Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie sty 13, 2013 19:12 Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

Jest to mój pierwszy post na forum także witam serdecznie wszystkich kociarzy :mrgreen:

Jestem ogromną miłośniczką kotów-poszukuję długowłosego kociaka z Krakowa (lub okolic).
Nie mam dzieci, mam duże, przestronne mieszkanie bez balkonu - myślę, że w sam raz do zabawy i eksplorowania. Ponadto mój chłopak jak i rodzina to kociarze - także pieszczot, miłości i zabawy kociakowi nie zabraknie.

Codziennie staram się przeszukiwać tablice, allegro, facebook'a, różnego rodzaju fora w celu znalezienia kompana - niestety na próżno. Większość kotów "wystawianych" na takich serwerach to koty z hodowli, kosztujące ponad 1000 zł
Nie jestem sknerą, jednakże nie widzę sensu w kupowaniu kota, skoro po świecie tułają się bezdomne koty dla których decyzja o adopcji może być szansą na życie.

Jeżeli ktoś z Was ma znajomych, posiadających długowłose, młode koty (bądź kicie) proszę o kontakt przez forum.
Co do Was drodzy forumowicze - jeżeli macie jakieś rady, miejsca gdzie mogę pytać/szukać proszę o rady :mrgreen:

Jeżeli chodzi o samego kota - płeć nie gra roli.

Pozdraawiam :)
Kotku! Gdzie jestes?
Obrazek

blanka.mr

Od: Nie sty 13, 2013 18:57

Post » Nie sty 13, 2013 20:04 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

Warto śledzić wątek puchatkowa. To wątek poświęcony "puchatym" :mrgreen: kotom.
viewtopic.php?f=1&t=139203

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Nie sty 13, 2013 20:05 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

tutaj jest piękny persik biszkoptowy
viewtopic.php?f=13&t=149846
Biegaj sobie za TM kochana Misieńko [*]/26.05.2005r.-11.11.2010r./
===================================
Teraz w Twoim domku mieszka Miłka:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prawda, że pięknota

Dom bez kota jest jak samolot bez pilota

ula-misia

Od: Pon lis 01, 2010 14:34

Post » Nie sty 13, 2013 20:08 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

wojtek_z pisze:Warto śledzić wątek puchatkowa. To wątek poświęcony "puchatym" :mrgreen: kotom.
viewtopic.php?f=1&t=139203

Dzięki za odpowiedź:) Już wcześniej 'wyczaiłam' puchatkowo. Niestety chyba nie jest aktualizowane... Jak zobaczyłam kocięta z Sandomierza szukające domów ( z pierwszej strony ), to aż mi serce podskoczyło z radości. Później poczytałam i w późniejszych stronach wyszło, że kotki już siedzą w ds od jakiegoś czasu :(

Chyba średni okres wybrałam sobie na poszukiwanie kota. :kotek:
Kotku! Gdzie jestes?
Obrazek

blanka.mr

Post » Nie sty 13, 2013 20:19 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

napisz coś więcej o sobie.Jakie masz doświadczenie z kotami, jakie karmy preferujesz, podejście do sterylki/kastracji, ile osób jest w domu,czy są alergicy, czy zabezpieczysz okna...
To wszystko pomoże potencjalnym opiekunom kotów.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie sty 13, 2013 20:20 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

to nie jest prawdą, cały czas są koteczki do wzięcia przez dobre domki, poczekaj, same do Ciebie zapukają :ok:
a weszłaś na wątek Karmelka-Biszkopcika-cudo :kotek:
Biegaj sobie za TM kochana Misieńko [*]/26.05.2005r.-11.11.2010r./
===================================
Teraz w Twoim domku mieszka Miłka:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prawda, że pięknota

Dom bez kota jest jak samolot bez pilota

ula-misia

Od: Pon lis 01, 2010 14:34

Post » Nie sty 13, 2013 20:44 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

ASK@ pisze:napisz coś więcej o sobie.Jakie masz doświadczenie z kotami, jakie karmy preferujesz, podejście do sterylki/kastracji, ile osób jest w domu,czy są alergicy, czy zabezpieczysz okna...
To wszystko pomoże potencjalnym opiekunom kotów.

Jestem studentką, jestem na 4 roku (zajęć praktycznie nie mam), 3-4 razy w tygodniu pracuję, po 5 h dziennie. W mieszkaniu mamy 2 pokoje + duży salon z kuchnią. Mieszkam z bratem i siostrą-nikt z nas nigdy nie był uczulony na nic, na koty też nie.

Moje doświadczenie z kotami - jak byłam młodsza w moim domu zawsze kręciły się koty. Niestety, parę z nich zginęło na drodze, a część w trakcie "marcowania" udało się gdzieś i nigdy nie wróciło... Może opisałam to zdawkowo - myślę, że każdy moze sobie wyobrazic jak bardzo boli strata ukochanego zwierzaka. Od tamtego czasu u mnie w rodzinnym domu nigdy nie było kotów.

Część osób może uznac moją rodzine za niedopowiedzialna - rozumiem i to, ale pamietajcie ze 15 lat temu w Polsce zylo sie inaczej.. malo kto myslal o zabezpieczeniach okien, balkonow etc. Teraz, jeżeli miaalbym mozliwosc przygarnac kota zajelabym sie tym wszystkim sama - kastracja, 'oczipowaniem', odpowiednia pielęgnacją i wizytami u weterynarza. Też jestem pewna że kot byłby w 100% zwierzęciem domowym - żadnego wypuszczania na chwile, chodzenia na smyczy.

