Koty w stodole - ok.Pszczyny, whiskasowy Szaruś szuka domu!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 16, 2010 19:06 Koty w stodole - ok.Pszczyny, whiskasowy Szaruś szuka domu!!

edit 21-01-2010:

Młode ze stodoły zachorowały!!!
Nie wiem jak to napisać, ale żyje tylko jeden kot z tego miotu :(... ['][']['][']
Miałam je sterylizować na wiosnę...

U Budryska przebywa SZARUŚ. Pojechał do Niej ze wskazaniem na FIP, ale od ponad dwóch miesięcy kot ma się całkiem dobrze.
Potrzebuje jednak DOMU!!!

AKTUALNE BAZARKI:
KSIĄŻKI DLA DZIECI: viewtopic.php?f=20&t=123047&start=0

Byłam niedawno na wsi niedaleko Pszczyny... a tam w stodole koty duże i małe. Małe już w lecznicy. Niedługo o nich napisze coś więcej osoba, która je po leczeniu przejmie.
Ja tu tylko o dużych.
Wszystkie przybłąkały się. Zostały odkryte wiosną i od tej pory są dokarmiane. Mieszkają w stodole, gdzie mają dosyć ciepło. Dużo siana, słomy itp...

Koty się przede mną chowały, więc zanim pojawiła się karmicielka zrobiłam zdjęcie kocurowi i młodzieży.
Dopiero później reszcie:
Obrazek

Aktualnie (04-12-10):
4 najmniejsze kocie dzieci, zostały zabrane, podleczone, oddane pod opiekę do BUDRYSEK. Prawdopodobnie w wyniku powikłań troje kociąt umarło, pozostał jeden.
Z młodych sześciu jest jednak 5. Urodziły się na wiosnę, ale wyglądają na mniejsze. Mają ciepło, karmę suchą dobrej jakości i mokre -> co karmicielka ma to daje. Zostały odrobaczone.
edit 21-01-11: trzy młode umarły w ciągu tygodnia. Do leczenia udało się zabrać jednego, ale również, pomimo podawania surowicy, antybiotyków, kroplówek itp. nie przeżył... :(...
Z 5 dorosłych kotów, jeden to kocur. Po kastracji wrócił na wieś. Karmicielka go oswaja. Jest miziasty, słodki. SZUKAMY MU DOMU!!!!
Z czwórki kotek, wysterylizowane są trzy, jedna w lecznicy czeka (w poniedziałek), jedna już wróciła do "domu", jedna po sterylizacji musiała zostać, bo sobie szwy uszkodziła i rana nie jest jeszcze zagojona (dzikus straszny!). Czwarta kotka, oswojona, przebywa u BUDRYSEK, planuję ją zaszczepić, ale dopiero po 20-ym grudnia - tak mi radziła lekarka. Jej również SZUKAMY DOMU!!!!
edit 21-01-11: Pszczynka od Budryska wróciła na wieś, ale mieszka w domku :).
Kocur SZARUŚ jest w lecznicy, prawdopodobnie zaraził się od Młodych!!!

Jestem w stałym kontakcie z lecznicą i z domem kotki oraz domem tymczasowym ostatniego kociaka...

Rozliczenie wydatków i wpłat poniżej.

Kciuki wciąż potrzebne. Pieniądze też.

Aha! Wyłapanie kotek było możliwe, dzięki Kociamie :) i jej klatce łapce. Wielkie DZIĘKI :1luvu:

WYDATKI:
438,21 zł - małe koty lecznica
129 zł - 15 kg karmy Purina Cat
110 zł - stroghold - odrobaczenie
100 zł - sterylizacja i leczenie Pszczynki
66,11 zł - kastracja Szarusia plus leczenie i pobyt (50 zł + 11,11 zł)
175,65 zł - sterylizacja i leczenie Blacky
267,01 zł - sterylizacja i leczenie Łatki (pozostaje w lecznicy, wciąż ma ranę pooperacyjną niezagojoną)
435,44 zł - sterylizacja i leczenie Spryciary (miała zapalenie płuc)
-------------------
1721,42 zł - rok 2010 - w tym lecznica Chiron: 1482,42
244 zł - 30 kg karmy Animonda
106 zł - leczenie Łatka [']
561,11 zł - leczenie Szarusia
-------------------
911, 11 zł - rok 2011 - w tym lecznica Chiron: 667,11
=
2632,53 zł - w tym lecznica Chiron: 2149,53 zł

