Zaadoptuję kocurka

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto sty 15, 2013 22:42 Zaadoptuję kocurka

Witam,

Mieszkam w okolicy Krakowa. Mam w domu dwuletniego kocura, bardzo towarzyskiego, uwielbiającego się przytulać i bawić. Niestety z powodów naturalnych i życiowych przez 3/4 dnia musi siedzieć sam i chyba trochę się nudzi... Oprócz niego są Stąd pomysł by zaadoptować drugiego kociaka dla towarzystwa.

Kotek musi być mały. Mój nie przepada za starszymi, boi się ich(był najmniejszy i najsłabszy w miocie, dostał raz łomot od wsiowej bandy) i obawiam się, że byłby problem z zaakceptowaniem takiego... Poza tym uwielbia się bawić, więc im więcej energii tym lepiej:-)

Nie ukrywam, że moim marzeniem jest długowłosy kociak, ale dwa lata temu marzyłam o norweskim leśnym, a zamiast niego wróciłam do domu z rudym dachowcem:-)

No i musi być to kocur(dla mnie nie ma to znaczenia, ale reszta rodziny nie może przekonać się do kocic, choć ja uparcie twierdzę, że charakter kota zależy od wychowania nie od płci^.^).

ponurekocisko

Od: Wto sty 15, 2013 22:11

Post » Wto sty 15, 2013 23:04 Re: Zaadoptuję kocurka

ponurekocisko pisze:charakter kota zależy od wychowania nie od płci^.^).

charakter kota zależy od...charakteru kota, a nie od płci i wychowania.
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Wto sty 15, 2013 23:42 Re: Zaadoptuję kocurka

Szenila pisze:
ponurekocisko pisze:charakter kota zależy od wychowania nie od płci^.^).

charakter kota zależy od...charakteru kota, a nie od płci i wychowania.

Święta racja :ok:
jo.anna

Post » Wto sty 15, 2013 23:54 Re: Zaadoptuję kocurka

Lepiej byłoby, gdyby odezwał się ktoś z Krakowa albo chociaż z południowej części Polski i zaoferował jakiegoś kocurka autorce wątku.
Wiem, że o tej porze roku trudniej o kociaki, ale na pewno są gdzieś jakieś urodzone jesienią.

I o ile charakter jest pewnie "wrodzony", to określone zachowania kota w dużej mierze mogą zależeć m.in. od tego, jak jest wychowany.

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Wto sty 15, 2013 23:58 Re: Zaadoptuję kocurka

Ponurekocisko, czy ty przypadkiem nie jesteś tą samą osobą, co tu pisała? ->
viewtopic.php?f=13&t=149889

Mapi_, nie sądzę, aby kota można było "wychować"...
Wychować/wytresować to można psa...
A kot wychowuje swojego ludzia. Nie na odwrót.
Przynajmniej ja mam taką teorię :mrgreen:

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Śro sty 16, 2013 0:31 Re: Zaadoptuję kocurka

http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater

Zabrze nie tak daleko Krakowa:) w razie czego mogę koteczka przejąc i podać dalej, z tym, że aktualnie jestem niezmotoryzowana niestety :?

edit, w razie "niemania" facebooka wkleję może zdjęcie i nr tel osoby, z którą należy kontaktować się w sprawie adopcji, kociaki jeśli dobrze liczę mają jakies 7 tyg

a oto one :)
Mieszkają w domu, są towarzyskie, uczą się samodzielnie jeść i załatwiać swoje potrzeby do kuwety, zamieszkują na terenie Zabrza
Kontakt w sprawie adopcji 504505572

Obrazek

mlsla

Od: Sob gru 03, 2011 17:44

Post » Śro sty 16, 2013 0:42 Re: Zaadoptuję kocurka

7 tyg ? nie za wcześnie na adopcję ? :?
jo.anna

Post » Śro sty 16, 2013 0:47 Re: Zaadoptuję kocurka

Nie wiem ile dokładnie mają, nie wiem gdzie są, jaka dokładnie jest sytuacja i jak szybko ktoś chce je wyadoptować ( na fb piszą, że po Nowym Roku.......) , trzeba by rozmawiać z opiekunami. Ja tylko podlinkowałam ;)

W Tarnowskich Górach w schronisku wygląda jakby była też kotka z małymi (nie wiem na ile aktualizują stronkę)
A ze schronu to tak jak dać drugie życie kociakowi... także polecam http://schronisko.prv.pl/ :)

mlsla

Od: Sob gru 03, 2011 17:44

Post » Śro sty 16, 2013 0:49 Re: Zaadoptuję kocurka

no właśnie ! ze schronu to jak dać drugie życie, tam koty nie mają czasu...więc może zaczniesz od schroniska ?
jo.anna

