Małe czarne lemury. Tytus i Viola mają dom:)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw lis 04, 2010 13:52 Małe czarne lemury. Tytus i Viola mają dom:)

W niedzielę przyjechały do mnie dwa maluszki: on i ona. Czarne, wystraszone, wlepiły we mnie wystraszone ślepia. A ślepia mają duże i okrągłe, trochę jak lemury. No kosmos!

To kocięta złapane przez annskr. Gdzie? Nie mam pojęcia, ale dopytam jeszcze. W każdym razie musiały być bardzo zagłodzone… bo wsuwają na potęgę.
Kociaki zostały podleczone, nie kichają, oczka ładne, dostają krople floxal i czyszczę im uszy. Mają się dobrze. Kpy ładne.

Rozrabiają, i to jak!

Jedno, co mnie niepokoi to matowo-zrudziała sierść u chłopca i strupek na nosie u dziewczynki. Chwilowo jestem uziemiona (zapalenie oskrzeli), więc siedzę w Łodzi, maluszki ze mną, ale gdy będę na chodzie ruszymy do weta, bo coś mi się nie podoba.

Gdy te dwa wypłoszone lemury przyjechały, czmychnęły za tapczan i siedziały tam przez całą noc. Ale minęło trochę czasu i już czują się bardziej zadomowione.
Kociaki otrzymały imiona robocze: Birbo i Birba, ale ja oczywiście musiałam wtrącić swoje trzy grosze i przechrzciłam maluchy po mojemu.

A zatem:
Facecik, Tytus. Niewiasta – Viola.

Czarne, ok. 3 miesięcy. Niebawem zostaną zaszczepione.

Można się już ustawiać w kolejce. 8)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Ostatnio edytowano Nie gru 19, 2010 22:06 przez Agalenora, łącznie edytowano 3 razy

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Czw lis 04, 2010 13:57 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

Obrazek

Viola:

URL=http://img834.imageshack.us/i/dziewczynkaz.jpg/]Obrazek[/URL]

Tytus:

URL=http://img834.imageshack.us/i/malyichudyon.jpg/]Obrazek[/URL]

Obrazek

Tu, w świetle flesza widać, jak bardzo się kolorystycznie różnią. Czy to taki kolor sierści, czy coś jest nie tak?
Obrazek

Agalenora

Post » Czw lis 04, 2010 14:12 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

Ale cudne! Za domek :ok:

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

Post » Czw lis 04, 2010 14:25 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

Heh. czy cudne - nie wiem. Dziewczynka jest śliczna i puchata, owszem... ale chłopak :wink: .
Tytus jest tak brzydki, że aż piękny. Ma chude długie łapki, wyłupiaste ślepia, dziwną sierść (no wlaśnie - musimy sprawdzić, co to?).
Miziak za to nieprzeciętny. Ciekawski taki, cały czas mi się plącze pod nogami
I fajnie grucha, sam do siebie gada i pomrukuje. :)

Agalenora

Post » Czw lis 04, 2010 14:47 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

Oczywiście, że cudne! A Tytus na tym drugim zdjęciu wygląda zupełnie jak nasz Psotuś :1luvu:

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

Post » Czw lis 04, 2010 14:51 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

Chyba nie ma się co martwić tą sierścią ;D facet z reguły brzydszy od kobity :twisted: :lol: (wychodzi tu mój feminizm) ale podpytaj... może to faktycznie jakieś dziwactwo
Obrazek

http://www.planetapupila.pl - najtańszy sklep w Warszawie!

Jus87

Od: Wto sie 17, 2010 13:01

Post » Pt lis 05, 2010 9:34 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

Agalenora pisze:To kocięta złapane przez annskr. Gdzie? Nie mam pojęcia, ale dopytam jeszcze. W każdym razie musiały być bardzo zagłodzone… bo wsuwają na potęgę.
Kociaki zostały podleczone, nie kichają, oczka ładne, dostają krople floxal i czyszczę im uszy. Mają się dobrze. Kpy ładne.

Rozrabiają, i to jak!

