Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw lis 19, 2009 22:08 Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

Myśle nad tym, zeby łapac kotki które mieszkaja tu na osiedlu, wysterylizować.
Co roku pojawiają sie kilka-kilkanaście małych kociaków.
Po sterylizacji oczywiscie wypuścic znowu na wolności, to są dzikie, dokarmiane przez ludzi.

Ale nie miałabym gdzie je umieścic, po sterylizacji, do ok 10 dni.
W której lecznicy (najlepiej w sosnowcu) mozna sterylizowac bezdomne kotki np ze znizka?
Kiedy najlepiej łapać - teraz czy wiosną?
I no oczywiście, kasy potrzeba..
...Ratując jednego zwierzaka nie zmienisz świata, ale świat zmieni się dla tego jednego zwierzaka...

Doda_

Od: Nie kwi 13, 2008 15:59

Post » Czw lis 19, 2009 22:28 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

Pomysł wspaniały i cel szczytny. Oczywiście pięknie.
Jeśli chodzi o Nas to po:
1) Kotki maks.3-4 dni możemy pomóc przetrzymać. Dłużej nie wchodzi w rachubę. Z doświadczenia wiemy że bardzo, bardzo źle znoszą pobyt w zamknięciu.
2) Sterylizować za darmo nie możemy, więc za opłatą jak najbardziej. Ceny do uzgodnienia.
3) Jeśli zaczniesz już akcję do przeprowadź ją od A do Z. Zorientuj się ile mniej więcej kotów jest na Twoim terenie. Oblicz mniej więcej koszt.
Policz sobie pi razy drzwi. Kotka 80 zł; kocur 40 zł. Jak już bliczysz ile kasy mieć będziesz, to postaraj się zrobić zbiórkę wśród lokatorów. Ewentualnie możesz zwrócić się do K.K. i pomyślimy co dalej z tym fantem zrobić.

POWODZENIA :lol:
MIKUŚ

Post » Czw lis 19, 2009 22:28 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

jestesm ja oczywiscie... do łapania :ryk:
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Pt lis 20, 2009 0:17 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

Sluze autkiem osobowym (jezeli oczywiscie nie brzmi to smiesznie w dzisiejszych czasach) oraz oczywiscie czasem....
i wiem gdzie chyba uda sie wypozyczyc klatki-lapki ;)
Obrazek

hexx

Od: Pt sty 18, 2008 16:08

Post » Pt lis 20, 2009 7:50 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

napisz do pini - to fundacja z Sosnowca, może coś podpowie
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Od: Pt lut 08, 2008 12:28

Post » Pt lis 20, 2009 9:16 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

super, dziekuje :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Tylko nie wiem czy kocurów też...
myślalam najpierw tylko kotki wysterylizować, zeby nie było więcej małych.
Jest ich chyba z 20-30 (kotki i kocury)
naprzeciwko mojego bloku jest jedna pani, która dokarmia wszystkie koty, mieszka na partnerze, nigdy z nia nie rozmawiałam ale wygląda na dobrą może zgodzi sie nam pomóc?
A kotki ile mcy/lat powinny mieć? Do sterylizacji
bo jeszcze w tym roku byly małe kotki, teraz urosły.
Wiec sa młode, nie wiem czy mozna juz wysterylizować.
A klatka-łapka, lepiej zey bylo ich wiecej.. np 2 czy 3.

Mikus - a co to K.K? :oops:
a hexx - kolejny samochód przyda sie. Wczoraj w moim aucie zmiescily sie tylko dwie klatki (duza i łapka) a mozliwe ze bediemy miec wiecej klatek...
Wszystkim bardzo dziekuje :1luvu:

Jeszcze jedno pytanie- wszytkie koty nie mieszkaja w tym jednym miejscu. Jak bysmy zlapali wszystkie kotki, to pozniej gdzie wypuścic? chyba zapomne ktora kotka gdzie mieszkala.. Moze w tym jednym miejscu złapac wszystkie kotki i pozniej wypuścic, potem kolejne w innym miejscu?
...Ratując jednego zwierzaka nie zmienisz świata, ale świat zmieni się dla tego jednego zwierzaka...

