Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto sie 13, 2013 19:41 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:Ja podawałam.
Tyle, że nie z Animalii ale "zwykłego" sklepu dla kulturystów (mniej więcej trzy razy taniej).
Spektakularnych efektów nie zaobserwowałam bo zapewne dla mojego kota było już za późno.

A pamiętasz jak się nazywał ten ludzki suplement czy one wszystkie są podobne?
I dzieliłaś tabletkę tak żeby było 250 mg jak w tych kocich preparatach czy jeszcze jakoś inaczej?

A dogrzebałaś się może do jakichś artykułów na temat HMB a niewydolności nerek?
Bo z jednej strony widziałam prace (ale wszystkie u ludzi), w których jest napisane, że HMB nie należy podawać przy niewydolności nerek, a z drugiej strony prowadzone są badania kliniczne nad podawaniem HMB pacjentom z niewydolnością nerek, ale hemodializowanych.
Pewnie jeszcze będę szukać, może coś znajdę :)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto sie 13, 2013 20:05 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Yagutka pisze:(...)
A pamiętasz jak się nazywał ten ludzki suplement czy one wszystkie są podobne?
I dzieliłaś tabletkę tak żeby było 250 mg jak w tych kocich preparatach czy jeszcze jakoś inaczej?(...)

Ludzki preparat nazywa(ł) się dokładnie tak samo: HMB (czyli kwas 3-hydroksy-3-metylomasłowy albo beta-hydroksyl beta-maślan metylowy albo hydroksymetylomaślan).
Z dzieleniem kapsułek (bo to w kapsułkach występuje) było nieco...echem...zabawy.
W długie, zimowe wieczory...
Nie pamiętam dokładnie ale zdaje się, że z jednej "ludzkiej" kapsułki wychodziło sześć "kocich" - puste kapsułki do nabycia np. tutaj: http://kapsulki.com.pl/

Yagutka pisze:A dogrzebałaś się może do jakichś artykułów na temat HMB a niewydolności nerek?
Bo z jednej strony widziałam prace (ale wszystkie u ludzi), w których jest napisane, że HMB nie należy podawać przy niewydolności nerek, a z drugiej strony prowadzone są badania kliniczne nad podawaniem HMB pacjentom z niewydolnością nerek, ale hemodializowanych.
Pewnie jeszcze będę szukać, może coś znajdę :)

Nie zetknęłam się z jakimiś poważnymi opracowaniami, które poruszałyby temat przeciwwskazań do stosowania w niewydolności nerek natomiast zetknęłam się z badaniami z których wynikało, że to nie bardzo działa. Żałowałam, że nie dowiedziałam się o tym (i innych) preparatach wcześniej. W przypadku jednego z moich kotów proces wyniszczenia był już zbyt zaawansowany i wynikał nie tylko z choroby ale i z wieku.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto sie 13, 2013 21:17 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Anna Fijalek pisze:
pixie65 pisze:
Anna Fijalek pisze:jak stosuje sie ranitydyne(ranigast)-na mocznice u kota?
kot 3 kg-to jak dawkowac?
jak rozpoznac ze to czas podac ranigast?

A jak rozpoznałaś mocznicę?

nadzerki w pysiu - badanie krwi mocznik 160-170 z wachaniami

kroplówki nie wyplukuja mocznika mimo podawania codziennie 100-150ml PWe mocznik rosnie
kroplowki dozylne rozpracowuje w ciagu minuty
ile można podac jednorazowo kroplowki podskornie dla kota 3 kg?

czyli już od dawna czas na takie leki

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro sie 14, 2013 18:22 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

ile można podac jednorazowo kroplowki podskornie dla kota 3 kg?
Kotka Milka

Post » Śro sie 14, 2013 18:37 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Anna Fijalek pisze:ile można podac jednorazowo kroplowki podskornie dla kota 3 kg?

nasz kot ma 3,2kg, podajemy 120ml, choć można i 150ml, czyli 50ml na 1 kg.