Jedno, co mnie niepokoi to matowo-zrudziała sierść u chłopca i strupek na nosie u dziewczynki. Chwilowo jestem uziemiona (zapalenie oskrzeli), więc siedzę w Łodzi, maluszki ze mną, ale gdy będę na chodzie ruszymy do weta, bo coś mi się nie podoba. Można się już ustawiać w kolejce. 8)

Dopiero znalazłam wątek :oops:

Kociaki złapane pod adresem Skrzywana 22 - na rogu Felstzyńskiego i Al.Politechniki http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=99668&start=1380
Skutek nieudanej adopcji - wyadoptowanych kociak wrócił chory, z informacją o 4+5 kociakach (zabrane) i dwóch stadach kotów do sterylek - ciachnięte chyba 6+5 w sumie.

4 trafily na wyżebrany tymczas do przemiłej osoby, obciążonej zwierzakami nad miarę, na szczęście Agalenora zdecydowala się dać dt dwójeczce :1luvu: :1luvu:

Kociaki jadły na wolności psie puszki z makaronem, obsmarkane byly na maksa, tylko pcheł i wszołów miały dostatek..

Futerka faktycznie kociaki maja beznadziejne - przerzedzone, łyse, wyleniałe i zrudziale.... Były prane, przedtem wyglądały jeszcze gorzej - posklejane, z masą strupków po wszołach.

Pod opieką Agalenory wypięknieją i wytłuścieją, bo na razie to beczułki na cienutkich lapeczkach - jedzą na zapas, pewnie pamiętają całe malutkie glodne życie ..
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt lis 05, 2010 23:12 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

Oj, annskr, żebym to ja wiedziała gdzie w Łodzi jest Felsztyńskiego. :)
Taka lewa ze mnie łodzianka:wink:

W każdym razie maluszki odwiedzily weta, zostały zbadane i obejrzane.

Mamy grzyba i gości w uszach (świerzbowiec). Jaki to grzyb - będzie wiadomo jutro, zeskrobiny pójdą pod mikroskop. Ale ponoć wszystkie rodzaje grzyba leczy się podobnie.
Dostały Oridermyl, bo trzeba z grubej rury (Antotalgion na świerzba nie działa), imaverol i dodatkowo spryskałam wszystko co żyje, lub nie, a ma kontakt z kociakami, Fungidermem. Jestem optymistką, grzyb mi nie straszny, bo miałam już zagrzybione stwory - i nikt nic nie złapał.

Poza tym, jest super 8) . Kociaki zdrowe, żywotne, nie muszą już brać kropli do oczu. Mają apetyt, że hu-hu :wink: . Urządzają dzikie gonitwy po całym pokoju.

W każdym razie musimy poczekać ze szczepieniem maluszków, aż pozbędą się gości typu grzyb i świerzbowiec.

Agalenora

Post » Sob lis 06, 2010 10:46 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

Gdzie ECIII przy Al.Politechniki jest wiesz :?: No to właśnie tam :D

Na świerzbowca po czyszczeniu uszek dawaj im te kropeli ode mnie, one są z domieszką ivomecu, mamy dość pozytywne doświadczenia w wybijaniu tą mieszanką świerzbowca.

Grzyb... miałam nadzieję, że jednak nie... A teraz mam nadzieję, że szybko go wytłuczesz :ok:.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Pt lis 12, 2010 19:20 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

Maluchy od ub. niedzieli w Wawie. Ze względów sanitarnych siedzą w łazience, ale wczoraj wypuściliśmy je, żeby pozwiedzały szeroki świat tzn. pozostałe zakamarki mieszkania. Mam nadzieję, że grzyb się nie przeniesie, ale cóż, szkoda było maluchów w łazience :( . Bardzo im się spodobało to, co zobaczyły i bezstresowo brykały, po czym zgarnęłam je z powrotem do łazienkowego aresztu.
Oczywiscie o wiele mniej spodobały się kociaki moim kocicom, które to z autentyczną wzgardą w oczach (tak, tak to nie był lęk, ani wściekłość, ale właśnie wzgarda) patrzyły na małe czarne ufaki.

Agalenora

Post » Nie lis 14, 2010 14:03 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

annskr pisze:Kociaki jadły na wolności psie puszki z makaronem, obsmarkane byly na maksa, tylko pcheł i wszołów miały dostatek..

..