Jeżeli chodzi o moją wiedzę co do opieki na długowłosymi, odpowiednią karmą - zdaję się na internet, fora i opinie osoby ktora mi go podaruje... Nie jestem w stanie powiedzieć jaka karma dla kotów jest najlepsza i jaką będę potencjalnemu kotu podawać, ale mogę zapewnić - jak już takie stworzenie trafi pod moją opiekę, to będę poszerzała wiedzę i starała się o niego zadbać jak najlepiej :)
Kotku! Gdzie jestes?
Obrazek

blanka.mr

Post » Nie sty 13, 2013 21:32 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

no nie wiem,ale ja tu widze potencjał na przyszlego kociego opiekuna. :ok:
Znudziło Ci się być królem w swoim domu?
Spraw sobie kota

mone4ka

Od: Wto cze 29, 2010 17:18

Post » Nie sty 13, 2013 22:11 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

W Warszawie u Renaty są dwa małe puchatki, Puchatek i Puchatka.
Dwa długowłose kurdupelki, z kartonu, ktoś chciał je pewnie sprzedać na bazarze. Mają ok. 3 miesiące, są zaszczepione, odrobaczone, odpchlone. Bardzo przyjazne.

Obrazek
http://img37.imageshack.us/img37/6455/obraz064t.jpg

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Nie sty 13, 2013 23:30 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

Szalony Kot pisze:W Warszawie u Renaty są dwa małe puchatki, Puchatek i Puchatka.
Dwa długowłose kurdupelki, z kartonu, ktoś chciał je pewnie sprzedać na bazarze. Mają ok. 3 miesiące, są zaszczepione, odrobaczone, odpchlone. Bardzo przyjazne.

Obrazek
http://img37.imageshack.us/img37/6455/obraz064t.jpg

O jej!!! Proszę o więcej informacji :) Co prawda stolica daleko, ale może jakiś transport wykombinuję :)

Oglądam zdjęcia... Zakochałam się w tych stworzonkach. Przepiękne kociaki!
Mam nadzieję, że da radę skontaktować się z Renatą :kotek:
Kotku! Gdzie jestes?
Obrazek

blanka.mr

Post » Pon sty 14, 2013 6:56 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

Transport do Krakowa zawsze mozna zorganizowac, ale czy zabezpieczyliscie juz okna na przyjazd kociaka? Czy jestescie przygotowani na wizyte przedadopcyjna?
Bo skoro chcecie wziac kota nawet z daleka, to ktos kto zdecyduje sie oddac Wam kota, raczej nie bedzie chcial jechac w ciemno jesli dom nie bedzie przygotowany.
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Pon sty 14, 2013 10:12 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

Agneska pisze:Transport do Krakowa zawsze mozna zorganizowac, ale czy zabezpieczyliscie juz okna na przyjazd kociaka? Czy jestescie przygotowani na wizyte przedadopcyjna?
Bo skoro chcecie wziac kota nawet z daleka, to ktos kto zdecyduje sie oddac Wam kota, raczej nie bedzie chcial jechac w ciemno jesli dom nie bedzie przygotowany.

Szczerze mówiąc myślałam, że takie rzeczy jak zabezpieczenie okien można robić sukcesywnie. Teraz jest zima - w moim mieszkaniu okna są ZAWSZE pozamykane (szczególnie w moim pokoju, gdzie kotek głównie by przebywał). Myślę, że do czasu założenia takich zabezpieczeń kotek mógłby mieć kochający dom u mnie. Wszystkie inne potrzebne rzeczy mogę dokupić w ciągu paru dni.

Muszę poczytać o wizycie przedadopcyjnej, wtedy jeszcze wypowiem się "wylewniej" :)
Kotku! Gdzie jestes?
Obrazek

blanka.mr

Post » Pon sty 14, 2013 13:58 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

Sukcesywnie to mozna kupowac zabawki czy drapaki.
A dom nalezy wietrzyc rowniez zima. :)

Czemu nie chcesz zabezpieczyc okien teraz? Jesli ze wzgledow finansowych, to moze warto w ogole przemyslec decyzje o opiece nad kotem - to zawsze sa koszty i trzeba byc na nie przygotowanym.
No i leczenie kota po wypadku kosztuje znacznie wiecej niz zabezpieczenie okien. Po warunkiem, ze kotu uda sie przezyc.

Jesli z innych wzgledow nie chcesz zabezpieczyc okien teraz, to pozniej moze sie nic nie zmienic...
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Pon sty 14, 2013 14:13 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

Gdybyś znalazła coś z Warszawy, to 26go stycznia mogłabym być transportem z wawy do krk
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon sty 14, 2013 14:14 Re: Przygarnę długowłosego kociaka - Kraków

Piszesz o sobie, że jesteś wielką miłośniczką kotów, a chcesz przygarnąć małego kociaka, znaczy rozdzielić rodzeństwo. Nie obawiasz się, że niedługo powiększysz grupę opiekunów "agresywnych" jedynaków?
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

[następna]