dwa koty wychodzące pilnie poszukiwane

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto gru 21, 2010 12:36 Re: dwa koty wychodzące pilnie poszukiwane

Moi rodzice mieszkają na wsi i przyszły do nich 4 koty (oczywiście w różnych odstępach czasu , bo są z różnych 3 matek) ,a jako ,że moi rodzice są zwierzolubni to zaczęli je wpuszczać do domu oraz później wykastrowali . U nich wygląda to tak koty kiedy chcą są wpuszczane lub wypuszczane z domu (najczęściej aby załatwić swoje sprawy) , często są wypuszczane w nocy jak zaczną miauczeć i często Tata czeka do godzin nocnych na swoją ukochaną Bercię lub innego kotka :ryk: . Kiedy wyjeżdżają na dłużej niż 3 godziny są one wypuszczane ,a jeśli krócej to wtedy zostają w domku ,tyle ,że mój Tata jest cały czas w domu (czasami zdarzają się wyjazdy np. na zakupy) natomiast pewnie Pani pracuje , więc czy nie mogłaby na ten czas zostawić kociaki w domku i dać kuwetę?a jak wróci wypuścić je jeśli chciałyby na dwór? bo teraz jak tak jest mroźno to aż szkoda je wypuszczać i żeby marzły 8 godzin albo i więcej ...
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

Post » Wto gru 21, 2010 12:45 Re: dwa koty wychodzące pilnie poszukiwane

skoro pani podobno zamówła już karme i drapki to co za problem kupić kuwetę i żwir - wydatek wielki to to nie jest .
Obrazek Obrazek ObrazekFranek, Tośka, Kredka i LusiObrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Lalunia [*] zawsze w naszych sercach

EdytaB_a

Od: Śro gru 15, 2010 10:21

Post » Wto gru 21, 2010 12:59 Re: dwa koty wychodzące pilnie poszukiwane

edyta, ja nie moge ci na to pytanie odpowiedziec, bo z pania rozmawialam raz, a potem wymienilam z nia dwa maile. tlumacze raz jeszcze... pani przedstawila mi sprawe a ja przekazalam to tutaj, bo uznalam, ze moze byc dla kogos pomocne... i tyle. uwazam, ze pani jest sklonna do zmiany pogladu, tylko potrzebuje zeby jej to ktos SPOKOJNIE wytlumaczyl, dlatego poprosilam, zeby ktos kto ma pojecie o kotach wychodzacych poswiecil swoj czas i z pania porozmawial.

suul

Od: Pt paź 10, 2008 16:43

Post » Wto gru 21, 2010 13:05 Re: dwa koty wychodzące pilnie poszukiwane

Pomyślałam o Uszatce i jej koledze gdy jeszcze nie było mowy o spaniu w budach. Ta opcja zbyt ciekawie nie wygląda ... :roll:
Co do podpowiedzi dla tej pani to na pewno trzeba jej powiedzieć to, o czym napisała wcześniej jaaana - kota koniecznie trzeba przyzwyczaić do miejsca. Zamknąć na kilka tygodni, choćby w pomieszczeniu gospodarczym, przyzwyczaić do karmienia, miejsca, domowników.
Wypuszczenie ich od razu na obce podwórko może się skończyć tym, że wystraszone kociaste pobiegną Bóg wie gdzie :(.

Z drugiej strony u tej pani może być też i tak jak u mojej siostry. Gdy osiem lat temu wybudowali z mężem domek postanowili przygarnąć dwa koty do łapania myszy. Miały spać w pomieszczeniu gospodarczym przy domu, załatwiać się na dworze i ogólnie miały żyć swoim życiem. Efekt jest taki, że mają teraz pięć kotów (w międzyczasie dali dom kolejnym niechcianym bidom), które śpią z nimi w łóżku, panoszą się po kanapach, karmione są Royalem i wołowinką i ogólnie wlazły im na głowę :D. Ale przyznać trzeba, że myszy i krety (i niestety ptaki też) łowią na potęgę i załatwiają się poza domem - czyli zgodnie z niegdysiejszym założeniem :wink: .
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Wto gru 21, 2010 13:17 Re: dwa koty wychodzące pilnie poszukiwane

Taką wiadomość wysłałam do jaaany pod koniec października.
"Babka szuka młodziutkiej kotki.Miała już kilka, wpadły pod samochód, jedną uśpiła, bo miała chore nerki.Nie wysterylizuje, bo robią się grube, a kociaki usypia (topi?), nie pytałam już więcej, bo mnie zatłukło.Numer telefonu 504 ... .....Mieszka pod Warszawą, więcej nie wiem."
Dlatego prosiłam o kontakt z jaaaną.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto gru 21, 2010 13:32 Re: dwa koty wychodzące pilnie poszukiwane

ta pani kotow nigdy nie miała.mialam przy poprzednim tymczasie tel od pani ktora chciala kota wychodzacego bo ostatniego przejechal jej samochod, na pytanie dlaczego w tej sytuacji chce kolejnego powiedziala, ze zawsze jest ryzyko... oczywiscie powiedzialam pani co o tym mysle i odmowilam adopcji. ale tu wydaje mi sie, ze sytuacja jest inna, bo pani naprawde jest otwarta na sugestie jak powinna to zorganizowac. a jesli warunkow nie bedzie sie dalo dobrych u niej stworzyc to tez warto jej to wytlumaczyc. tylko, ze ja jej tych informacji udzielic nie moge, bo nie jestem kompetentna....