Dziś zaobserwowałam, jak podkradają resztki mojej kanapki: razowy chleb i pomidor 8O - pomimo miseczki pełnej chrupek. Chyba coś w tym jest, że preferencje żywieniowe kształtują się w dziecinstwie. Pomyślałam o tym, jakie musiały być biedne, głodne i z czego składała się ich dieta :(

Agalenora

Post » Pon lis 15, 2010 14:39 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

W pierwszych dniach u Dunque musiały mieć wydzielane jedzenie, pochłanialy wszystko, co było w miseczkach, wyglądaly jak wielkie brzuszku na łapkach z patyczków - gdzieś są zdjecia..
Bałyśmy się, że to im zaszkodzi...

Jak dobrze, że już są bezpieczne i nie będą glodne.

kalewala

Post » Śro lis 24, 2010 14:31 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

To ja napiszę, co słychać u kociaków.
1. Rosną :D
2. Dużo jedzą, mają tendecję do pożerania wszystkiego: niezależnie czy jest to pokarm koci, czy ludzki. Smakuje wszystko, co pojawia się na blacie kuchennym: masło, pomidory, nawet jabłka. Ludzkie żarcie wzbudza większą sensację niż kocie chrupki. :D
3. Wywołują cykliczne tornada szafkowe i nie tylko. Zawiązała się spółka niszczycieli: duża Burasia z nudów otwiera szafki, kociaki z ciekawości wchodzą do szafek. Cyklicznie wywalana jest cała zawartość szafek kuchennych. Niestety, nie pomyślałam o szafkach zamykanych na klucz.
4. Biegają po blacie kuchennym. Nie wiem, jak to jest, ale koty dzielą się na takie, które nie chodzą po blacie, a jeżeli już, to pojawiają się tam sporadycznie, gdy jest coś bardzo ciekawego. A małe urwisy uznały, że blat to fajne miejsce do zabawy, a ja nie potrafię wychowywać maluchów (stresowo)... No trudno: mają się oswajac, nie bać, więc pozwalam im na wiele, a te małe lemury to wykorzystują :twisted: .
A zatem temu, kto zdecyduje się dzielić z nimi swoje cztery kąty, trafią się nieokrzesane buraki :twisted:
5. Bardzo mnie kochają. Szczególnie dziewczynka, która była dzikawa, a teraz zmieniła się w takie kochane, mięciutkie i puchate kociszcze.

5. Nadal nie mogę ich zaszczepić, a przez to ogłaszać :( . Szkoda, bo fajnie się zsocjalizowały. Grzyb je polubił, sam imaverol nie dawał rady, zwłaszcza u chłopaka. Dołączyliśmy Trioxal, dopyszcznie. Na szczescie udało się wyleczyć swieżbowca. Niech żyje Oridermyl. A zatem wygląda na to, że będą szukać domu w sezonie świątecznym. Hmm, nie cieszy mnie to zbytnio.

Agalenora

Post » Śro lis 24, 2010 14:44 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

No i oczywiście dokumentacja foto.

Jak widać, kociaki są kuwetkowe. :) Tu jeszcze kuweta odkryta (zdjęcie archiwalne), ale od kilku dni korzystają z krytej.
Obrazek

Kociaki w pewnym wieku zaczynają pasjonować się sporty typu sumo lub vale tudo. Duszenie, gryzienie, tłamszenie przeciwnika - wszystkie chwyty dozwolone. To zdjęcie dobitnie mówi, dlaczego warto mieć dwa koty, zamiast jednego.

Obrazek

Wędka też może być, czemu nie. Właściwie wszystko nadaje się do zabawy. Ostatnio grały w piłkę kawałkiem suchego chleba. 8O

Obrazek

Trudno, oj trudno obfotografować rozbrykane kocięta. Tu kawałek Tytusa za kawałkiem Violi.
Obrazek

A tu widać jak urosły, i ile jeszcze im brakuje do dużego kota.

Obrazek

Agalenora

Post » Pon lis 29, 2010 10:28 Re: Małe czarne lemury dwa. Tytus i Viola. Szukamy domu

To ja podniosę :)
Z wielkimi podziękowaniami :1luvu:

I życzeniami szybkiego trafienia do nowych domów - że będą wybrane najstaranniej, jak tylko można nie mam wątpliwości :ok:

kalewala

[następna]