iwona-1984

Od: Sob cze 15, 2013 21:56

Post » Pt sie 16, 2013 10:23 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dzień dobry,
I ja niespodziewanie dołączyłam do właścicieli kotów nerkowych.
Mała ma 11 lat, jest u nas od lat dziesięciu, zawsze była kotem (delikatnie mówią) wielkim, od długiego czasu walczyliśmy o odchudzenie. W ekstremalnej sytuacji ważyła nawet ponad 7 kg (w 2009 roku), pomimo wcinania karmy Obesity. Do tego jest mocno alergiczna, miała podwyższone próby wątrobowe (ale udało się do opanować). A poza kota mądra, spokojna i wyrozumiała.
Jakiś czas temu Mała zaczęła ładnie chudnąć, przede wszystkim dlatego (jak myślę), że karma Sensitivity control która jej ładnie służyła na "rozdrapy" średnio jej smakowała, więc jadła tyle, ile musiała, bez entuzjazmu. Zjechała do 5 kg w marcu tego roku przy dobrych wynikach krwi, więc wydawało się, że wszystko OK, choć gdzieśtam z tyłu głowy mi coś świtało, że jednak za szybko chudnie, i umówiliśmy się na badania za kilka miesięcy.
Te kilka miesięcy minęły właśnie w ostatni poniedziałek. A dokładnie - wróciliśmy z wakacji, koty zostały pod opieką mojej mamy, no i już na pierwszy rzut oka było widać, że Mała schudła znowu i to zdecydowanie za mocno, że wisi nad jedzeniem (chrupkami) i zje może jedną, może dwie, że rzyga, że sierść ma nastroszoną i jakieś takie brudasy wkoło pyska - ale oprócz tego rześka, wesoła, nie osowiała wcale. No to kota ciupasem do lecznicy, 3.90kg zaledwie. Wszystkie wyniki w normie, za wyjątkiem niektórych (tylko te przepisuję):

NEU% 81,6% 60,00-78,00
LYM 0,992 G/l 1,00-4,00
LYM% 13,4% 15,00-38,00
PLT 165,0 G/l 180,0-550,0
Kreatynina 583,1 μmol/l 1,00-168,0
Mocznik 34,1 μmol/l 5,00-11,3
Globuliny 56,3 g/l 23,0-53,0

Profil tarczycowy (kot)
T4 całkowita 0,918 μg/dl 1,00-2,50
T4 wolna 0,659 ng/dl 0,50-2,60

Od wtorku dostaje kroplówki podskórne, Lespewet i Rubenal, od wczoraj Azodyl. We wtorek jeszcze był problem z jedzeniem (oczywiście karma nerkowa, mokra), a jak nawet zjadła, to zwracała, teraz już nie tylko je, ale pochłania, i drze pyska że jest głodna i chce więcej. I nie rzyga. Czarne wkoło pyska zniknęło, sierść się trochę położyła, zapachu mocznika wkoło kota nie czuć (a to dopiero 4 dzień!!!)
W poniedziałek jedziemy na USG na kliniki, pewno też w przyszłym tygodniu zrobimy znowu badania krwi. Coś jeszcze doradzacie?

babazgaga

Od: Czw kwi 29, 2010 20:51

Post » Pt sie 16, 2013 14:06 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Koniecznie badania moczu, refraktometrem. I na posiew.
Czy kot jest wychodzący? Jaki ma poziom WBC? Miał badania FIV/Felv?
Podaj może wszystkie wyniki, bo odizolowane trudno interpretować, w dodatku nie wiadomo, co miał robione. Bardzo ważny jest poziom fosforu na przykład
Aha, i jaki czas temu zaczęła chudnąć mniej więcej?
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt sie 16, 2013 17:00 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Odpowiadam partiami

taizu pisze:Koniecznie badania moczu, refraktometrem. I na posiew.

No i tu jest zonk, próbowałam łapać kilkukrotnie, za każdym razem mam wybieg z kuwety z laniem sobie po łapach. Kot się nie chce i nigdy nie chciał załatwiać przy mnie.

Czy kot jest wychodzący? Jaki ma poziom WBC? Miał badania FIV/Felv?

