Proszę Państwa, oto Krzyś - część pierwsza

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 04, 2015 16:33 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Katia K. pisze:Gatiko, robiłaś jakiś napar z tej rośliny i smarowałaś te kocie ranki? Bo człowiek wypije, a jak zastosować w przypadku kota?

Szukałam informacji, czy dla kociaka nie jest szkodliwe. wyczytałam,że nie jest - więc mam nadzieję,że wiedzieli co mówią. :) Wewnętrznie jednak u zwierzaków, nie stosowałam.
Smarowałam - ranki smarowałam , kociaczkowi.
Brałam listek, opłukiwałam, osuszałam delikatnie. Zdzierałam tę białą błonkę, a potem rozdrabniałam i "dusiłam" biedne liście dotąd, aż puszczały soki :D
Pamiętaj,żeby nie używać niczego metalowego. Szklane, drewniane... tak. Wystarczy jak zrobisz z jednego listka, świeży sok i wsmarujesz tam, gdzie trzeba.
Można w lodówce przetrzymać ze 2 dni. Można zrobić inne preparaty - typu maść ( podałam link ).

Edit.

Poczytaj też o pudrze propolisowym. On jest czysty, bez dodatków dziwnych. Na innym wątku pisałam kiedyś o kicie pszczelim , byłam świadkiem jak rany ponowotworowe się goiły szybko. Wiadome, zazwyczaj produkty pszczele , głosi sie,że moga uczulać. Fakt, ale jak każdy inny produkt, myślę.
Osobiście, stosowałam w krytycznym momencie, kiedy m.in.alergia nie pozwalała mi (dosłownie) normalnie żyć , z dobrym skutkiem.

Bezpieczne maści (jakbyś chciała podałabym Ci jakieś linki), które stosowałam na makabrycznie chorą skórę, są też na bazie konopii - efekty super. maści z bezpiecznym składem. Musiałabys poczytać. Piszę o tym, co akurat znam, co stosowałam .
Ostatnio edytowano Śro lis 04, 2015 16:43 przez gatiko, łącznie edytowano 1 raz

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Śro lis 04, 2015 16:34 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

alessandra pisze:gatiko-wielkie dzięki :1luvu:

Na zdrowie :-)

gatiko

Post » Pt lis 06, 2015 10:11 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Muszę przemyśleć, co byłoby najlepsze. Najchętniej nie ruszałabym go w ogóle, to praktycznie sama oprawa oczu, bałabym się, tym bardziej że Krzysia naprawdę ciężko spacyfikować, podawanie dicortineffu i oridermylu kosztuje mnie sporo nerwów. Mam jeszcze trochę olejku z dziurawca od Ani, ale nie wiem, czy nadaje się, długo go nie używaliśmy, stoi w szafce już półtora roku. Pomyślę, choć ostatnio najbardziej moje myśli zaprzątają problemy z dziczkami, to dla mnie bardzo trudna sytuacja.
Krzyś ma od początku problemy z oczami, raz jest lepiej, raz gorzej, zresztą same widziałyście nieraz, część zdjęć poznikała, ale pokazywałam wiele razy, jak to wygląda. Pierwsze miesiące, kiedy Krzyś miał jeszcze status tymczasa, walczyliśmy, żeby w końcu oczy były zdrowe, bez rezultatów, pewnie nie bez znaczenia jest fakt, że i Niunia ma chore oczy, nie do wyleczenia.

