Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
cairo pisze:Czym karmicie Wasze koty? Gotowe karmy, suche, mokre, gotowane, surowe? Pilnujecie uważnie ile jedzą, czy macie mniej restrykcyjne podejście do tematu?
cairo pisze:Po pierwsze jest to nieco problematyczna sprawa- każdy kot u mnie je coś innego i zwyczajnie nie wyrabiam czasowo. Moje dwa koty kiedyś przez rok były na BARF (teraz nawet spojrzeć nie chcą na nic surowego) i dużo czasu mi zabierało przygotowanie mieszanek. Po drugie nie jestem przekonana czy BARF to taka zdrowa sprawa. Nie obciąża czasem za bardzo nerek? To przecież prawie samo białko, a Laluś już w tej chwili nie ma nerek w najlepszym stanie.
ab. pisze:Kot jest bezwzględnym mięsożercą, a nie chrupojadem.
kotkins pisze:Weci mówią ,że mięso należy ograniczać.
Bo przebiałczenie, bo nerki.
A Leoś kocha mięsko.
ab. pisze:A w naturze kot zjada coś poza mięsem i owadami?
ab. pisze:A w naturze kot zjada coś poza mięsem i owadami?
Kot jest bezwzględnym mięsożercą, a nie chrupojadem.
Szalony Kot pisze:Koty jako udomowione stworzenia są dość młode, maks 400 lat chyba? Może 500. Krzyżowanie w celu uzyskania rasy to już w ogóle może ze 200?
A jako gatunek istnieją pewnie tysiące, jak nie dziesiątki tysięcy lat.
W momencie w którym orientacyjną długość życia ustalimy na +/- 10 lat, to ostatnie 200 lat krzyżowania tak jakby blaknie przy długości ewolucji. Tym samym zmiany żywieniowe też są dość świeże i nie sugerowałabym się nimi
tretwa pisze:Kot nawet żyjący w domu,nie zatracił cech typowego mięsożercy. Kot to kot,drapieżnik i powinien być żywiony mięsem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: aassiiaa i 46 gości