PRZYCHODY:
415 zł - z 1% Stowarzyszenia Bracia Mniejsi :1luvu:
40 zł - Dobry Duszek: sabina1977 :!:
996,5 zł - z bazarków :kotek:
67 zł - Kasa Kastracyjna MIAU :1luvu:
50 zł - Dobry Duszek: sygnitka21 :!:
100 zł - Dobry Duszek: kociarstwo: Kurs zoologi sentymentalnej :!:
100 zł - Dobry Duszek: KOCIOKWIK z targu książek: Targi Książek :!:
30 zł - Dobry Duszek: CM (poza miau) :!:
30 zł - Dobry Duszek: terenia1 :!:
200 zł - Dobry Duszek: JK (poza miau) :!:
20 zł - Dobry Duszek: Cookie1706 :!:
-------
2048,5 zł

Pozostaje do uzbierania:
851,98 zł

PRZYCHODY BAZARKI:
100 zł - bazarek pisiokot - tor: olamichalska :arrow:
100 zł - bazarek pisiokot - tor: iwona66 (zrzekła się wylicytowanego toru, więc można liczyć na powtórną licytację w niedługim czasie) :D
55 zł - bazarek rudyisrebrnykot - rysunek autorstwa Ewung: Advena :arrow:
30 zł - bazarek rudyisrebrnykot - rysunek autorstwa Ewung: pisiokot :arrow:
30 zł - bazarek rudyisrebrnykot - myszy 3 x: dagmara-olga :arrow:
30 zł - bazarek rudyisrebrnykot - puszka, podkładka, torba: galos3max :arrow:
100 zł - bazarek rudyisrebrnykot - 2 razy zeszyt z wierszami: BASIA (nie wiem, jaki nick na forum) :arrow:
35 zł - bazarek rudyisrebrnykot - TOR dla kota: dragonfly.87 :arrow:
50 zł - bazarek rudyisrebrnykot - aktówka: zachary (dogo) :arrow:
8 zł - bazarek rudyisrebrnykot - wiersze: gameta (dogo) :arrow:
50 zł - bazarek rudyisrebrnykot - wiersze: ewado :arrow:
15 zł - bazarek rudyisrebrnykot - skarbonka: kociasia :arrow:
75 zł - bazarek rudyisrebrnykot - tytoń: -kropeczka- :arrow:
30 zł - bazarek rudyisrebrnykot - płyty DVD: marija :arrow:
15 zł - bazarek rudyisrebrnykot - płyty DVD: Kotek&Tosia :arrow:
50 zł - bazarek rudyisrebrnykot - płyty DVD: edii :arrow:
10 zł - bazarek rudyisrebrnykot - płyty DVD: mikomikado :arrow:
10 zł - bazarek rudyisrebrnykot - płyty DVD: Betta :arrow:
186 zł - bazarek skwareek - książki, ciuszki i inne: dużo osób :dance: :dance2: :dance: :dance2: :dance:
17,5 zł - bazarek rudyisrebrnykot - książki: mircea :idea:
----
996,5 zł

Przelane na konto lecznicy:
fundacja - 415 zł
kasa kas - 67 zł
------ - 482 zł

22-11-10 - 100 zł
01-12-10 - 150 zł
07-12-10 - 400 zł
27-12-10 - 320 zł
-----------------
21-01-11 - 100 zł
01-02-11 - 250 zł
03-02-11 - 200 zł
09-02-11 - 120 zł
--------
1640 zł