EDIT Nie wiem, czemu ciągle piszę "ornipural" zamiast "oridermyl" :?
Ostatnio edytowano Pt lis 06, 2015 11:01 przez Katia K., łącznie edytowano 1 raz
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pt lis 06, 2015 10:33 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Katia, ja bym tego olejku nie stosowała. Otwierany był ? Skoro stoi tyle czasu, to... bałabym się.

gatiko

Post » Pt lis 06, 2015 11:10 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Używałam go intensywnie, kiedy Krzysiowi goiło się ucho po usuwaniu tamtych dwu nowotworów. Od tamtej pory już nie, nie było potrzeby. Trochę jeszcze zostało, ale chyba faktycznie używanie go teraz to nie jest najlepszy pomysł.
Obrazek
Lewe oko zawsze gorzej wyglądało. To miejsce w górnym rogu oka, nie może się wygoić, bo Krzyś narusza sobie ciągle strupki, przy zwykłym drapaniu, jakoś specjalnie go to nie swędzi.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pt lis 06, 2015 11:12 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Jakie ma oczuńka biedne.
Oj, to nie , nie stosuj tego już. Można zaszkodzić tylko.

gatiko

Post » Pt lis 06, 2015 13:39 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

gatiko pisze:Katia, ja bym tego olejku nie stosowała. Otwierany był ? Skoro stoi tyle czasu, to... bałabym się.

Gatiko, zewnętrznie używałam nawet i 3-letni. Nie zaszkodził i o dziwo nadal działał.

Kasiu, doradzałam trzymanie w lodówce :wink: Sprawdź czy nie zmienił koloru i czy nie ma zapachu zjełczałego oleju, jeśli na oba pytanie będzie "nie' to znaczy że jeszcze jest dobry, a wtedy czy u używać czy nie to już sama zdecyduj.

Ja w tym roku nie robiłam, ale mam ubiegłoroczny i o ile taki zechcesz to mogę wysłać.
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pt lis 06, 2015 22:36 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Ja robiłam w tym roku olejek, gdybyś Kasiu chciała to mogę Ci wysłać. Nie mam go za wiele, bo po moim powrocie z urlopu dziurawiec już prawie przekwitł, ale jeszcze trochę znalazłam i na kilka kotów olejku starczy :wink: Gdybyś potrzebowała, to podaj mi tylko adres na pw

To dzięki Ani jestem teraz fachurą od robienia olejku, Aniu ukłony do ziemi :201494
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Pon lis 09, 2015 9:19 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Aniu, Wiesiu, dziękuję. Chyba jednak mu odpuszczę, znów zaczyna chować się przede mną, jak ponad 4 lata temu, kiedy go męczyłam z tymi oczami. No i posmaruję mu czymś tuż przy oku, on się ruszy, szarpnie, wpłynie coś do oka i dopiero może być problem. Dziś zaczęłam podawać ten betaglukan, może powoli sytuacja zacznie się normować.
Aniu, to moja wina, rzeczywiście, olejek stał w szafce w kuchni, tam, gdzie leki. Nieładnie pachnie, jak rozpuszczalnik, chyba już się nie nadaje. Na szczęście niewiele zostało, nie będzie szkoda wyrzucić.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pon lis 09, 2015 9:45 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

To na pewno do wyrzucenia.

Kasiu, zaskoczyło mnie to porównanie do rozpuszczalnika. On co najwyżej powinien śmierdzieć starym zjełczałym olejem
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pon lis 09, 2015 10:08 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Tak bym to określiła, trochę słodkawy zapach, ale mocno chemiczny. Zmienię miejsce, w którym trzymam leki, to jest szafka tuż przy oknie, gdzie temperatura w upały sięga nawet blisko 50 stopni przez kilka godzin dziennie. Może on zepsuł się w te upały sierpniowe? Czemu ja go nie włożyłam wtedy do lodówki :?