Post » Śro sty 16, 2013 1:04 Re: Zaadoptuję kocurka

wojtek_z pisze:Mapi_, nie sądzę, aby kota można było "wychować"...
Wychować/wytresować to można psa...
A kot wychowuje swojego ludzia. Nie na odwrót.
Przynajmniej ja mam taką teorię :mrgreen:

A ja jestem przekonany, że koty można (i nawet powinno się) wychowywać.
Myślę nawet, że większość osób mających koty to robi, chociaż pewnie w różnym stopniu.
Uważam, że kota można wielu rzeczy nauczyć (oczywiście nie tylko różnych sztuczek, ale przede wszystkim pewnych zasad postępowania).

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Śro sty 16, 2013 8:36 Re: Zaadoptuję kocurka

Nie, nie jestem tą samą osobą:-) Nie pisałam wcześniej na tym forum, a kotka szukam od... dwóch dni... Miałam zaadoptować chorego półślepka, ale po konsultacji z weterynarzem okazało się, że jest zbyt duże zagrożenie dla mojego rudzielca i musiałam zrezygnować;-( A szkoda bo w kocurku zdążyłam się zakochać...

Nie znam się tak na psychologii kotów;-) Miałam do czynienia z czterema i wydaje mi się, że... to trochę tak jak z dzieckiem. Oczywiście każdy ma jakieś swoje cechy, ale można je wychować:-) A może inaczej... nawiązać taki rodzaj więzi z kotem i sprawić żeby czuł się bezpieczny i kochany, że zacznie się swoim człowiekiem trochę przejmować, nauczy się, że człowieka też boli jak go podrapie i tego, że człowiek rozumie jeśli kot jest smutny albo ma zły humor, ale to musi działać w dwie strony;-) Mój mężczyzna śmieje się ze mnie, że zepsułam kota, ale fakt faktem, że jest inny i... jakby bardziej ludzki;-)

I to prawda... Nie wezmę kotka np. z Gdańska bo to dość duża odległość i transport itd...

Do schroniska na pewno przejadę się w okolicach weekendu, ale muszę mieć na to dzień wolnego od zajęć...

ponurekocisko

Od: Wto sty 15, 2013 22:11

Post » Śro sty 16, 2013 10:58 Re: Zaadoptuję kocurka

Schronisko to straszne miejsce :cry: Biorąc stamtąd kotka ratujesz mu życie, taka jest prawda.Bardzo bym chciała, abyś wzięła jakiegoś stamtąd.
Jeśli nie polecam te viewtopic.php?f=13&t=147775&start=150.Kilka kotów ze Stalowej Woli mieszka w Krakowie, w jednym byli tak zadowoleni, że przyjechali po drugiego :lol:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro sty 16, 2013 12:10 Re: Zaadoptuję kocurka

Życzę znalezienie najpiękniejszego i najlepszego kota na świecie!!!

natalian

Od: Śro sty 16, 2013 12:04

Post » Śro sty 16, 2013 22:26 Re: Zaadoptuję kocurka

A czy ty oferujesz dom wychodzący czy nie wychodzący? I czy to ma być malutki kocurek, czy może być trochę starszy?

Może któryś z moich tymczasów z tego wątku? viewtopic.php?f=13&t=146186

Oba kocurki są bardzo towarzyskie, uwielbiają inne koty, kochają też człowieka, najchętniej nie schodziłyby z kolan. Czarny Szymuś ma ok.6-7 m-cy, Złotek jest starszy, ma ponad rok, ale jest drobny, niewielki i chyba już taki zostanie. Chłopaki są super, nie muszą iść do DS razem, każdy z nich będzie szczęśliwy jak będzie miał do towarzystwa kociego kolegę :)
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Czw sty 17, 2013 16:04 Re: Zaadoptuję kocurka

Z Krakowa "o rzut bereta" do Katowic. :D
Proponuję:

viewtopic.php?f=1&t=147317

lub https://www.facebook.com/pages/Niekochane/168688796858

lub http://przystanekschronisko.org/koty

Kotów do wyboru, do koloru, a nie wszystkie są na stronie.
Obrazek

Jestem zbudowana z pamięci moich rodziców i dziadków, wszystkich moich przodków. Są w tym, jak wyglądam, w kolorze moich włosów. I jestem zbudowana ze wszystkich, których w życiu spotkałam, którzy zmienili sposób mojego myślenia. Więc kim jestem „ja"?

Kamakolo

Od: Śro gru 30, 2009 8:21