Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 26, 2013 12:18 Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

Wasza Kunowatość, Księżniczka salonowej kanapy Eufemia ogłasza uroczyście, że odda królestwo za kochający i cierpliwy dom. Księżniczka przybywa z królewskiej rodziny, co gwarantuje aktem potwierdzającym rodowe pochodzenie. Do jej codziennych obowiązków na Dworze Królewskim do tej pory należało:

- prowadzenie konwersacji z gośćmi i mieszkańcami Dworu – w formie dźwięcznych pomruków o treści zgodnej z dworską etykietą,
- reprezentacja w kontaktach zagranicznych – witanie gości przybywających do Dworu, także spoza kraju,
- dbałość o poddanych – zapewnienie mieszkańcom dworu wszelkich uciech związanych z głaskaniem futerka i podziwianiem jej zacnej figury.

Eufemia to 6-letnia kotka rasy Maine Coon (z rodowodem) o przepięknym umaszczeniu i zielonych, magicznych oczach. Kotka została oddana przez rodzinę, u której spędziła 6 lat życia. Niestety jej sierść jest zaniedbana. Kotka nie była czesana, sierść jest trochę skołtuniona, a do tego dochodzi karmienie jej najgorszą karmą. Koteczka potrzebuje trochę czasu i dobrej karmy, by jej sierść odzyskała dawny blask i puszystość.

2 lata temu zostały jej też usunięte chirurgicznie pazury (aby nie mogła drapać mebli i dzieci). Z tego powodu Eufemia jest kotem o specjalnych wymaganiach:

-nie może pod żadnym pozorem być kotem wychodzącym (bez pazurów nie poradzi sobie w przypadku zaginięcia),
- żwirek w kuwecie powinien być miękki (pod żadnym pozorem nie silikonowy!) – pomożemy w kwestii dobrania odpowiedniego,
- mogą wystąpić u niej bóle stawów i bóle fantomowe.

Kotka nie może trafić do domu z dziećmi, gdyż ma traumatyczne wspomnienia związane z nimi. Szukamy dla niej spokojnego domu. Eufemia może być w domu z innym zwierzakiem, kotem lub psem.

Przez pierwsze dni w nowym miejscu jest wystraszona, nie daje się dotknąć i powoli buduje swoje zaufanie. Trzeba być wobec niej cierpliwym, pozwolić jej przekonać się, że jest bezpieczna. Wtedy po kilku dniach zamienia się w najbardziej przytulaśnego kota na świecie. Uwielbia mizianie po brzuszku, branie na ręce. Jest bardzo rozmowna, uwielbia świergolić i wydawać z siebie melodyjne dźwięki. Tarza się, przytula i mruczy. Potrafi też domagać się pieszczot poprzez delikatne trącanie łapką.

Eufemia jest wysterylizowana.

Obecnie znajduje się w Domu Tymczasowym na Dolnym Śląsku. Kontakt: gata@onet.com.pl lub PW. Numer telefonu podam podczas kontaktu drogą elektroniczną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Śro maja 29, 2013 8:45 przez catman, łącznie edytowano 1 raz
Etyka szacunku dla życia nakazuje nam wszystkim poszukiwać sposobności, by za tyle zła, wyrządzonego zwierzętom przez ludzi, pospieszyć im z jakąkolwiek pomocą. - Albert Schweitzer

catman

Od: Pt lis 02, 2012 12:41

Post » Nie maja 26, 2013 15:29 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

Piękna ,myślę że znajdzie dobry domek :ok:
Jak można było tak okaleczyć kicie i obciąć jej paliczki :(

wiolka06

Od: Nie paź 10, 2010 19:08

Post » Nie maja 26, 2013 18:16 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

wiolka06 pisze:Piękna ,myślę że znajdzie dobry domek :ok:
Jak można było tak okaleczyć kicie i obciąć jej paliczki :(

No właśnie :( ale Eufemia całkiem dobrze sobie radzi. Smutno tylko czasem patrzeć jak próbuje "ostrzyć" pazurki na drapaku :(

Też trzymam kciuki za dobry domek :ok:
Etyka szacunku dla życia nakazuje nam wszystkim poszukiwać sposobności, by za tyle zła, wyrządzonego zwierzętom przez ludzi, pospieszyć im z jakąkolwiek pomocą. - Albert Schweitzer

catman

Post » Pon maja 27, 2013 5:23 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

