Biało – Ruda księżniczka - jest DS!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon cze 27, 2011 13:11 Biało – Ruda księżniczka - jest DS!

Od około dwóch miesięcy jestem domem tymczasowym ślicznej, białej w rude łatki, Zoi. (zdjęcia - post 3)

Kotka w życiu nie miała łatwo. Wolontariusze Pomorskiego Kociego Domu Tymczasowego (PKDT) znaleźli ją na ulicy, zabiedzoną, wygłodzoną, zarobaczoną.
Została zabrana do kliniki, gdzie ją odrobaczono, zaszczepiono i wysterylizowano. Przeszła też wszystkie niezbędne badania, testy Fiv/Felv (negatywne).

Po wyjściu z kliniki kicia trafiła do Kociego Hoteliku, gdzie nie mogła odnaleźć się wśród innych kotów.

Któregoś dnia ktoś zdecydował się zaadoptować Zoi. Niestety koteczka źle trafiła. Nowi opiekunowie uznali ją za agresywną i nerwową i po dwóch dniach oddali do sklepu zoologicznego :?
Dzięki dobremu sercu właściciela sklepu, kicia trafiła znów do Kociego Hotelu.

W związku z tym, że miałam możliwość zaopiekowania się jakąś kocią biedą przez okres około trzech miesięcy, postanowiłam zgłosić się do fundacji. W krótkim czasie przyjechała do mnie Zoi. :)

Kiedy ją zobaczyłam, od razu wiedziałam, że nie jest to kot agresywny. Zoi usiadła sobie skulona w kąciku i obserwowała każdy mój ruch ze strachem w oczach.
Pierwsze dwa tygodnie wymagały ode mnie dużo cierpliwości, bo kicia świeżo po złych przejściach nie wiedziała, czy nie zostanie znów skrzywdzona.
Przy każdym dotyku kuliła się bardziej i pomiaukiwała strachliwie. W nocy płakała przy oknie i płoszyła się, gdy tylko się poruszyłam.
Musiałam poświęcić sporo czasu na głaskanie i przekonywanie jej, że już nie stanie jej się krzywda.
Moje starania się opłaciły. Z czasem zaczęłam zauważać postępy w zachowaniu kotki.
Mruczenie przy głaskaniu, ugniatanie łapkami powietrza, a w końcu nawet przewracanie się na plecki dawały mi wielką satysfakcję. :D

Teraz Zoi jest już towarzyską kotką, która co rano czeka przy łóżku aż wstanę żeby móc się przywitać pomrukiwaniem i ocieraniem o nogi.
Kicia jest bardzo grzeczna, odkąd u mnie jest niczego nie zniszczyła. Wystarczyło raz pokazać jej drapaczek, żeby skojarzyła go z zabawą i ‘piłowaniem pazurków’.
Dużą część dnia przesypia, ale kiedy to jej się znudzi, przychodzi z postawionym do góry ogonkiem, pomiaukuje pomrukuje, dając mi znać, że chce się pobawić.
Do zabawy nie potrzeba jej wiele, kauczukowa piłeczka i sznurek ze starej bluzy wystarczająco ją motywują.
Kicia pozwala się też wyczesywać rękawicą i nie protestuje, kiedy dotykam jej łapek lub pyszczka czy daje buziaka w czółko.
Zoi wie do czego służy kuwetka i jak do tej pory nie wchodzi na meble.

Kotka cierpi na alergię pokarmową. Aktualnie jedyne co trzeba robić, to uważać na to, co kicia je i obserwować, czy się nie drapie lub nie gryzie. Poza tym funkcjonuje zupełnie normalnie.

Niestety mój czas opieki nad Zoi się kończy. Jestem studentką, nie utrzymuję się sama, nie mam własnego mieszkania i dlatego już niedługo nie będę mogła prowadzić domu tymczasowego.
Oddanie Zoi z powrotem do Hoteliku nie wchodzi w grę, gdyż jestem pewna, że tam kicia znów zamknie się w sobie. :(

Dlatego szukamy dla Zoi domku stałego, odpowiedzialnych i cierpliwych opiekunów, którzy dadzą jej czas na przystosowanie się do nowej sytuacji i obdarzą ją miłością, na jaką zasługuje.
Jestem w stu procentach przekonana, że kotka się otworzy i odwdzięczy opiekunom wielkim przywiązaniem, wnosząc do nowego domku mnóstwo radości.

