» Czw gru 10, 2015 20:13
Grzybica u kotów - kto ma doświadczenie?
Jak w temacie, a nawet więcej bo trafiłam kumulację.
Moja 14-letnia kotka od małego raz po raz prezentuje nam grzybka microsporum, we wrześniu znowu ją obsypało. Była już kilkakrotnie szczepiona. Również teraz miała szczepienia Felisvac-iem MC we wrześniu / 3 dawki/. Tym razem szczepionka nie pomogła.
Jednocześnie w październiku przygarnęłam rocznego podrzutka i on okazał się zarażony grzybicą, wyhodowano trichophyton.
Zalecono smarowanie Imaverolem, co drugi dzień. Poprawy są krótkie i po paru dniach znowu pojawiają się strupki u obu kotów, czasem w innych miejscach, czasem w tych samych.
Zdecydowałam się na szczepionkę Insolem - pierwsza u obu kotów była 25 listopada, druga - dzisiaj. Po pierwszej szczepionce nastapiła poprawa ale 3-4 dni później koty były znowu mocno obsypane.
Są też kąpane w szamponie p.grzybiczym. Dodatkowo teraz u obu pojawiły się silne odczyny skórne, skóra z powodu nadmiernego lizania wygląda jak oparzona. Wetka kazała odstawić Imaverol i pryskać oxycortem. A na oxycorcie jest info - przeciwskazania - grzybica. Podobno kombinacja antybiotyku i sterydu jest silna pożywką dla grzybów.
Szukam w necie informacji o tym czym najskuteczniej je wyleczyć, niestety większość informacji jest sprzed 6-9 lat a proponowane tam środki są obecnie niedostępne.
Wiem że leczenie grzybicy jest długie i uciążliwe ale może ktoś ma doświadczenie ze skutecznejszymi lekami? Do smarowania czy dopyszcznie.
Czytałam wpisy o syropie intrafugol, podobno bardzo skutecznym, jednak wynika z nich że nie jest on dostępny w Polsce.
Proszę, jeśli mieliście u swoich zwierząt uporczywą grzybicę i skutecznie ją zwalczyliście - podzielcie się ze mną swoim doświadczeniem.
Wolność, kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem.(Chłopcy z Placu Broni)
MISIA- 1.06.2002 - 13.12.2012. Skarbie, gadułeczko moja. Bardzo mi Ciebie brak.
MIKITKA - 03.2002 - 13.07.2015. Tak bardzo mi żal.
FELUTEK - 03.2002 - 11.10.2015. Najcudowniejszy kot terapeutyczny.
OKRUNIA - 09.2002 - 16.08.2018. Śpij, skarbie kochany.
GACEK - 03.2014 - 22.06.2019. Wierny i mądry Przyjaciel.
TYGRYNIA - 05.2002 - 16.12.2020 .Maleńki koto-piesek.
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=153652 sprawdź zanim oddasz kota!