Jak oswoić ze sobą dwa koty?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie cze 09, 2013 16:38 Jak oswoić ze sobą dwa koty?

Mam dwa koty, pierwsza zamieszkała kotka w wieku ponad rok, po przejściach (adoptowana znajda) obecnie mieszka ze mną ponad pół roku, nie wysterylizowana, z charakteru była zawsze nieufna i strachliwa, ale na zawołanie przybiegała. Obecnie do domu wprowadził się nowy domownik 1,5 miesięczny kocurek, ufny, wesoły i przyjaźnie nastawiony. Z chwilą jego przybycia kotka zachowuje się dość agresywnie do niego jak i do mnie (syczy, warczy) aczkolwiek jeszcze nikogo nie ugryzła. Najgorzej jest gdy młody kociak chce do niej podejść, wtedy ucieka w popłochu albo syczy i warczy, nie reaguje na nasze wołanie wręcz chowa się w zakamarki. Bardzo kochamy nasze kociaki, w równym stopniu się nimi zajmujemy, ale to i tak nie pomaga.. Chcielibyśmy aby umiały ze sobą współżyć. Doradźcie ! :!:
Prosiłabym o pisemną odpowiedź zamiast podawania linków. Dziękuję ^.^
Ostatnio edytowano Nie cze 09, 2013 16:55 przez kociaszka, łącznie edytowano 1 raz

kociaszka

Od: Nie cze 09, 2013 16:23

Post » Nie cze 09, 2013 16:48 Re: Jak oswoić ze sobą dwa koty?

viewtopic.php?f=1&t=44532
Poczytaj sobie tutaj - jest chyba wszystko.
I kto tu mruczy<- to nasz blog, można poczytać i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie
kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

hikora

Od: Czw sie 23, 2012 5:36

Post » Nie cze 09, 2013 16:51 Re: Jak oswoić ze sobą dwa koty?

Dopiero założyłam konto więc nie do końca jeszcze wiem jak tu się odnajdywać.. więc prosiłabym o pisemną pomoc zamiast podawani linków..
Cudownie jest mieć kota, bo chociaż skacze wszędzie i drapie meble, to gdy masz zły dzień położy się obok i pomruczy Ci do ucha, jest to ukojenie <3

kociaszka

Post » Nie cze 09, 2013 16:55 Re: Jak oswoić ze sobą dwa koty?

Niewysterylizowana, nabuzowana hormonami, więc ma poczucie swojego terytorium. Dlatego jest trudniej...

tuniax

Od: Sob sie 28, 2010 18:07

Post » Nie cze 09, 2013 17:13 Re: Jak oswoić ze sobą dwa koty?

Ale jak ja mam je oswoić ?
Cudownie jest mieć kota, bo chociaż skacze wszędzie i drapie meble, to gdy masz zły dzień położy się obok i pomruczy Ci do ucha, jest to ukojenie <3

kociaszka

Post » Nie cze 09, 2013 18:12 Re: Jak oswoić ze sobą dwa koty?

Nijak. Dopóki nie tłuką się tak, że krew i futro fruwają w powietrzu nie ingerować w ich kontakty. Dać im czas na oswojenie ze sobą.
No i jedno i drugie wysterylizować i wykastrować.
ObrazekObrazek

sia

Od: Pon maja 07, 2012 7:44

Post » Nie cze 09, 2013 18:32 Re: Jak oswoić ze sobą dwa koty?

u mnie konflikt rozwiązała obroża feromonowa dla agresorki i dodatkowe 2 kuwety,bo o nie była największa zadyma
"Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali."

husaria

Od: Śro kwi 24, 2013 19:47

Post » Nie cze 09, 2013 18:52 Re: Jak oswoić ze sobą dwa koty?

kociaszka pisze:Dopiero założyłam konto więc nie do końca jeszcze wiem jak tu się odnajdywać.. więc prosiłabym o pisemną pomoc zamiast podawani linków..

ale wystarczy tylko kliknąć w link, to jest wątek z tego forum, mnóstwo ludzi miało problemy z dokoceniami, dużo można się nauczyć. Najważniejszy jest czas, chociaż wiem, że teraz to trudne.
I kto tu mruczy<- to nasz blog, można poczytać i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie
kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

hikora

Od: Czw sie 23, 2012 5:36

Post » Nie cze 09, 2013 20:30 Re: Jak oswoić ze sobą dwa koty?

Poczytaj jeszcze tu ( wystarczy kliknąć myszką na niebieskim linku ):
viewtopic.php?f=1&t=144525&hilit=jak+si%C4%99+dokoci%C4%87
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04