Migotka ugniata kluseczki we własnym domku :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw kwi 08, 2010 7:43 Migotka ugniata kluseczki we własnym domku :)

Migotka
Odrobaczenie: tak
Odpchlenie: tak
Sterylizacja/kastracja: tak
Szczepienie: brak
Inne zabiegi: brak

Migotka to kotka znaleziona w nocy na ulicy w zaawansowanej ciąży.
Jest już po sterylizacji, Migotka przeszła nagle zmianę w super domowego kota kochającego inne koty :1luvu:

KONTAKT W SPRAWIE MIGOTKI:
791533440
m.eneda@wp.pl

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Pon lip 12, 2010 13:43 przez eneda, łącznie edytowano 4 razy
viewtopic.php?f=1&t=107508
=======================================
viewtopic.php?f=1&t=107441

eneda

Od: Pon lut 23, 2009 18:42

Post » Czw kwi 08, 2010 18:44 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

Koteczka miała jednak dzisiaj sterylizację....na razie jeszcze śpi.

eneda

Post » Pt kwi 09, 2010 12:01 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

Kotka w ogóle nie chce wychodzić z transportera.
Nie tknie żadnego jedzenia ani picia.

Widzę, że nikt jej losem się nie przejmuję.
Ostatnio edytowano Pon lip 12, 2010 8:05 przez eneda, łącznie edytowano 1 raz

eneda

Post » Pt kwi 09, 2010 23:55 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

Zawsze możesz ją jeszcze, jak już wydobrzeje po zabiegu, wypuścić w jakieś bezpieczne miejsce, jeśli się nie przekona do domowego trybu życia i nie zacznie jeść itd... Zresztą to dopiero jeden czy dwa dni minęły, więc to bardzo krótko. A kotka śliczna, trzymam kciuki za szybkie oswajanie :ok:

jhet

Od: Wto lip 14, 2009 23:15

Post » Sob kwi 10, 2010 0:17 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

eneda pisze:Kotka w ogóle nie chce wychodzić z transportera.

tuż po kastracji to normalne, poza tym jest zestresowana zmianą miejsca, będzie tylko lepiej :)

Czasami zastanawiam się, czy nie lepiej było ją zostawić na ulicy.......

Wiesz przecież dobrze, że dobrze zrobiłaś kastrując tę kotkę i nie skazując jej na próbę porodu na ulicy, która różnie mogła się skończyć, oraz nie pozwalając na przyjście na świat kolejnych niechcianych kociąt. Potwierdzam- SUPER zrobiłaś :D

jeśli chcesz szukać jej domu, jak wydobrzeje- zapraszam do wątku z chętnymi domami podlinkowanego w moim podpisie, na portale typu gumtree.pl czy cafeanimal.pl i trzymam kciuki za dom najlepszy z możliwych :) jeśli nie chcesz jej oddawać- chętnie poczytamy, jak się kicia u Ciebie aklimatyzuje :) :ok:
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Sob kwi 10, 2010 6:41 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

eneda pisze:Kotka w ogóle nie chce wychodzić z transportera.

Czasami zastanawiam się, czy nie lepiej było ją zostawić na ulicy.......

Eneda ja bym zrobiła tak samo jak Ty, to znaczy na cito kotkę wykastrowała. Bardzo dobrze, że jej nie zostawiłas na ulicy.
Co do jej zachowania, to niestety nie wiesz, jaka była jej przeszłość. Pomimo tego, że jest oswojona, to nie wiadomo, czy mieszkała w domu. Może się bać, byc bardzo zestresowana. Może dlatego ta agresja, a teraz niejedzenie. Daj jej czas, żeby się przyzwyczaiła. Na zdjęciach wyglada dobrze, nie jest zabiedzona i myśle, że dojdzie do siebie po kastracji bardzo szybko. Kciuki trzymam. :ok:
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob kwi 10, 2010 8:21 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

XAgaX od sterylizacji mija druga doba, kotka już powinna jeść normalnie, a ona w ogóle się nie interesuję jedzeniem.
Dzisiaj zabiorę i tak ją zabiorę do weta, boję się o jej wątrobę.

eneda

Post » Sob kwi 10, 2010 15:18 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

Niektóre koty bardzo źle znoszą pobyt w klatce. I prawie nigdy nie dotyczy to dzikich kotów, tylko oswojonych.
AnielkaG

Post » Sob kwi 10, 2010 20:52 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

eneda pisze:XAgaX od sterylizacji mija druga doba, kotka już powinna jeść normalnie, a ona w ogóle się nie interesuję jedzeniem.
Dzisiaj zabiorę i tak ją zabiorę do weta, boję się o jej wątrobę.

mój kocurek po przymusowej przeprowadzce (kastrowany był ponad 6 lat wcześniej) nie jadł przez 4 dni, nie pił przez 3, wciskał się w najdalszy kąt nowego lokum i udawał, że "kota nie ma". Myślę więc, że to nic poważnego, trzymam kciuki za kicię :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Sob kwi 10, 2010 22:39 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

Spokojnie, po prostu spokojnie.

Niemal każda dziczka, która mam na sterylki, a czasem i nie dziczki, nie je przez pierwsze 3-4 dni, mało tego, przez 3 doby potrafi sie nie załatwiac 8O

POtem sie łamią.

