Lustereczko powiedz przecie... Retro? Nie, oryginał :)

Forum na prywatne aukcje, oferty i ogłoszenia.

Post » Pon lis 11, 2013 13:34 Lustereczko powiedz przecie... Retro? Nie, oryginał :)

Fotki niestety byle jakie, ale fotografowanie lustra jest chyba jeszcze gorsze niż fotografowanie czarnych kotecków ;)

Obrazek
Mocno przykurzone, bo tylko na sucho przetarłam - samo lustro jest bez żadnych usterek, reszta wymaga na pewno porządnego przetarcia odpowiednimi środkami. Leżało najpierw kilkadziesiąt lat na strychu, potem kilka kolejnych na szafie.
Sama szyba lustra jest wymieniona, współczesna (nie kryształ), ale już w moje ręce trafiło z nieoryginalną szybą, przy czym kompletnie zniszczoną.
Rama jest mniej "srebrna" niż to pamiętałam ;)
Prawdopodobnie jest to jakaś blacha mosiężna, chyba była srebrzona lub jakoś inaczej przerobiona na srebro (ale na pewno nie było to chromowanie).
Obrazek
Obrazek
Kolor był się wytarł z czasem, miejscami zaśniedział, ale ma to swój urok. Blacha jest miejscami powgniatana, starałam się to obfocić na ile się dało.

Plecy to chyba jakiś mahoń jest lub inne czerwone drewno - ciężkie to wszystko w każdym razie ;)
Obrazek
Obrazek
długość 41 cm, szerokość ok. 32, grubość niecałe 3 cm.

3w1 ;) Ma haczyk, gustowny sznurek :mrgreen: i nóżkę do postawienia na stole.
Obrazek
Obrazek
Brak niestety elementu blokującego nóżkę - gdyby miało być wolnostojące, trzeba ten element dorobić. B. możliwe, że był to pasek skórzany lub parciany, ale to tylko moje domysły - moje drugie lustro tego typu ma grubszą nóżkę i blokuje się samo w odpowiedniej pozycji.
Obrazek
Obrazek
Tak jest niestety niestabilnie i nóżka się rozjeżdża.

Wg mnie, było już kiedyś reperowane raczej niefachowo, gwoździki na bokach wydają mi się podejrzane ;) O sznurku już nie wspomnę :mrgreen:
Zapewne okres międzywojenny.
Więcej fotek https://picasaweb.google.com/1113944833 ... directlink

Szuka nowego domu - znudziło mu się leżenie odłogiem i zbieranie kurzu dziejów.
Można odnowić na tip-top, można tylko odczyścić z powierzchownego brudu i cieszyć się 'antycznym' wyglądem.
Osobiście jestem zwolennikiem drugiej opcji, ale decyzja należy do DS :lol:

Najchętniej odbiór osobisty w Warszawie - ze względu na ciężar i delikatność przesyłka wyłącznie na odpowiedzialność kupującego, wskazanym przez niego sposobem (mile widziane wskazówki odnośnie pakowania).

Aukcja potrwa 7 dni od pierwszej oferty, czasu zegarkowego ;)
Cena wywoławcza 150,0 zł

Będą chętni? :D

Jeśli o czymś zapomniałam, to proszę mi przypomnieć - dzień dzisiejszy nie jest najlepszym dniem mojego życia :roll:
Spróbuję jeszcze zrobić lepsze zdjęcia, ale nie obiecuję, że coś z tego będzie. Jakby ktoś potrzebował więcej detali, to nie ma problemu.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw lis 14, 2013 12:54 Re: Lustereczko powiedz przecie... Retro? Nie, oryginał :)

podbiję piękne lustro
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53