Doda_

Post » Pt lis 20, 2009 9:24 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

K.K. to Kasa kastracyjna. Nie mam linku, ale poszperaj na forum :oops:

Jesli masz ich ok. 20-30 to lepiej systematycznie po 2-3 w miesiącu tnij, a nie na hurrraaaa...........TNIEMY.
Spokojnie i regularnie.
MIKUŚ

Post » Pt lis 20, 2009 10:19 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

Mikuś dobry pomysł.. 2-3 w miesiącu.
Czyli ok. 240 zł miesięcznie

Doda_

Post » Pt lis 20, 2009 10:33 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

Napisałam już na watku k.k.
ten temat zaloze takze na dogomanii...

edit:
Mikuś - pisałas ze 80 zl za sterylke kotki to gdzie jest ta lecznica? w Katowicach ?
I kotki mozemy wypuscic dopiero po ok. 10 dni.
Gdybysmy lapaly po 2-3, to czy nie moglyby byc w kociarni 10 dni ? Np w klatce

Doda_

Post » Pt lis 20, 2009 11:16 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

Doda_ pisze:edit:
Mikuś - pisałas ze 80 zl za sterylke kotki to gdzie jest ta lecznica? w Katowicach ?
I kotki mozemy wypuscic dopiero po ok. 10 dni.
Gdybysmy lapaly po 2-3, to czy nie moglyby byc w kociarni 10 dni ? Np w klatce

10 dni na kociarni to za długo i nie ma mowy o 2-3 kotach jednocześnie, czekają koty w schronisku na wyciągnięcie które tam umierają albo zostają usypiane, jeszcze pozostaje kwestia wyżywienia kotów które będą przyjęte i jakiejś opieki nad nimi - niestety to wszystko kosztuje i wymaga czasu :( przykro mi ale taka jest szara rzeczywistość , a kto kociaki bedzie woził i przywoził ze sterylek?

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Pt lis 20, 2009 11:28 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

terenio - ja nie wiem gdzie kotki bylyby sterylizowane. lecznica w jakiej miejscowosci ?
co do kociarni to bede dalej szukac jakies wolne miejsce.

Doda_

Post » Pt lis 20, 2009 14:56 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

jeszcze na oczy nie widzialam takiej klatki ,ale jesli wchdza blaty 3 metrowe to mysle ze ze 4 klatki sie powinny zmiescic-dwie w bagazniku i dwie na tylnim siedzeniu.
Obrazek

hexx

Od: Pt sty 18, 2008 16:08

Post » Pt lis 20, 2009 15:47 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

hex - wymiary klatki 60 cm szerokosci, 90 cm długosci, 70 cm wysokosci. Tylko nie wiem czy w tej klatce kotki jechalyby na sterylki, czy w transporterkach.
Dzis pochodzilam po osiedlu z aparatem i .... zero kotów!! 8O nie wiem jak mamy łapac.. chyba ze rano wychodza z 'domków'.

Doda_

Post » Pt lis 20, 2009 20:40 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

MIKUŚ pisze:........Policz sobie pi razy drzwi. Kotka 80 zł; kocur 40 zł. ......

Sama siebie zacytuję. Słuchajcie, Ja nie napisałam że koszt sterylki to 80 zł. Może źle się wyraziłam. Pi razy drzwi - PODKREŚLAM!!!
To zależy od wielu czynników - benzyna, jedzenie, sam zabieg, potem leki po sterylce :roll: Suma sumarum koszt ok. 120 zł. Myślałam że jeśli nawiązalibyśmy współpracę to może i byśmy się dorzucili, co mogłoby ewentualnie obniżyć koszta na 80 zeta. Ale to zależy zawsze od Naszej sytuacji finansowej. :roll: Więc nie obiecuję że to będzie 80 zł, ale liczyć musisz 100,- i kropka :lol:
I oczywiście jak Teri napisała że nie naraz. Raz na tydzień - 2, po jednej kotce. Oraz należy uwzględnić naszą sytuację kociarnianą jeśli miałoby to być u Nas.
MIKUŚ

Post » Pon lis 23, 2009 20:46 Re: Dzikie kotki do sterylizacji ! SOSNOWIEC

miejsce do przechowywania mozemy udostepnic Sonowiec -pogon
gotowe klatki --całosc do własnej obsługi

pini1

Od: Nie cze 30, 2002 19:56

[następna]