O, widzę, że wiolka06 trafiła na wątek :lol: To ona wypatrzyła moje dwie MCO :lol: Też były zaniedbane nieco, ale nie okaleczone.
Wydaje mi się, że ona się boi, wie, że jest bezbronna ( brak pazurów), tego nie uznałabym za agresję.A co to za wymagania? Często szukamy domów bez kotów, bez dzieci i nie wychodzących.Z potencjalnym domkiem też umawiamy się co do karmy i żwirku, który kot lubi.To nie są jakieś szczególne wymagania, naprawdę.Kotka jest piękna, przekochana, jest rasowa, przebywa w dobrym DT, to dobrze wróży.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon maja 27, 2013 7:05 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

ewar pisze:O, widzę, że wiolka06 trafiła na wątek :lol: To ona wypatrzyła moje dwie MCO :lol: Też były zaniedbane nieco, ale nie okaleczone.
Wydaje mi się, że ona się boi, wie, że jest bezbronna ( brak pazurów), tego nie uznałabym za agresję.A co to za wymagania? Często szukamy domów bez kotów, bez dzieci i nie wychodzących.Z potencjalnym domkiem też umawiamy się co do karmy i żwirku, który kot lubi.To nie są jakieś szczególne wymagania, naprawdę.Kotka jest piękna, przekochana, jest rasowa, przebywa w dobrym DT, to dobrze wróży.

:) To prawda, są "gorsze" przypadki ;) ja jak zwykle panikuję, bo mi zawsze zależy żeby znaleźć jak najlepszy dom dla moich podopiecznych.

catman

Post » Pon maja 27, 2013 7:25 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

Poproś moda o zamknięcie jednego wątku i ewentualne podlinkowanie go na drugim.Nie powinno się mnożyć wątków.

ewar

Post » Pon maja 27, 2013 7:57 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

ewar pisze:Poproś moda o zamknięcie jednego wątku i ewentualne podlinkowanie go na drugim.Nie powinno się mnożyć wątków.

A to nie jest wątek adopcyjny? Tutaj dałam ogłoszenie o adopcji, a na tamtym prosiłam o poradę w sprawie opieki nad kotem z usuniętymi pazurami. To są dwa takie same wątki? :?
Jak napisać do moderatora?

catman

Post » Pon maja 27, 2013 8:13 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

Nie pisz.
Oba wątki pozostają otwarte.
Na Kotach jako ostrzeżenie i poradnik dotyczący kotów z usuniętymi pazurami, a ten jako adopcyjny kotki Eufemii.
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pon maja 27, 2013 10:04 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

O, rozumiem, przepraszam :oops:

ewar

Post » Pon maja 27, 2013 19:31 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

Podnoszę,niech kicię wypatrzy odpowiedni,dobry domek :ok:

wiolka06

Od: Nie paź 10, 2010 19:08

Post » Pon maja 27, 2013 22:16 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

Wzięli, zaniedbali, okaleczyli i wyrzucili :(

Za Nowych Dobrych Dużych :ok:
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Śro maja 29, 2013 8:50 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

Edytowałam opis, gdyż Eufemia dogadała się z moją koteczką :) bawią się jak szalone, więc kicia nadaje się do domu z innym zwierzakiem.

Parę osób już o nią pytało, ale nic z tego nie wyszło :( Nadal szukamy miejsca dla Księżniczki :)
Przytyła już trochę, sierść zaczyna być bardziej bujna - w weekend zrobię nowe zdjęcia to może pomoże :ok:

catman

Post » Śro maja 29, 2013 13:54 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

Jest piękna, choć faktycznie futro jak u kota karmionego byle czym. Mam MCO, wiem jakie to potrafią być kontaktowe i "rozmowne" koty. Niestety, mogę tylko pokibicować...

Co do usuwania pazurów... Najbardziej podłamana jestem postawą weta, który zgodził się to zrobić.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Śro maja 29, 2013 14:47 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

Agulas74 pisze: Najbardziej podłamana jestem postawą weta, który zgodził się to zrobić.

Prawda? Niestety, coraz częściej czytamy, słyszymy o ludziach, którzy chyba źle wybrali zawód :evil:

ewar

Post » Nie cze 02, 2013 7:52 Re: Kotka rasy Maine Coon szuka spokojnego domu

Eufemia pojechała do nowego domku :) Bez dzieci, bez innych zwierząt (Państwo mieli koteczkę, ale umarła 3 miesiące temu na raka :( ).
Eufemia w nowym domu poczuła się jak u siebie, od razu zaczęła się miziać o nogi nowego Pańcia i wskoczyła mu na kolana. Z podniesionym ogonem zwiedzała kąty, zjadła, skorzystała z kuwety, odprowadziła mnie do przedpokoju.

Żadnego wycofania, żadnej agresji, żadnego chowania się i syczenia :) Jestem z niej dumna :)

Będzie tam miała naprawdę bardzo dobrze :ok:

catman

[następna]