Wszystkie pieniądze idą na pomoc tym i pozostałym stodolakom tu:
viewtopic.php?f=13&t=120364 (maluszki ['] u BUDRYSEK - pozostał jeden kocik...)
i tu: viewtopic.php?f=13&t=120374 (wydzielony temat młodych z KK)
Ostatnio edytowano Czw kwi 21, 2011 13:13 przez RudyiSrebrnyKot, łącznie edytowano 92 razy
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Wto lis 16, 2010 20:02 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

o kurcze, duzo ich :(
tyle kotek to dramat, to dobry czas by skonczyc z ich rozmnazaniem
dobrze ze je wypatrzylas
Pamiętam :( Migosiu, Okruszko, Masieńko, Maurycy, Sasza [']
Moja Paciunia ['] :(

natur11

Od: Śro sie 23, 2006 22:41

Post » Wto lis 16, 2010 20:24 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

No trochę dużo.
Szukam teraz jakiejś karmy, która by nie była za droga, a którą by dzikusy jadły.
I sposobu na odrobaczenie ich.
Byłoby chyba dobrze, zanim pójdą na sterylizację...?

RudyiSrebrnyKot

Post » Śro lis 17, 2010 8:13 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

Hej. Nikt nie zagląda? Poradźcie coś... ;).
Czy schronisko nie byłoby lepszym pomysłem niż zostawianie ich tam?...
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przybędą nowe przecież... Ludzie podrzucą, a i same koty się dowiedzą, że tam jest stołówka. Biedna, bo biedna, ale jest.

Myślałam o kupnie im karmy suchej... Ale nie dam rady wszystkiego. Tu sterylki trzeba by po planować, dla tych kotek, a w pierwszej kolejności odrobaczyć i odpchlić, podleczyć może?
Za chwilę też maluszki wyjdą z lecznicy i zostanie rachunek do zapłacenia...

RudyiSrebrnyKot

Post » Śro lis 17, 2010 10:47 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

RudyiSrebrny Kocie, schronisko to jest zawsze ostateczność.
Czasami jest to jedyne wyjście, ale akurat w tym przypadku optowałabym za zostawieniem tych kociastcyh tam gdzie są.
Widać, że źle nie mają, gorzej lepiej ktoś o nie dba. W zasadzie są akceptowane, tak jak piszesz, a gdyby je wyciąć, to już w ogóle nie byłoby problemu dla obecnych opiekunów. Ja bym się skupiła na sterylkach, choćby tylko kotek. Ile ich jest w tej chwili ?

edit: doczytałam, że pięć.
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Śro lis 17, 2010 11:42 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

może ktoś ma jakieś fanty na bazarki?
trzeba tym bidulkom pomóc :(
na necie z doskoku : kontakt: 607 488 598
Obrazek

BUDRYSEK

Od: Czw maja 22, 2008 19:37

Post » Śro lis 17, 2010 11:46 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

Właśnie rozmawiałam z opiekunką (przez telefon), są 4 dorosłe kotki, jeden dorosły kocur i 6 młodziaków (z kwietnia?).
Pojadę tam w najbliższych dniach ze środkiem na odrobaczenie. Kupiłabym karmę, ale nie mam za co :(.
No i nie wiem za co te sterylki....?

Jakiś bazarek będę musiała chyba zrobić, ale zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać, dotąd to ja starałam się pomóc, a nie byłam sama w takiej potrzebie... ;).

RudyiSrebrnyKot

Post » Śro lis 17, 2010 11:57 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

Może macie w Bielsku czy okolicy jakąś lecznicę, która taniej wysterylizuje koty, organizacje prozwierzęce, fundacje które mogłyby pomóc choćby w sfinansowaniu jednej sterylki ? Budrysku, możesz coś podpowiedzieć ?
Z forumowiczek z Twojego terenu jest jeszcze berni i Anita5, może by i je podpytać.
Nawet jak się wyżebrze jedną darmową sterylkę to już dużo, najtrudniej zacząć.
Obrazek

pisiokot

Post » Śro lis 17, 2010 12:07 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

Będę szukać...

