Suweniry z Azerbejdżanu, Turcji oraz inne drobiazgi
Zapraszam do zakupu

Pokrywam koszty wysyłki!
Całość wpływów zostanie przeznaczona na pomoc w opiece nad kotami Ani Rylskiej i na ich kosztowne leczenie. Ania Rylska ma w domu pod swoją opieką naprawdę bardzo ciężko chore koty: z karłowatością przysadkową, z padaczką, nowotworem, z nietolerancją pokarmową, chorobą trzustki, białaczką... Opiekuje się też wieloma kotami wolnożyjącymi.
Niektóre wątki Ani Rylskiej:
Samson, Homer, Boluś, Rudi viewtopic.php?f=1&t=122515
Jurand viewtopic.php?f=1&t=119183
Aby przygotować ten bazarek, ogołociłam swój gabinet w miejscu pracy

Jest to mój pierwszy bazarek, nic nie wiem, nic nie umiem, dlatego nie wiem, czy mi się w ogóle uda

Z góry przepraszam za wszelkie wpadki

Numer 1: Talerz z Baku

Talerz metalowy do powieszenia na ścianie, średnica 14 cm. Przedstawia symbol miasta Baku, Wieżę Panieńską, zwaną też Wieżą Dziewic, średniowieczną budowlę postawioną na fundamentach z VII wieku sprzed naszej ery. Ponieważ w Polsce trudno o suweniry z rejonu Zakaukazia, myślę, że to może być ciekawy przedmiot dla miłośnika podróży i geografii. Do talerza dołączam kartkę z życzeniami noworocznymi, z ambasady Azerbejdżanu

Cena wywoławcza 20 zł
Numer 2: Talerz ze Stambułu

Typowy wyrób pamiątkarski z Turcji. Talerz metalowy do powieszenia na ścianie, średnica 23 cm. Przedstawia pierwszy most, który połączył oba brzegi Bosforu (europejski i azjatycki) w 1973 roku.
Cena wywoławcza 20 zł
Numer 3: Obrazek ze Stambułu

Piękny obrazek w drewnianej oprawce, przedstawiający widok na Twierdzę Rumelijską zbudowaną przez sułtana Mehmeda Zdobywcę na rok przed zdobyciem Konstantynopola, w najwęższym miejscu Bosforu. W oddali panorama azjatyckiego brzegu Bosforu. Wymiary: 16 x 16 cm.
Nad widoczkiem napisano ozdobną osmańską kaligrafią fragment z Koranu (sura 57, wers 3). Brzmi on po polsku tak: ... i On jest tym, co wszystko wie. Napis ma charakter zwierciadlanego odbicia (prawa część jest identyczna z lewą). Napis zwieńczony jest u góry oddzielnym, małym napisem bismillahirahmanirrahim, co oznacza: w imię Boga Miłosiernego, Litościwego.
Hmmm.. muszę tu coś wyznać. Obrazek ten nie jest już nowy. Dostałam go w zamierzchłej przeszłości, kiedy w studenckich czasach pojechałam na stypendium do Stambułu. Dostałam go od Turka, który się do mnie zalecał. Ponieważ jego zaloty mi nie odpowiadały, odrzuciłam je, jak ta Wanda co nie chciała Niemca (ale obrazek sobie zostawiłam). Leżał długo u mnie w pracy w szafie, czas więc, aby zmienił właściciela. Nie łączą mnie z tym obrazkiem żadne więzy nostalgii, dlatego z chęcią go komuś odstąpię : )
Cena wywoławcza 15 zł

Numer 4 i 5: Obrazki eksponatów z Muzeum Cywilizacji Anatolijskich w Ankarze
Same obrazki (pocztówki) kupiłam podczas zwiedzania tego muzeum, a po powrocie do kraju oprawiłam w ramki. Ramkę można powiesić lub postawić. Wymiary: 17 x 12 cm.
Numer 4:

Numer 4 przedstawia hetyckie gliniane naczynia w kształcie byków, II tysiąclecie przed naszą erą.
Cena wywoławcza 10 zł
Numer 5:

Numer5 przedstawia hetycki posążek jelenia z III tysiąclecia przed naszą erą.
Cena wywoławcza 10 zł
Numer 6: Nowiutka kocia miseczka Royal Canin

Taką prześliczną kocią miseczkę można dostać gratis, kiedy się robi "royalcaninowe" zakupy dla kociąt. Ale może ktoś z forumowiczów nie ma, a chciałby mieć? Jest metalowa, a więc bardzo higieniczna.
Cena wywoławcza 10 zł
Miseczka na pewno warta jest tej ceny, bo jest piękna.
UWAGA! Nowy wpis: sprawa miseczek nieco się zmieniła. Zamiast jednej, oferuję dwie jednakowe: 6a oraz 6b

A na dodatek do miseczki mogę dołożyć film dvd Kocięta: bezpieczna przyszłość. Również gratis z zoologa. Czas trwania 40 minut, film nowy, nierozpakowany.

Numer 7: Koci breloczek z Fundacji Zwierzę Nie Jest Rzeczą

Wylicytowałam kiedyś dwa takie breloczki, jednego używam, a drugi czekał na ważną okazję. Ta okazja właśnie nastąpiła: koty Ani są w potrzebie!
Breloczek jest śliczny. Metalowa figurka kota trzymającego rybkę w pyszczku ma 4 cm, a całość łącznie z łańcuszkiem i kółeczkiem - ok. 8 cm. Breloczek jest zapakowany w gustowne, wyścielane w środku pudełeczko.
Zdjęcie mi wyszło tak jak wyszło

viewtopic.php?f=20&t=119192
Cena wywoławcza 15 zł

Numer 8: Książka mojego nieżyjącego już teścia

Mieczysław Zając, Dzieje Janka Stawarza, kadeta z krakowskiego Prokocimia, Kraków 2006, 296 stron.
Fascynującą historię swojego życia opowiedział mojemu teściowi jego kolega Jan Stawarz, tak jak mój teść - więzień Auschwitz, potem obozów Buchenwald, Ohrdruf i Dachau. Wojenna historia bohatera mogłaby być kanwą dla mrożącego krew w żyłach filmu. Dość wspomnieć, że Stawarz trzykrotnie uciekał z obozów i transportów, po jednej z takich ucieczek uznano go za zabitego, na grobie wyryto jego nazwisko. Stawarz po wojnie pojechał do NRD i odnalazł ten "swój" grób, w którym był pochowany inny więzień.
Cena wywoławcza 20 zł

Zapraszamy !