - użyłam oleju zamiast (1/3 szklanki)
- cynamon (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia w wersji bezglutenowej (1 łyżeczka)
- ksylitol lub erytrytol (3 łyżki)
Opcjonalnie na polewę
- gorzka czekolada z jak największą ilości kakao (100 g, minimum 80%)
Wykonanie:
1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na kwadrans, żeby puściła wodę. Po tym czasie „odcisnąć” z nadmiaru wilgoci.
2. Olej zmiksować ze słodzikiem, dodawać po jednym żółtku i miksować do osiągnięcia gęstej masy. Na końcu dodać białka i dokładnie wymieszać.
3. Dodać produkty sypkie i znów wymieszać.
4. Na koniec wrzucić do miski odciśniętą cukinię i wymieszać z pomocą drewnianej łyżki (UWAGA! Jeśli chcesz zamieszać wszystko z pomocą miksera, to zastosuj pokrywkę na miskę, inaczej zawartość ochlapie cały blat).
5. Piec 45-50 min w temp.180 ℃, z termoobiegiem. U mnie wyszła z tego mała keksówka.
6. Z gorzkiej czekolady i 20 g masła zroić polewę, rozpuszczając oba składniki i dokładnie mieszając.