kotek rozciął/rozszarpał opuszek i zerwał pazur :(

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw cze 05, 2008 1:44 kotek rozciął/rozszarpał opuszek i zerwał pazur :(

Witam

Mam rocznego czarnego kocurka. Wieczorem okolo 20:00 uciekł na pole. Po jakimś czasie slychać było jak koty walczą. Jak wybiegłem, to widziałem juz tylko jak jakiś wielki kocur go goni :(
Nawoływałem poźniej co chwile Jasia i wrocił dopiero około 2:00.
Najadł się i położył. Wtedy dopiero zauważyłem to rozcięcie i nienaturalnie ułożony naderwany z kawałkiem ciała pazur.

Zrobiłem zdjęcie, do którego link zamieszczam poniżej.
Wygląda to wg mnie bardzo źle i rano wybieram się do weterynarza. Rana nie krwawi, ale jest bardzo zabrudzona ziemią. Część kotek wylizał, ale później położył się spać. Nie wiem czy zakładać jakiś opatrunek, skoro rozcięcie nie krwawi i ponadto nie jest czyste.

Dziwne, że kot zachowywał się normalnie i wcale nie utykał.

zdjęcie (wygląda fatalnie :( ):

http://img409.imageshack.us/my.php?image=lapka2af9.jpg

Podejrzewam, ze mógł sobie to zrobić przeskakując przez siatkę ogrodzeniowa , której ostry koniec wbił się i rozszarpał opuszek.

Do weterynarza wybieram się około godziny 8:00, tak więc proszę o odpowiadanie przed tą godziną.

pozdrawiam

jak wrócę to opiszę co i jak.

pilnasprawa

Od: Czw cze 05, 2008 1:25

Post » Czw cze 05, 2008 2:51

nie dal sobie kotek lapki zabandazowac. Moze to i lepiej, bo brudna, sucha rana jest chyba lepsza od wilgotnej.

pilnasprawa

Post » Czw cze 05, 2008 7:08

Koniecznie z kocurkiem do lekarza-weterynarza.
Na pewno ranę oczyści i poda antyb. zapobiegawczo. Ranę należy zdezynfekować, może w rivanolu.
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Czw cze 05, 2008 12:15

kotek dzielnie zniosl wizyte. Weterynarz stwierdzila, ze nie ma sensu znieczulac kota i wycinac czesci opuszka z pazurem. Przeplukala i odkazila rane. Dala antybiotyk, posypala jakims proszkiem, na to masc i opatrunek. Pozniej dwa zastrzyki i gotowe.
Dostalem rowniez troche masci na wypadek, jakby kotek zdjal sobie opatrunek.
Za 48h wizyta kontrolna, by ocenic stan rany.

pilnasprawa

Post » Czw cze 05, 2008 14:28

Dobrze, że już kotka widziała wetka :)
Teraz już musi się goić :) Antyb. zapobiegnie zakażeniu.
Niech kocurek wraca do zdrowia :)
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11