Daj jej czas i spokój, poczekaj na spokojnie, nie zaczepiaj, osłoń klatkę tkaniną ze wszustkich stron, niech ma trochę spokoju.

jeśli okaże sie , po kilkunastu dniach, ze jest zupełnym dzikusem, to wypusc
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Sob kwi 10, 2010 23:05 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

Moja ostatnia dziczka nie jadła i nie piła przez pięć dni. Nie złamała się, to ja się złamałam;szóstego dnia rano zabrałam ją do weta, poprosiłam o obejrzenie, nawodnienie i wypuściłam. Kotka u mnie dwukrotnie uciekła z klatki, skakała po ścianach, dotkliwie mnie pogryzła. Przy łapaniu karmicielka po prostu wzięła ją na ręce i włożyła do transporterka. W dniu wypuszczenia kotka się do niej tuliła i jadła.
Od przedwczoraj mam "dzikusa" i dylemat. Kot kastrowany wczoraj, polowałam na niego od roku( rok temu był wychudzonym, brudnym podrostkiem, teraz jest trochę większy, brudny i chudy pozostał). Kot nigdy nie podszedł przy człowieku do jedzenia, nie wykazywał żadnych objawów socjalizacji-zawsze z daleka, zawsze czujny. Karton, którym była wyłożona klatka łapka podarł na strzępy. Ale już przy przekładaniu do klatki czy obsłudze coś mi nie grało-okazało się że to patrzący w oczy, rozgadany, przyjazny zwierzak. Jest bardzo malo prawdopodobne, żeby miał dom, bo włóczył się przy naszej kociej stołówce, zawsze niedożywiony, bo w stadzie miał chyba niską hierarchię i zawsze czekał, aż inne zjedzą i często dla niego już nic nie zostało( teraz nadrabia pochłaniając wszystko w każdej ilości :mrgreen: ), WIĘC SKĄD TAKIE ZACHOWANIE?
Na pewne rzeczy nie ma rady-jeżeli to kilkuletnia kotka ( a tak wygląda) i nie czuje się dobrze w domu, to pewnie trzeba będzie ją wypuścić. Socjalizacja takich kotów bywa bardzo długotrwała-usiłowałam tak oswoić dwie kotki, matkę i córkę-matka wróciła na wolność ( to główny stołownik w naszej stołówce), córka wprawdzie została u mnie, ale już nie żyje (mimo częsciowego oswojenia została kotem głównie żyjącym na zewnątrz, tylko zimą przypominała kota domowego. Przejechał ją samochód a ja zastanawiam się, czy by zyła sobie spokojnie z matką, gdybym wypuściłą ją tam, skąd ją zabrałam na zabieg. Daj jej jeszcze kilka dni, ale nie oswajaj na siłę, chyba że masz wolne miejsce i dużo czasu.

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Sob kwi 10, 2010 23:59 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

Bo czasem i dpomowe kotki tak się na początku zachowują- miłam kilka takich przypadków- koty wyrwane ze swojego domuy, kiedy trafiły do mnie, prze zpierwsze dni zachowywały sie jak najgorsze, rozwścieczone dziki. PO kilku dniach same prosiły o głaski :lol:
Wszystko okazuje sie w trakcie.
Obrazek

kordonia

Post » Nie kwi 11, 2010 10:05 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

Dziękuję Wam za zainteresowanie. Ja też miałam dzikie i pól dzikie kotki, czasami zachowały tę dzikość i musiały wrócić na wolność, ale w większości przypadków stały się największymi pieszczoszkami pod słońcem!!!!!!

A teraz Wam dopiero powiem ciekawostkę :) :) :)
Z czymś takim się nigdy nie spotkałam :wink:

Wczoraj zabrałam Migotkę do weta, bo mimo to bałam się stłuszczenia wątroby [już czasami 3 dniowa głodówka może do tego doprowadzić].
Lekarka obejrzała kotkę, zmierzyła temperaturę i powiedziała, że wygląda na zdrową, rana po sterylizacji nie ruszona.
Dostała tylko leki osłonowe na wątrobę.
Wróciłam do domu przełożyłam koteczkę, a ta wręcz rzuciła się na jedzenie, które leżało w misce od 3 dni :!: :!: :!:

Potem wsadziłam rękę do klatki a ta wywaliła się brzuchem do góry i zaczęła ugniatać powietrzne ciasto :ryk:

Skończyło się na tym, że kotka spała całą noc na poduszce i mruczała i się przytulała :ok:

Do każdego przechodzącego kota wyciąga ryjek i się przytula, obwąchuję, łasi......do psów trochę inna reakcja :?
Ale dajmy jej troszkę czasu.

Bardzo mnie ta nagła, wręcz niezrozumiała przemiana ucieszyła.
W takim układzie, postaram się o super zdjęcia Migotki i ogłaszanie, żeby szybciutko znalazła swoich Dużych, a nawet inne kocie futerka, bo kotka idealna do dokocenia :ok: :ok: :ok:

eneda

Post » Nie kwi 11, 2010 10:10 Re: Ciężarna zestresowana kotka....co z nią będzie???

NO :D

Super :0
Obrazek

kordonia

Post » Nie kwi 11, 2010 10:33 Re: Migotka ugniatająca powietrzne ciasto szuka DS!!

A oto dowody :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

eneda

[następna]