Mała jest u mnie od 10 lat, i w tym czasie parę razy była na wakacjach "na smyczy". Ale wiem że żyła jakiś czas (miesiąc? kilka miesięcy? nie pamiętam) na dworze - "urwała" się poprzedniej Pańci na jakiś czas, ale została odnaleziona szczęśliwie. A jeśli chodzi o kontakt z innymi kotami, to przewija się u nas od groma maluchów na tymczasie w sezonie, chociaż Mała uparcie nie utrzymuje z nimi kontaktu, tylko z dwiema moimi kotkami

WBC 7,38G/l 6,00-11,0

Miała badania FIV z genomu wirusa i Felv PCRem, oba ujemne. Na białaczkę jest szczepiona.

Podaj może wszystkie wyniki, bo odizolowane trudno interpretować, w dodatku nie wiadomo, co miał robione. Bardzo ważny jest poziom fosforu na przykład

wyniki są https://docs.google.com/a/swps.edu.pl/file/d/0B73EePWQIxkxM190YkF4TjE3U1U/edit?usp=sharing
Fosfor nie był oznaczany, to teraz wiem żeby to zrobić jak będę jej krew pobierać w przyszłym tygodniu. W końcu w ogóle nie celowaliśmy w nerki....

Aha, i jaki czas temu zaczęła chudnąć mniej więcej?

My ją odchudzamy od 2006 roku, tylko początkowo bez sukcesów, bo co schudła to dostawała sterydy z powodu AZS (tylko w takich przypadkach, gdy już nic innego nie działało, ale niestety to znaczy, że praktycznie na każdą wiosnę i jesień), i tyła od nowa. W listopadzie 2010 ważyła 7 kg, potem waga powolusieńku spadała. Od marca 2012 (kiedy miała najgorszy chyba ze wszystkich rzut AZSu) je karmę alergiczną, i na niej zaczęła chudnąć bardziej, bo mniej jadła. Trudno interpretować to chudniecie, bo myśmy chcieli żeby chudła.

babazgaga

Post » Pt sie 16, 2013 20:35 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dobry wet pobierze mocz prosto z pęcherza, przez brzuszek (to niemal bezbolesne, moje miały pobierane bez narkozy czy znieczulenia i nic) Mo zna pobrać mocz cewnikując kota. Tylko nie daj go "wyciskać" z moczu
Badanie moczu jest dość ważne zestaw badań do zrobienia przy podejrzeniu chorych nerek znajdziesz tu: viewtopic.php?f=36&t=137684

taizu

Post » Sob sie 17, 2013 10:29 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

OK, o tym zupełnie nie wiedziałam, że można tak przez kota się wkłuć:)

babazgaga

Post » Sob sie 17, 2013 14:45 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Babazgaga, poza problemami z nerkami Twój kot ma troszkę obniżony poziom hormonu tarczycy, ale to może być nie objaw choroby, tylko wynik zafałszowany występowaniem obok innej choroby (nerki!), więc tak bez dodatkowych badań nie dawajcie mu hormonu tarczycy http://www.newmanveterinary.com/ThyroidBasics.html
Tak poza tym kot ma zwiększony procent granulocytów, to może sugerować jakąś infekcję bakteryjną

taizu

Post » Sob sie 17, 2013 15:20 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Taizu, a Ty nie jesteś przypadkiem moją weterynarką? Bo mówisz dokładnie jak ona :)
Oprócz tego co napisałam wcześniej Mała dostaje też witaminę B12 i Synulox, zupełnie zapomniałam.

babazgaga

Post » Sob sie 17, 2013 20:34 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

renagel 800 mg - 125 tbl za 200, szukam chętnych do podziału

Mamrot

Post » Sob sie 17, 2013 20:58 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Poproszę o rezerwację na 15 minut.

edit: dziękuję, rezygnuję.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob sie 17, 2013 23:19 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mamrot pisze:renagel 800 mg - 125 tbl za 200, szukam chętnych do podziału

mi udało się 80 szt kupic więc nie potrzebuje, ale dostałam nowe dwie propozycje : 360 szt w orydinalnie zamknietych opakowaniach - za 1000, i następna 125 szt za 200 zl
le jest trudny do zdobycia bo ma kosmiczną cenę, radzę zrobic obie zapas nawet jeśli w tej chwili nie potrzebujecie. te 125 szt to naprawde tanio. ja to załatwie ale potrzebuje chętnych z przedplatą.

Mamrot

[poprzednia][następna]