Tymczasy szczególnej troski/Kicia i Frankie szukają domu

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto mar 05, 2013 23:41 Tymczasy szczególnej troski/Kicia i Frankie szukają domu

W tej chwili, szczególnie, opiekuje się trzema kotami specjalnej troski:

Misiakiem, 3 lata, szukam dla niego transportu Olsztyn-Koło/Konin
Kicią, 10 lat
Frankim, 10 lat

Dla Misiaka już szukam domku. Kicia i Frankie muszą jeszcze ze mną trochę wytrzymać.

Misiak po przebytym kocim katarze jest niedowidzący w 90%. Leczenie zostało zakończone. Już nic więcej w tej kwestii nie da się zrobić.
Misiak jest dużym, masywnym, burym, klasycznie pręgowanym kocurkiem. Prostolinijny. Bezpośrednio okazuje uczucia. Stąd wiem, że pragnie akceptacji człowieka, jest uczuciowy, uwielbia się przytulać i „barankować”.
Na pewno nie jest kotem drzemiącym na poduszkach 18 godzin na dobę. Uwielbia zabawę. Goni za kulkami papieru, piłeczkami, myszkami. Interaktywne zabawki są jego żywiołem. Fiksuje na punkcie smaczków. Będzie wspaniałym towarzyszem dla ludzi i kotów.

Wada wzroku nie przeszkadza mu w normalnym funkcjonowaniu. Nikt kto nie spojrzy w oczy Misiakowi nie domyśli się, że jego widzenie jest tak bardzo ograniczone. Nie wskakuje na półki.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W listopadzie, Kicię i Maxa do schroniska przyniósł sąsiad właścicielki, która zapadła na alergię. Max nie przeżył tej rozłąki, Kicia bardzo się rozchorowała. Była końcówka grudnia. Oprócz kk, cierpiała na anemię i miała fatalne wyniki wątrobowe. W tej chwili po dolegliwościach zostało już tylko wspomnienie, oprócz wrzodu rogówki. Wrzód nie leczył się, dlatego w ubiegły piątek Kicia przeszła zabieg załóżenia naturalnego opatrunku z trzeciej powieki. W przyszły poniedziałek, zobaczymy jakie są efekty. Noszenie abażura znosi bardzo dobrze. Zresztą, jak wszystko, oprócz pobytu w schronisku.
Kicia lubi inne koty a człowieka kocha. Uwielbia głaskanie i przytulanie – z wdzięczności mruży oczy i mruczy najpiękniej jak umie. Jest bardzo stabilna emocjonalnie.
Niestety, ale jest wielbicielką wiskasa.
Zdjęcia jeszcze ze schroniska:

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie leczący się wrzód rogówki:
Obrazek Obrazek

W abażurze:
Obrazek Obrazek Obrazek

Frankie (imię nadane przez schroniskową wetkę) od wyglądu kocurka. Gdy trafił do schroniska wyglądał… Prawa część głowy zmasakrowana. Jedna wielka rana. Krew i ropa. Wyłysiła. Wychudzony. Z całego uzębienia pozostał mu jeden kieł. Od września ciągle na antybiotyku. Po odstawieniu antybiotyku, ropa wracała. Rany zabliźniły się, skóra odrosła, ale zniekształcenia zostały. Oko jest, ale praktycznie nie widoczne przez narośl. Ropa z krwią nadal wraca. By zakończyć już ten korowód, Frankie trafił do mnie. Jutro będzie miał poważny zabieg. Zaplanowany z nadzieją, że Frankego uda się z tego wyciągnąć. Jest nawet podejrzenie nowotworu.
Znalazłam tylko jedno zdjęcie Frankego. Mam zepsuty aparat. Na żywo wygląda to o wiele gorzej.

Obrazek

Trzymajcie jutro kciuki za Franka.
Ostatnio edytowano Pon lip 22, 2013 20:42 przez felis, łącznie edytowano 2 razy

felis

Od: Sob cze 18, 2005 16:05

Post » Śro mar 06, 2013 10:43 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

zaglądam z pozdrowieniami.
Może Misiak powinien dołączyć na FB do grupy ja paczę sercem ? Bazyliszkowa ma w podpisie ich banerek.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Śro mar 06, 2013 20:49 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

Dzięki za podpowiedź. Myślałam nawet o tym, ale myśl mi gdzieś uciekła.
Dla Ciebie również wszystkiego dobrego :D

felis

Post » Śro mar 06, 2013 20:51 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

Zabieg Frankiego został przełożony na jutro. Kciuki potrzebne będą jeszcze na wiele dni.

felis

Post » Czw mar 07, 2013 13:29 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

zaglądam i czekam na wieści. DOBRE wieści :-)
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Czw mar 07, 2013 17:20 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

I ja zagladam i trzymam za Frankiego :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

marysienka

Od: Pt gru 10, 2010 3:08

Post » Pt mar 08, 2013 20:11 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

Frankie nadal zaropiały, ale z widokiem na poprawę. Następny termin zabiegu to poniedziałek. Chciałaby, aby było już po wszystkim.
W poniedziałek na kontrolę pójdzie także Kicia. Być może będzie miała też zdjęty opatrunek.
Chciałabym, aby był już poniedziałkowy wieczór :|

felis

Post » Pt mar 08, 2013 22:28 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

Nieustanne kciuki za kociaste!
Obrazek

dzikak

Od: Wto wrz 04, 2012 14:07

Post » Pt mar 08, 2013 22:29 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

Ciepłe myśli ślemy. I o takie prosimy.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon mar 11, 2013 14:16 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

Nadal trzymamy kciuki :ok:
I wypatrujemy domu dla Misiaka :kotek:
Obrazek

dzikak

Post » Śro mar 13, 2013 11:32 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

:!:
Obrazek

dzikak

Post » Czw mar 14, 2013 10:20 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

dzikak pisze:Nieustanne kciuki za kociaste!

sie przylaczam :ok: :ok: :ok:

Domek dla Misiaka wypatrywany :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

marysienka

Od: Pt gru 10, 2010 3:08

Post » Sob mar 16, 2013 21:13 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

Ostatecznie, Franki miał zabieg w środę. Od poniedziałku był do niego solidnie przygotowywany. W efekcie usunięto mu oko i guz (tuż nad okiem) i oczyszczono zatoki.
Franki dostaje antybiotyk i przeciwbólowy. Oprócz tego codziennie ma zmieniany sączek. Z powodu tego sączka nie mogę wziąć go do domu. Franki źle znosi transportowanie.

Ogólnie: czuje się bardzo dobrze

Obrazek
Obrazek
Obrazek

choć wygląda przerażająco

felis

Post » Sob mar 16, 2013 21:18 Re: Tymczasy szczególnej troski/Olsztyn/Misiak już szuka dom

a Kicia opatrunek miała zdjęty w poniedziałek. Podajemy jeszcze antybiotyk w kroplach i żel. Jeszcze tydzień i będziemy z Kicią szukały domku :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kicia nadal jest smutna. Nie mogę znaleźć sposobu, by Ją z tego wyciągnąć.

felis

[następna]