Atena z Fiv, szukamy domu stałego, czekamy na cud...

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto wrz 10, 2013 19:47 Atena z Fiv, szukamy domu stałego, czekamy na cud...

Historia Atenki jest bardzo smutna...
Kotka przez kilka lat była kotką wolnożyjącą, urodziła pewnie wiele kociąt, których los jest nieznany. Rok temu została złapana podczas akcji Koty PKS na sterylizację. Miała trafić w nowe miejsce po zabiegu, bo Jej dotychczasowe schronienie było właśnie wyburzane, ale okazało się, że kotka jest bardzo proludzka i nie ma w sobie ani trochę agresji, dlatego postanowiłyśmy Jej szukać domu. Zaraz po zabiegu dawała się głaskać, mrucząc przy tym bardzo głośno.
Niestety okazało się, że Atenka choruje na FIV - obecnie nie ma żadnych objawów choroby, ale Atenka z tego powodu musi znaleźć dom bez innych kotów (wirus nie jest zaraźliwy ani dla człowieka ani dla innych gatunków, tylko dla innych kotów).
Jakby tego było mało, Atenka miała guzy na listwie mlecznej, które we wrześniu tamtego roku zostały usunięte. Zmiany są łagodne, ale niestety mogą się odnawiać, więc trzeba się liczyć z kolejnymi zabiegami :(
Obecnie Atenka przebywa w DT u Asia_B.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mamy już status OPP. Możesz nam przekazać 1 % ze swoich podatków. Więcej informacji http://www.kocipazur.org

Obrazek

fundacja.koci.pazur

Od: Czw lis 09, 2006 23:12

Post » Śro wrz 11, 2013 10:54 Re: Atena z Fiv, szukamy domu stałego, czekamy na cud...

Spokojnie, wierzę że domek się znajdzie i nawet nie będzie to cud :D Ja znajdując mojego Miauczusia nie wiedziałam, że ma FIV, wyszło w testach na kilka dni przed przeprowadzką do mnie z DT. W niczym mi to nie przeszkadzało, a nawet utwierdziło mnie to w decyzji o adopcji. Nie mam ogromnego doświadczenia z fivkami (w ogóle Miauczuś jest moim pierwszym kotem), ale wystarczy dbać o kocia, nie bagatelizować nietypowego samopoczucia i leczyć, gdy coś się przyplącze i myślę, że będzie ok. A ostatnio (sporo po podjęciu decyzji o adopcji Miauczusia) dowiedziałam się, że koleżanka mojej mamy też ma kicia z fiv - kocio ma już 12 lat i w niczym mu fiv nie przeszkadza w szczęśliwym życiu.

Aha, nadmienię jeszcze, że pozytywny wynik fiv nie oznacza, że kot jest chory - on jest TYLKO nosicielem :ok:

PaniKot

Od: Pt sie 30, 2013 19:32

Post » Śro wrz 11, 2013 11:27 Re: Atena z Fiv, szukamy domu stałego, czekamy na cud...

PaniKot pisze:[...]

Aha, nadmienię jeszcze, że pozytywny wynik fiv nie oznacza, że kot jest chory - on jest TYLKO nosicielem :ok:

Dokładnie tak ! :)
U Atenki nie ma teraz żadnych objawów chorobowych.

kasia_5000

Od: Czw mar 23, 2006 21:51

Post » Śro wrz 11, 2013 11:51 Re: Atena z Fiv, szukamy domu stałego, czekamy na cud...

I tak może pozostać przez długie lata. Jak już pisałam - po prostu należy zwracać większą uwagę na zachowanie i samopoczucie kota, żeby dusić ewentualne infekcje w zarodku, leczyć trzeba troszkę dłużej, żeby dokładnie wszystko wyleczyć i kot jak nowy :mrgreen:

PaniKot

Post » Czw wrz 12, 2013 12:46 Re: Atena z Fiv, szukamy domu stałego, czekamy na cud...

Podbijam Atenkę po domek :ok:

PaniKot

Post » Pt wrz 13, 2013 11:18 Re: Atena z Fiv, szukamy domu stałego, czekamy na cud...

Atenka robi się coraz bardziej zuchwała.
Dzisiaj poczuła się Panią na włościach bowiem pod nasz dach trafiła - WRESZCIE - poszukiwana od kilku miesięcy kotka nazwana Mamą Filemonów, i teraz Atenka już nie jest najpóźniej przybyłym domownikiem ;)
Ze względu na dolegliwość Atenki, Kotka z wiadomych względów umieszczona została w klatce.
Atenka ma w końcu koleżankę ( za kratami ale zawsze ) :kotek:

Poniżej Atenka z Kubusiem namawiający się na Nową :mrgreen:

Obrazek

i w wersji portretowej:
Obrazek
Mamy już status OPP. Możesz nam przekazać 1 % ze swoich podatków. Więcej informacji http://www.kocipazur.org

Obrazek

fundacja.koci.pazur

Od: Czw lis 09, 2006 23:12

Post » Pt wrz 13, 2013 12:28 Re: Atena z Fiv, szukamy domu stałego, czekamy na cud...

No widzę, że i charakterek Atenka ma odpowiedni :ok:

PaniKot