» Czw wrz 12, 2013 22:02
Re: Dorosłe koty szukają domu/domów
Moim zdaniem to tak:
1. uzbrój się w cierpliwość - nie takie Koty znajdowały domy ale to trwa, najczęściej kilka miesięcy, ale im szybciej się zacznie szukanie, tym szybciej to nastąpi,
2. zrób Kotom dobre zdjęcia - dobre mam na myśli NAPRAWDĘ DOBRE, profesjonalne, najlepiej portrety, ale nie tylko, w każdym razie spróbuj zorganizować jak najlepszego fotografa (znajomy? jeśli nie, to napisz skąd jesteś, może znajdzie się w okolicy ktoś z forum, kto będzie miał możliwość pomóc, jeśli nie, to może pożyczysz dobry aparat?),
3. poproś o ogłoszenia, np. CatAngel, Patmol albo Sylwia1982 robią odpłatne pakiety ogłoszeń (to kosztuje kilka złotych a Dziewczyny wiedzą jak to robić i są skuteczne), ogłoszenia na tablicy.pl czy gumtree rób płatne - są wyżej na stronie, musisz się też przygotować na to, że ogłaszanie trzeba będzie powtarzać - ja powtarzam mniej więcej raz na miesiąc jeśli nie mam odzewu, no i ogłoszenia powinny być dla każdego Kota z osobna,
4. w międzyczasie odrobacz Koty, zaszczep, zachipuj jeśli możesz i załóż książeczki - to bardzo ważny atut w adopcji, ludzie wolą Kota "gotowego" niż takiego, przy którym trzeba coś robić,
5. jeszcze co do ogłoszeń: zrób wydarzenie na facebooku i poproś różne popularne Fundacje o jego udostępnienie, poproś też Fundacje o powieszenie ogłoszenia o Twoich Kotach na swoich stronach (np. Niechciane i Zapomniane umieszczają takie ogłoszenia),
6. z plusów sytuacji - zaczyna się dobry sezon adopcyjny bo skończyły się wakacje, niedługo "skończą się" też Maluchy i dorosłym Kotom będzie zdecydowanie łatwiej niż teraz znaleźć dom - nie zrażaj się brakiem szybkiej odpowiedzi,
7. jak ktoś już się zgłosi - SPYTAJ jakie warunki oferuje Kotu, czy miał kiedyś Zwierzaki, co się z nimi stało - sprawdź czy ręce, w które oddajesz, są naprawdę DOBRE, podpisz umowę adopcyjną - rozumiem, że nie jesteś w stanie zapewnić dalszej opieki swoim Kotom, ale zadbaj o to, żeby Koty, które są z Tobą związane, które były z Tobą jakiś czas miały dobre życie, były kochane.
Trzymam kciuki żeby domy, które się znajdą, były kochające!