suul

Post » Wto gru 21, 2010 14:34 Re: dwa koty wychodzące pilnie poszukiwane

Suul,
to jest wątek kotów wychodzących viewtopic.php?f=1&t=26742&start=1515,
może poproś którąś z forumowiczek, które mieszkają w domach i mają wychodzące koty o rozmowę "edukacyjną" z tą panią.

A tu garść rad w pigułce z tego właśnie wątku:

1. Wypuszczanie kota jest zawsze ryzykowne - nawet wtedy, kiedy okolica wydaje się spokojna, a otoczenie nastawione przyjaźnie. Koty wychodzące masowo giną w wypadkach samochodowych, w wyniku pogryzienia przez inne zwierzęta lub jako ofiary ludzkiego okrucieństwa. Dlatego dobrze się zastanów, czy warto zachęcać kota do wychodzenia, jeżeli on sam się tego wyraźnie nie domaga.
2. Jeżeli mieszkasz w centrum miasta, w pobliżu ruchliwych dróg i dużych skupisk ludzkich - szukaj innego wyjścia. Odpowiedzialny opiekun nie wypuszcza kota w takich miejscach.
3. Pamiętaj, ze kota, ktory raz zasmakuje przyjemności samodzielnego wychodzenia, będzie bardzo trudno od tego odzwyczaić. Jeżeli koniecznie chcesz go przewietrzyć - pomyśl o spacerze w szelkach, osiatkowanym balkonie albo wolierze w ogrodzie. Szeroki wybór siatek znajdziesz na przykład tutaj.
4. Jeżeli Twojemu kotu nie wystarcza taka namiastka wolności a Ty dysponujesz dużym ogrodem - spróbuj zabezpieczyć ogrodzenie tak, aby zwierzak nie mogł wyjść poza teren posesji.
5. Nie wypuszczaj bez nadzoru kotów młodych i nie nawykłych do dużych przestrzeni (np. po przeprowadzce) - one potrzebują czasu, aby przystosować się do nowych warunków. Pamiętaj, ze kot zbyt ufny jest łatwiejszą ofiarą.
5. Jeżeli mieszkasz w spokojnej, słabo zaludnionej okolicy, z dala od ludzkich siedzib, a Twoje koty wychodzą poza posesję - staraj się zminimalizować ryzyko:
- nie wypuszczaj kota z domu po zmroku,
- wprowadź stałe godziny karmienia, aby wracał o ustalonych porach,
- odwiedź sąsiadów i przedstaw im kota - będzie dla nich mniej anonimowy,
- obrożka i zawieszka z numerem telefonu i adresem mogą Twojemu kotu uratować życie, ale mogą być też przyczyną poważnych kłopotów, gdy nie będzie się mogł łatwo uwolnić - kupuj obróżki odpinające się przy szarpnięciu z gumką albo rzepem. Przyda się też dzwoneczek do odstraszania ptaków i gryzoni.
- koty wychodzące bardziej niż inne narażone są na kontakt z chorymi zwierzętami i zarobaczenie - komplet szczepień i regularne odrobaczanie są w tym przypadku absolutnie niezbędne
- w niezbędniku kota wychodzącego są rownież preparaty przeciw kleszczom i pchłom, takie jak Stronghold albo Frontline
- nigdy nie przycinaj kotu wychodzącemu pazurów - to jego broń i ochrona.
6. Jeżeli Twoj kot dokucza sąsiadom (np. rozkopując grządki) - nie bagatelizuj sprawy. Postaraj się zapewnić kotu atrakcyjne miejsce we własnym ogrodzie (czasem wystarczy skopać i zagrabić kawałek gruntu), u sąsiada zastosuj odstraszacz. Pytaj często, czy wszystko w porządku i pomagaj zabezpieczać dostęp do miejsc, w kotych koty nie są mile widziane. Postaraj się zrozumieć, ze to co dla Ciebie radością - dla sąsiada moze byc udręką.
Ostatnio edytowano Wto gru 21, 2010 14:43 przez pisiokot, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

pisiokot

Post » Wto gru 21, 2010 14:42 Re: dwa koty wychodzące pilnie poszukiwane

dziekuje! tego wlasnie bylo mi trzeba:)

suul

Post » Wto gru 21, 2010 14:43 Re: dwa koty wychodzące pilnie poszukiwane

Obrazek

pisiokot

[poprzednia]