Osoby, które nie mogą zaadoptować Zoi ale chciałyby wspomóc nas finansowo, zapraszamy do dokonania przelewu na konto fundacji:

Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt - Viva!
ul. Kopernika 6/8
00-367 Warszawa
bank DNB NORD Polska S.A. I O/Warszawa
81 1370 1109 0000 1706 4838 7309
Z dopiskiem: PKDT DT Sabina dla Zoi
SWIFT potrzebny dla przelewów zagranicznych: MHBFPLPW
Ostatnio edytowano Sob lip 30, 2011 17:23 przez RKa, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek =>Cysorzowa Bruja
Najpiękniejszy kot, to kot szczęśliwy.

RKa

Od: Nie kwi 10, 2011 19:48

Post » Pon cze 27, 2011 13:22 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

Zawoziłam Zoi do RKa, a kiedy 3 dni temu byłam w odwiedzinach,
to musze przyznać że kicia naprawdę rozkwitła!!!
Kochany domku, Kicia naprawde jest kochana i przyjacielska ;-)
znajdz sie szybciutko!
Maria (tzn mary4 lub maria_kania)
Obrazek

maria_kania

Od: Śro wrz 17, 2008 13:18

Post » Pon cze 27, 2011 14:25 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

A oto zdjęcia kici!
(Pierwsze aktualne, a następne w kolejności robienia, od najstarszych, co by było widać postęp radości na pyszczku :)
Plamki na nosku już zniknęły i kicia ma śliczne, białe, lśniące futerko.)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Nie jestem dobrym fotografem, ale ręczę, że kicia ma piękny pysiol małej arystokratki, a rudo - kasztanowe plamki (zwłaszcza ta przy oku) nadają jej uroku rozrabiaki :D
Nie wiem czemu, ale jak na nią patrzę, to przychodzi mi na myśl "Ronja - córka zbójnika" ;)

RKa

Post » Pon cze 27, 2011 22:07 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

Domku dla Zoi, gdzie jesteś?

Dzisiaj wczesnym wieczorem, po prawie dwóch godzinach zabawy, kicia strasznie maiuczała.
Myślę sobie - Pewnie głodna. Przyniosłam jedzonko, stawiam przed nią, a ona patrzy na mnie, na jedzonko, znowu na mnie i głośno MIAUUUUUU....PRRRPRRRR
Pomyślałam Pogłaszczę, co mi tam. Mówię do niej Jedz kiciu, jedz. No to zabrała się za jedzenie więc przestałam głaskać.
Chcę wstać i znowu słyszę Miauuuu...Prrrprrrr i widzę wielkie ślepia wlepione we mnie. No to znowu pogłaskałam. I tak już musiałam zostać, uziemiona na pięcio-minutowy posiłek..
Szkoda, że się chociaż nie podzieliła ;)

RKa

Post » Wto cze 28, 2011 8:33 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

Dzięki za link :)
Zoi ma ok 2 lat, ale zobaczymy, może akurat..

RKa

Post » Śro cze 29, 2011 8:20 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

:D
Obrazek

maria_kania

Post » Czw cze 30, 2011 9:57 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

Nadal szukamy domku dla Zoi..

To kicia jeszcze jakiś czas temu:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

A dzisiaj, usiadła na parapecie, zaraz po tym, jak ja zasiadłam przy biurku do komputera i zerka mi w monitor.. Pomaga mi pisać pracę licencjacką :D Z takim pomocnikiem mam 5 zapewnione!

RKa

Post » Pt lip 01, 2011 7:32 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

Kochana kicia nadal czeka na swój domek..

Domku, domku, gdzie jesteś?..

RKa

Post » Sob lip 02, 2011 16:20 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

Obrazek

maria_kania

Post » Nie lip 03, 2011 20:40 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

moja kochana zoi jestem z tobą :)
HOTEL DLA KOTÓW "MIAU" http://www.miauhotel.pl ZAPRASZAM

Obrazek
Obrazek

PROSZĘ O WSPARCIE DLA KOTÓW BEZDOMNYCH POD MOJĄ OPIEKĄ: http://www.miauhotel.pl - NR KONTA W ZAKŁADCE: MIAU ADOPCJE. FUNDACJA VIVA!

sabina skaza

Od: Pt mar 02, 2007 10:28

Post » Nie lip 03, 2011 20:50 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

Zoi zaczyna "zajączkować", tzn kiedy dla wygody kroję dla niej kurczaka u siebie na łóźku, kicia staje na dwóch łapkach i zagląda na łóżko.. Zapach kurczaka czyni cuda :D

RKa

Post » Pon lip 04, 2011 6:51 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

Obrazek

maria_kania

Post » Wto lip 05, 2011 11:06 Re: Biało – Ruda księżniczka szuka Domu Stałego

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek