~~~Szylka Buka z Milanówka - już w nowym domu!!! :o)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon lut 01, 2010 23:59 ~~~Szylka Buka z Milanówka - już w nowym domu!!! :o)

Buka po długim oswajaniu w DT u Cameo znalazła swój prawdziwy dom we Wrocławiu :)

Aktualny wątek Buki na DT u Cameo:

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=109384

Buka - buczyna w kolorze jesieni

Buka to piękna szylkretka z milanowskiego schronu. Mieszka w nim już kilka lat, nikt nie jest w stanie powiedzieć jak długo i jak do niego trafiła :(

Obrazek <-- Kliknij, aby powiększyć

Jest prześlicznie umaszczona, nawet na nosie ma szylkretowe cętki :) Niestety Buka trochę boi się ludzi :( A przynajmniej nie przepada za ich towarzystwem. Zazwyczaj chowa się przed nami. Ewentualnie zamiera w bezruchu w pozycji "nie podchodź!". Gdy zbliży się rękę warczy i syczy. Ale nie ma w niej agresji. Pozwala się głaskać - akceptuje to z wielkim trudem, trzeba być delikatnym. Przy człowieku jest cały czas spięta. Tylko jeden, jedyny raz udało się ją uspokoić głaskaniem na tyle, że zjadła podsunięty pod nos smakołyk. Zazwyczaj nie zauważa przysmaków, którymi chcemy ją przekonać. Gdy ucieknie w miejsce, z którego nie może uciec, wówczas zdarza jej się drapnąć łapą, ale częściej... zsiusiać ze strachu :(

Tutaj filmy, na których Buka pokazuje jaka jest piękna :)

http://www.youtube.com/watch?v=0KqlEdHzZww

http://www.youtube.com/watch?v=1yJwF8SzDkM

Być może źle jej się kojarzymy, bo ostatnio zawoziliśmy ją parę razy do weterynarza: miała usunięte zęby, gdyż brak opieki spowodował duży przyrost kamienia, który podrażniał dziąsła i sprawiał Buce dużo cierpienia - nie mogła normalnie jeść :( Ale od końca sierpnia, czyli od czasu, kiedy Buka przeszła zabieg, jej stan bardzo się poprawił. Nie ma już problemów z jedzeniem, przybrała na wadze prawie pół kilograma :)

Buka fantastycznie dogaduje się z innymi kotami. Wręcz za nimi przepada. Niestety niedawno nowotwór zabrał Puchaczkę, miłość życia Buki, z którą chodziły po wybiegu i kociarni "trzymając się" za ogony. Można to zobaczyć na filmie i na zdjęciach. Buka łasi się do innych kotów, chętnie je obwąchuje i pozwala innym kotom podchodzić do siebie.

Buka i Puchaczka [']

Wierzymy, że Buka przekona się do ludzi, tylko potrzeba do tego domu i człowieka, który zechce dać jej czas i nie będzie zbyt niecierpliwy. Być może zajmie to pół roku, a może więcej, ale Buka zasługuje na szansę.

Jeśli Buka poruszyła Twoje serce i chcesz podjąć wyzwanie przekonania Buki do siebie, daj znać. Buka czeka na Ciebie.

Buka ma ok. 4-5 lat, jest wysterylizowana, zaszczepiona i odrobaczona. Aktualnie przebywa w schronisku w Milanówku pod Warszawą.
Informacje o schronisku: http://www.milanowek.schronisko.net
Wątek schroniska: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=105339

Kontakt: iskra666 lub Tajemniczy Wujek Z.
Ostatnio edytowano Czw lis 25, 2010 23:31 przez Tajemniczy Wujek Z., łącznie edytowano 7 razy
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Od: Sob mar 28, 2009 14:14

Post » Wto lut 02, 2010 0:04 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Moja śliczna :love:

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Wto lut 02, 2010 7:27 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

melduję się 8)

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Wto lut 02, 2010 9:32 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Dzis raczej nie dam rady, bo mi szef nad głową siedzi, ale jutro z rana biore sieza oglaszanie pieknej panny :D

tymczasem kilka fotek z niedzieli :)
Jak wida Buka daje sie dotykac.. ona jest po prostu bardzo przerazona jak widzi clowieka..
co ostatnio tez bylo widac, bo jak tylko zgasilismy swiatlo i wyszlismy z kociarni to dziarskim krokiem podeszla do jedzenia razem z Ciekawska.. strzelila jej barana.. miauknela do niej przeciagnla sie i zabrala sie zza jedzenie :) normalna fajna sporawa kocica z dlugim ogonkiem :)
Buka bylaby swietnym towarzyszem dla innego kota !
mysle ze do czlowieka z czasem tez by sie przyzwyczaila :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

iskra666

Post » Wto lut 02, 2010 15:04 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Buka rokuje do oswojenia?

