Serdecznie zapraszam na zakupy!
Dochód przeznaczony jest dla kotów pod opieką grupy Mamy Kota http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=142460, szczególnie dla dwóch bied - Adolfiny -
"Adolfinka jest u forumowej mb, która prowadzi swój wątek.
Adolfinkę zabraliśmy w tym roku ze schodów kamienicy, gdzie mieszkała kilka lat po tym, jak mieszkańcy / jej opiekunowie zostali eksmitowani, i ją zostawili.. ma ponoć ponad 16 lat.. cały czas problemy z zębami.. była sanacja.. cały czas w leczeniu, koszt miesięczny czasami to ponad 300 zł.. Adolfinka jest super, na schodach zawsze się miziała o wszystkich.. teraz ma bezpieczny kąt, ale domkowi tymczasowemu musimy pomagać.. przez długi czas, jak tam się wprowadziła, jej ulubionym miejscem do spania w mieszkaniu, była wewnętrzna wycieraczka.. "
i Dorsza https://www.facebook.com/events/2160467780860977/
Bazarek potrwa do środy 30 września, do godziny 22.00 czasu rzeczywistego.
Wielkość słoiczka tapenady lub dżemu to 200 lub 300 gramów. Cena odpowiednio 8 lub 12 zł.
Hummus w słoiczkach 200 g kosztuje 11 zł za sztukę. Pietruszkowe pesto też.
Podane ceny są cenami za produkt, kupujący musi jeszcze doliczyć koszta wysyłki według cennika PP. Możliwy jest odbiór osobisty w Krakowie.
Przedmiotem bazarku są moje domowe przetwory:
tapenada z czarnych oliwek - pasta z czarnych oliwek z dodatkami rodem z Prowansji, używana głównie jako smarowidło do bagietek i grzanek, ale mogąca też być podstawą sosu do makaronu.


tapenada z zielonych oliwek - z ziołami, nieco delikatniejsza niż z czarnych.
Na życzenie obie pasty w wersji wege, bez anchois.
hummus – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny.
Oferuję w trzech wariantach, a nawet czterech:
czystą, tylko z kuminem;
ziołową, z bazylią i pietruszką
paprykową, z mieloną papryką i harissą w wersji łagodnej i ostrej.
pesto pietruszkowe - smaczne i zdrowe (witamina C w dużych ilościach). Do makaronów, dań z grilla, sałatek, ciasta francuskiego.

Pasty i pestos są robione na zimno, więc niepasteryzowane, trzeba je przechowywać w lodówce. Można co najmniej przez dwa tygodnie.
słodko - gorzki dżem pomarańczowy z pomarańczy i grapefruitów z dodatkiem skórki pomarańczowej - bardziej właściwie konfitura, niż dżem, tylko owoce i cukier. Ma specyficzny smak z nutką goryczki, moja rodzina go kocha, ale może nie wszystkim smakować.

Zrobię dowolną ilość, dla tylu chętnych, ilu się znajdzie.
Źródłem zdjęć jest oczywiście nieoceniona Wikipedia.