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pt lis 13, 2015 9:15 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

W tym roku znowu miało miejsce głosowanie na budżet miejski. Dla mnie taka forma pozostawia wiele do życzenia, wygrał projekt na ponad 1 mln zł, który zakłada... dodatkowe zajęcia sportowe, w obiektach uczelnianych, dla studentów. Osłupiałam, jak to zobaczyłam. No cóż, żeby zagłosować, wystarczyło oświadczenie, że jest się mieszkańcem Lublina :?
Na szczęście wygrały (chyba dzięki fejsbukowi, nie lubię fb, ale muszę przyznać, że ma naprawdę duży zasięg i "moc sprawczą") dwa projekty prozwierzęce: mały, zakładający sterylizację 100 kotów i 100 psów (to zgłosiła Fundacja Felis) i duży, Straży dla Zwierząt, który zakłada oprócz sterylizacji 3000 zwierząt (w tym 1000 bezdomnych kotów!) także kilkadziesiąt budek, ekopatrol. Ciekawe, czy radni-bezradni zatwierdzą oba, oby!

W Lublinie w grudniu zostanie otwarta kocia kawiarnia :( Działa już taka w Krakowie, ma być (albo już jest) w Warszawie. Nie podoba mi się ten pomysł :( Będą tam koty ze schroniska, to dodatkowy stres dla tych sierotek :( Niby chłopak, który ma być właścicielem, nie jest osobą przypadkową, niby to zwierzolub. Ale ja mam ogromne wątpliwości co do tego typu instytucji :(

Z Krzysiem, bez zmian, stety i niestety...

Z dziczkami... lepiej nie mówić...

Listopad...

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pt lis 13, 2015 9:57 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Krzysiu kochany , pozwolisz,że dziś złożymy życzenia tej niecnocie Chrapkowi z nadzieją na poprawę :wink:

Chrapuś , zrób czasem śfjento Dużej i kolegom kotom i daj na luz :wink: Obrazek

I trzymamy za zdrowie Krzysia , za poprawe i ogólnie za pozytywne działania, aby w tą strone podązyły :ok: :201461

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pt lis 13, 2015 10:39 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Krzyś jest poczciwy i pozwala w tym wątku o wszystkim pisać, nawet o Chrapku-niecnocie :wink:
Stan Krzysia po wrześniowo-październikowych rewelacjach chyba się unormował, łyse plamy już prawie całkiem zarosły, oczy brzydkie jak zwykle, uszy... w środku ładnie, chyba zapalenie zwalczyliśmy, z wierzchu, hmm, niby ten "nowotwór", z powodu którego tak panikowałam, nie rośnie, ale niepokoi mnie, biedne to prawe ucho, cięte już dwa razy, na czubku wieczny strupek, no i teraz ta gulka. Zobaczymy. Dajemy ten betaglukan od poniedziałku, 60 tabletek - może jakoś Krzysiowy organizm wspomoże.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Sob lis 14, 2015 9:50 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś. Koty - kłopoty i zgryzoty

Katia K. pisze:W tym roku znowu miało miejsce głosowanie na budżet miejski. Dla mnie taka forma pozostawia wiele do życzenia, wygrał projekt na ponad 1 mln zł, który zakłada... dodatkowe zajęcia sportowe, w obiektach uczelnianych, dla studentów. Osłupiałam, jak to zobaczyłam. No cóż, żeby zagłosować, wystarczyło oświadczenie, że jest się mieszkańcem Lublina :?
Na szczęście wygrały (chyba dzięki fejsbukowi, nie lubię fb, ale muszę przyznać, że ma naprawdę duży zasięg i "moc sprawczą") dwa projekty prozwierzęce: mały, zakładający sterylizację 100 kotów i 100 psów (to zgłosiła Fundacja Felis) i duży, Straży dla Zwierząt, który zakłada oprócz sterylizacji 3000 zwierząt (w tym 1000 bezdomnych kotów!) także kilkadziesiąt budek, ekopatrol. Ciekawe, czy radni-bezradni zatwierdzą oba, oby!

wreszcie coś konkretnego dla całego Lublina, a nie tylko dla jednej dzielnicy czy osiedla. a czy u was moi drodzy forumowicze w waszych miastach też budżet na 2016 rok takie wydarzenie miało miejsce. :201461 jestem bardzo ciekawy :201461

Kolunio

Od: Nie lis 16, 2014 19:30

[poprzednia][następna]