Jest tak śliczna że domek znalazłby się raz dwa :love:

Cameo

Post » Wto lut 02, 2010 15:25 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Fajna jest też grafitowa koleżanka albo kolega. Buka świetna. Dla koneserów szylkretek.

gosiar

Od: Sob paź 29, 2005 12:30

Post » Wto lut 02, 2010 15:35 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Dymny kolega to Kiler, największy dzikus w Milanówku. Kiler to również piękny kocur.

Ma takie mądre spojrzenie

Buka według mnie rokuje oswojenie. Być może nawet była oswojona. Na pewno ma charakterek :) Jak to szylkretka :) Ona jest bardziej oswojona niż Kaj na początku. Nietrudno ją złapać i pozwala się głaskać. No i ten jeden, jedyny raz poczęstowała się tuńczykiem, co Kajowi trochę czasu chyba zabrało ;)
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Post » Wto lut 02, 2010 16:34 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Ale cudo !

nika28

Od: Pt mar 21, 2008 21:15

Post » Wto lut 02, 2010 18:17 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

zaraz jakiś bannerek wykombinujemy panience :)

iskra666

Post » Wto lut 02, 2010 20:18 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Chciałam dodać jeszcze dość istotną informację o Buce :wink:
a mianowicie... :D
Buka ma przepiękny rudy palec w lewej łapce :lol:
Normalnie jakby była oswojona, to bym ją w niego ucałowała :D :D :D

Niestety jedynym śmiałkiem miziającym Bukę jest Rafał..
ale i on chyba nie odważyłby się na taki krok :lol:

iskra666

Post » Wto lut 02, 2010 20:32 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Bannerek panienki
Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://tiny.pl/hmlbj][img]http://img63.imageshack.us/img63/9913/buka.gif[/img][/url]

iskra666

Post » Wto lut 02, 2010 20:42 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Ale kusicie 8) 8) :lol:

Cameo

Post » Wto lut 02, 2010 20:53 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Ja jestem przekonana, że to przerażenie...
przed nami koty żyły same sobie.. jeżeli ktoś je dotykał..zwłaszcza te dzikusy, to raczej tylko po to żeby je złapać na szczepienia ewentulanie badania..
Wydaje mi się, że Buka kiedyś miała dom.. patrząc na to skąd trafia do nas większość zwierząt obstawiam, że tak było..
pewnie tylko jej się zapomniało, że człowiek jest fajny.. bo skoro od dłuższego czasu człowiek tylko robił niemiłe rzeczy , to jak tu go lubić..
z resztą pamiętam jak musiałam przenieść Bukę z izolatki do kociarni.. najpierw mnie obsyczała..
potem nakryłam ją kocykiem i przeniosłam do transportera..nie drapała,nie rzucała się.. ale na posłanku została wielka kałuża :(

naszymi dwoma kotami do których się odnośmy jest Kay i Killer..
jak kot jest killerowaty, to dajemy mu spokój..
jak jest kayowaty czyli wierzymy, że da się oswoić , to go pokazujemy tu i tam :)
z resztą takiego dzikusa, który zrobiłby z człowieka sałatkę na pewno byśmy nie oddali..
no przynajmniej ja bym się buntowała :)

W każdym razie Buka nie jest killerowata.. a i jest o krok milowy przed Kayem.

iskra666

Post » Wto lut 02, 2010 21:07 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

Nowy opiekun Buki otrzyma również zestaw akcesoriów do oswajania (wraz z praktycznym wieszakiem na ścianę):

Obrazek

Gdbyby ktoś nie wiedział jak tego używać, to zapraszam na film instruktażowy Cameo:

http://www.youtube.com/watch?v=6tRlcAewr5s

:ryk:

:wink:
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Post » Wto lut 02, 2010 23:15 Re: ~~~~ Szylkreta Buka z Milanówka szuka cierpliwego DT/DS ~~~~

nosz kurde, aż się do tego zestawu dorzucę :ryk:

iskra666

[następna]