RudyiSrebrnyKot

Post » Śro lis 17, 2010 19:28 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

Nic nie wiem.

RudyiSrebrnyKot

Post » Śro lis 17, 2010 20:45 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

Środki na odrobaczenie w kropelkach zawsze wychodzą drogo.

Nawet gdyby kupić np Strongholda dla dużych psów i podzielić, to jeden nie starczy na wszystkie koty, a kosztuje ok 40-50zł. Działa na pchły, świerzbowce, oraz nicienie. Nie działa na tasiemce.
Ale z dostępnych środków chyba obstawiałabym go jako nr 1 w kropelkach.

Tanim środkiem na odrobaczenie jest ponoć fenbendazol w preparacie w proszku Fenbenat dla świń. Ktoś kiedyś na forum weterynaryjnym podpowiadał go jako tani sposób odrobaczania dużej ilości kotów.
Nie wiem ile dokładnie kosztuje bo nie zamawiałam nigdy.

Odrobaczenie przed sterylkami ma duże znaczenie, bo pasożyty zawsze dodatkowo obciążają organizm.

Spróbuj podzwonić po lecznicach czy da radę tańszą sterylkę albo czy współpracują z jakimiś fundacjami gdzie mogłabyś szukać wsparcia sterylkowego.

Jak ktoś mi już zarzucił ;) ja sterylizowałaby wszystko co się rusza, jak się nie uda złapać kotki a kocura tak, to też brać.
WWW Wiejski Wątek Wycinankowy - zajrzyj koniecznie i pomóż! http://forum.miau.pl/viewtopic.php?uid=6671&f=1&t=168251&start=0
Gabinet weterynaryjny EWAWET Rydułtowy http://www.ewawet.pl Klikając na stronę pomagasz mi pozycjonowaniu i promocji mojego gabinetu :) Pomożesz?
Obrazek

bluerat

Od: Sob lis 26, 2005 16:34

Post » Śro lis 17, 2010 20:53 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

Ok :). Weźmiemy co się będzie dało...

Jak długo odczekać po odrobaczeniu?

"Moja" lekarka weterynarii proponuje advocat. Też 40 za jeden, mówi, że wyjdą dwa...

Zgłosiłam koty w kasie kastracyjnej miau... Może coś się uda załatwić...

RudyiSrebrnyKot

Post » Śro lis 17, 2010 21:21 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

w Advocate jest Imidakloprid i Moksydektyna
w preparatach psich jest stosunek 4:1 (tzn pies do 4kg ma 40mg i 10 mg)
a w kocich 10:1 (kot do 4kg ma 40mg i 4 mg)

czyli w psim więcej tej moksydektyny, nie wiem jak to wpłynie na kota, nie próbowałam

W Strongholdzie jest tylko selamektyna, łatwiej mi obliczyć dawkę z psiej na kocią.
WWW Wiejski Wątek Wycinankowy - zajrzyj koniecznie i pomóż! http://forum.miau.pl/viewtopic.php?uid=6671&f=1&t=168251&start=0
Gabinet weterynaryjny EWAWET Rydułtowy http://www.ewawet.pl Klikając na stronę pomagasz mi pozycjonowaniu i promocji mojego gabinetu :) Pomożesz?
Obrazek

bluerat

Od: Sob lis 26, 2005 16:34

Post » Śro lis 17, 2010 21:34 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

Dzięki...

RudyiSrebrnyKot

Post » Śro lis 17, 2010 21:39 Re: Koty w stodole - ok.Pszczyny, potrzebna pomoc w sterylkach!

Zapraszam na bazarek na potrzeby tych kociastych:

viewtopic.php?f=20&t=120197&p=6677312#p6677312

RudyiSrebrnyKocie, działaj :D Trzymam kciuki :ok:
Obrazek

pisiokot

[następna]