» Sob mar 24, 2012 8:17
Re: Wątek cukrzycowy VI
Witam,
Od kilku godzin czytam watki, ma metlik w głowie, co wiem a czego jeszcze nie, potrzebuej wsparcia,
W skrócie dlaczego tu jestem:
Mam Kicie, 10 lat, od poczatku lutego obserowałam stopniowe coraz wieksze picie wody i siusianie, badania- cukier na poziomie 360,
za chwile opisze dalsze wskazniki z badania,
dostalawa glipizide- na cukier , Lotensil na serce, eutherox - tarczyca, i essentiale forte- watroba,
wczoraj sytuacja nagła z godziny an godzine coraz gorzej, słania sie nie zjadła cały dzien nic, bardzo słaba, szybki nocny wyjazd po pracy do weta, kroplowka i przeciwbolowy chyba tak na w razie czego....
za chwile jade na kolejna kroplowke i badania z krwi,
a teraz troche wiecej info merytorycznych
Kot czy kotka? - kotka
Jak się nazywa?- Kicia- wiem ze trywialnie ale to juz dzieci ja tak nazwały
Ile ma lat? - 10
Ile waży?- 3,8 kg
Za gruby /za chudy? - chudy przy bbiodrach patrzac od góry ale ma jak dla mnie nienaturalnie duzy brzuch- moze watroba
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - prawei 2 mce temu
Jak jest kontrolowana choroba? - no wlasnie dopiero dzisiaj wyczytałam, ze samo podawanie tabletek i diete to sobie moge w buty wsadzic, wiec nie kontrolowana
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? -nie
Jeśli tak, to jakim? - jw
Jaką podajesz insulinę? -jw
U 40 czy U 100? -
Ile kresek (IE)? -
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? -
Aktualny poziom glukozy we krwi? -
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy?nie -
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? -tak ponizej 10, norma od 10-30
Czy wynik badania tarczycy był w normie? - ft 4 -0,83, norma 1-3
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - tak od wczoraj
Jaką podajesz karmę? - diabetic najpierw purine, potem rc feline, potem z uwagi na finanse kittovit- mokre suchego nie lubi
Mniej więcej ile? - 300-400 g/dzien
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? -
Inne choroby? -
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - serce, nie wiem dokładnie co ale wczoraj usłuszałam ze serce robi co moze i jest kiepsko, lotensil, eutherox, essenitale forte, glipiside
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) -podam te poza norma
cholesterol 404, norma do 201
triglicerydy-342, norma do 156
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? ciemny twardy
Opisz swój problem:
od wczoraj nic je zjadła, słania sie, jest odwodniona-stwierdzenie wet, ale piła, dostała kroplowke, i przeciwbolowy, jak dla mnie ma nienaturalnie duzy brzuch ale to nie wyglada na otyłosc, taka kulkla , była biopsja - strzykawka czysta wody niby nie ma w brzuchu, moze duza watroba dzisiaj dopytam i skieruje na watrobe lekarza
moje winy;
nie miala krzywej cukrzycowej - nie miałam pojeciae trzeba, wogole nie było monitoringu cukru, dzisiaj spobuje kupic glikometr , tylko co zrobic zeby jadla......albo moze naciskac na kroplowke odzywiajaca, moze mmoge jej to dac w domu, ni boje sie jej pomoc nakłuc czy podac kroplowke, tylko nie wiem co robic najpierw co najwazniejsze.
potrzebuje jakiegos planu, ja to zrobie
z gory dziekuje....